Da bi govorio o "bogu koji je stvorio svet", morao bi prvo da dokažeš da postoji.
Upućujem te na pravila foruma, i posebno na pravilo I-11.
Taj "bog" o kom ti govoriš, nije isti bog iz budističke bajke, iz zoroastrijanske bajke, iz raznih animističkih i totemističkih bajki, a nije isti ni za sve bajkoljupce koji sebe nazivaju hriščanima, muslimanima ili jevrejima.
Dakle, da bi negirao njihove bogove, morao bi da dokažeš da postoji baš taj bog o kom pišeš... a tu se vraćamo na pravilo I-11.
Daj, ne zezaj me. Tokom svog ovog vremena koliko sam na vasem forumu milion puta sam naglasio da, kad god govorim o Bogu, govorim samo o onome u sta verujem, a ne sto je naucno dokazano.
A ako si vec toliko resen da mi pricas o krsenju pravila, da delis opomene itd. - slobodno. To si vec jednom radio tako da nije nista novo.
A ako moje pisanje, u skladu sa tim pravilom, smatras bezvrednim komentarisanja jer nije potkrepljeno dokazima - ne moras da odgovaras.
OK, još jednom je dokazano da je pojam boga nepotreban. Ne vidim razlog da dalje insistiraš na tom pojmu.
Samo zbog moje vere.
To "možda" bi imliciralo da postoje nekakvi dokazi u prilog postojanju boga.
Naprotiv. To "mozda" implicira da nema dokaza ni za jedno ni za drugo te da je svaka mogucnost podjednako verovatna.
Tvrdnja da "on" određuje šta je greška a šta ne je ponovo pogrešna, jer nepogrešivo biće svakako ne može stvarati greške. Samim stvaranjem greške, njegova nepogrešivost je pomištena.
Pa da bi bilo odredjeno sta je greska a sta ne, ne mora da ucini gresku. Greska je sve sto je u suprotnosti sa njegovom voljom.
Onda ti pojam boga služi samo kao emotivna "štaka", što je priznajem bolje nego da ti služi kao isključivo objašnjenje svega, ali svejedno, nadam se da ćeš shvatiti da ti je nepotreban čak i kao ta svojevrsna "štaka".
Bog mi ne sluzi (samo kao) emotivna potpora. To mogu da ti pruze i druge stvari i to je za mene najmanje bitno kad je u pitanju religija. Ono sto one ne mogu jeste da transformisu tvoju licnost na specifican nacin.
Nije pitanje da li je slučajno ili božanskom intervencijom.
Nauka prihvata i (formalno gledano) spontana dešavanja, ukoliko su postojali preduslovi, kao i posledice preciznih uzroka.
Ta spontana dešavanja najčešće pomažu otkrićima (banalno, udarac munje u drvo je stvorio upotrebljivu vatru za ranu ljudsku populaciju), ali su strogo gledano rezultat fizičkih zakonitosti. Dakle, spontana su samo iz naše vizure.
Znam da slucajnost u prirodi ne postoji, samo za ovu diskusiju nema potrebe da ulazimo u detalje. Ja sam bas govorio o nasoj vizuri.
Dokaz?
Odgovorio.
Čak i takva, nenaučna hipoteza, zahteva dokazivanje, da bi se pokazala kao ispravna.
Tacno. Bez dokaza ostaje samo hipoteza.