Primer sa Tertulijanovom formulom, i kasnijim tumačenjima je poučan sa stanovišta prilagođavanja hrišćanstva kroz vekove, ali ne menja stvar da se u nedostatku argumenata i tu i tada, kao mahom i sada, poziva na to da je bog izvan kategorija našeg prostora i vremena, da je sve to čoveku nepojmljivo, te onda mora biti da tri entiteta jesu jedan entitet u nekom smislu, i da je to jel'te poznato, ali način na koji je to tako ne može biti poznat ljudima.
Pa i nije bas nepojmljivo. Ne znam za tebe, ali meni nije toliko tesko da zamislim da bi u situaciji da nema prostor-vremena, ti i ja bili jedno.
Takođe, znaš i sam kakvo je mišljenje svakog prosečnog ateiste o tvrdnjama o bogu koji je potpuno izvan kategorija našeg prostora i vremena... ukratko, odgovor na to bi bio - yeah, right
Ne sporim, ali objasnjenje ipak nije glupo ili nelogicno, barem koliko sam ja uspeo da skapiram. Da li je istinito ili ne je druga prica.
Što se tiče lekara u SPC centrima za "lečenje", osim "Zemlje živih", ne znam ni za jedan makar delimično uspešan centar, a i ovaj podatak imam nakon razgovora sa novinarkom koja se time bavila.
Procitao sam negde podatak da ih ima vise, ali me nije previse zanimalo. Mozda sam i utripovao.
Uvođenje boga, kao sasvim suvišnog u nauku, i to ne kao nekog nebitnog posmatrača sa strane, već kao inicijatora događaja, upravo je nenaučni pristup. Samim tim je i pogrešan. Travestiranje i relativizacija nauke, stavljanjem u kontekst nekakve volje boga, besmisleno je.
Pa niko ne govori o tome kao o naucnom pristupu, vec samo da ucenje o Bogu kao pokretacu Velikog praska ne protivreci nauci. To sto je suvisan ne znaci da ne postoji, a o tome sam i ranije postavljao onaj Cirkovicev tekst.
Ta rupa, koju bog popunjava, prilično je značajna, da bi se posmatrala kao nešto što je "tek tako".
Ali koja rupa? Vernici koji Boga stavljaju na pocetak time ne popunjavaju nikakvu rupu u naucnom znanju, vec ga stavljaju cisto iz religioznih razloga. Isto vazi i u slucaju onih koji veruju da Bog stoji iza evolucije, da je sve ustrojio tako da se na kraju pojavi covek itd. Sve to moze doci u obzir i nce biti u sukobu sa naukom, jer ce ti taj vernik reci da nauka samo objasnjava prirodne fenomene kojima je na neki cudesan nacin mogao rukovoditi Bog.
Ustvari, posto si na poukama a ako si zaniteresovan, ne bi bilo lose da tamo otvoris temu o ovim pitanjima.
Oko veronauke, društvo niko nijie ni pitao.
Pa mislim da nije ni bilo potrebe, jer su vrlo dobro znali sta drustvo misli.
To što bi se neki bunili kada bi se veronauka vratila u crkve, a slave iz škola vratile privatnim proslavama, više bi govorilo o tome da njima nije stalo do veronauke kao takve, ili slave kao takve, već samo do prisilnog uguravanja crkve u državne institucije.
Problem je sto vecina to i ne shvata kao nametanje, pa ne vide problem u tome.
Kreacionista ne može da predaje geografiju ili fiziku, jer će leteti iz škole po kratkom postupku, obzirom da neće moći da se drži plana i programa, koji je propisalo Ministarstvo i prosvetni savet. Već na prvoj lekciji vezanoj za geologiju i starost planina, takav neko bi pukao, kao i što ne bi bio u stanju da predaje atomsku fiziku ili relativistiku, ako se ne bi odrekao kreacionizma.
Mislim da previse nade polazes na nas prosvetni sistem. Koliko je meni poznato, gotovo da niko ne kontrolise sta profesori rade predaju, pa ne vidim sto ne bi mogao da pored "zvanicnog" ucenja predstavi i kreacionisticko, i govori o njemu kao istinitom.