Puh, slicna situacija, s tim sto ja imam problema sa ocem koji je katolik, a cak i sa majkom koja je ateista. Na primer, otac me davi kad se posvadjamo i kad ja pruzim jezicinu, da trebam da idem u crkvu, a on se sam dobro pazi da tamo ne udje osim kad su svadbe i sahrane (
), Bibliju nije procitao, naravno, ja i o pravoslavlju i o katolicizmu znam milion puta vise od njega, al' ga to apsolutno ne sprecava da nastavi sa svojim propovedima. Pre neki dan je isto tako poceo, i ja ga pitam sto mi preporucuje pravoslavnu crkvu kad on njoj i ne pripada, a on mi kaze da je svejedno i nastavi da jede svoju karadjordjevu i ja njemu kazem da traje post ida u tom slucaju nema smisla da prozdire tol'ku karadjordjevu, i posle nije hteo samnom dva sata da prica.
A mama me, iako je ateista gnjavi da su sve religije u stvari super, nego da su eto ljudi to upropastili
zbog cega DEBELO sumnjam da je i ona Bibliju procitala, a za Kuran sam potpuno sigurna d nije, i nisam mogla da je ubedim da u Bibliji izricito pise da vestice treba pobiti te da je inkvizicija bila logicna posledica takve maloumne recenice, da bi izvukla tipicno vernicku tvrdnju "to je izvuceno iz konteksta" kad sam joj u Bibliji pokazala (pise, crno na belo: vestici ne dozvoli da zivi, ja ne zznam koliko jasnije moze od toga???). I tu sam poludela i nisam vise htela nikako da pricam o tome.
Moj zakljucak je bio da ona suvise dugo zivi u ovoj drzavi i da je ova atmosfera zesce pocela da utice na nju, valjda joj oslabio mentalni imuni sistem. Pre neki dan je odvalila da je Putin u svari super, meni je doslo da placem od muke, moja je mama je (bila?) intelektualka, prava. Tesim se da je faza.
A sto se te relativizacije tice, to me tek psoebno nervira. Sto rece Asimov: "Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life,
nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'”