Paulinjo je napisao:Da. Statistike koje su novine objavile govore da je ženska biseksualnost češća od čistog lezbejstva.
Tu su studenti iz Amerike anonimno popunjavali ankete.
Ne možeš opšte zaključke da izvlačiš iz ankete koja se bavi specifičnom ciljnom grupom, specifičnog godišta. Da bi anketa tog tipa bila relevantna, morala bi da obuhvati daleko širu populaciju.
Paulinjo je napisao:Muški pol je daleko manje bitan za natalitet. U mnogim ratovima muško stanovništvo bilo je desetkovano, pa su opet narodi opstajali (pogledati film ,,Čarlston za Ognjenku). U jednom ruskom vrlo zabačenom selu se 1945 iz rata vratio samo jedan muškarac. Bez ijedne ruke i bez ijedne noge. Uprkos tome čak 20-tak devojaka ostalo je trudno. Sve su dolazile do njega samo radi oplodnje. Po tome se vidi da je vrlo mali broj muškaraca potreban za opstanak cele vrste.
Pa sad... pre svega, film "Čarlston za Ognjenku" nije baš naučna studija, a sa druge strane, i dalje je (osim u slučaju klonova) neophodna jajna ćelija od ženke, i spermatozoid od mužjaka napredne životinjske vrste, da bi se stvorilo potomstvo. Činjenica je da jeste dovoljan jedan mužjak vrste za oplodnju više ženki, ali to ne govori da su mužjaci redundantniji. Dok su ženke gravidne, manje su pokretne i sposobne da se staraju o sebi, pa je jedan mužjak na sve njih, u tom slučaju prirodni deficit, odnosno otežavajuća okolnost.
Svakako mislim da deo zaključaka zasnivaš na potpuno lošim, odnosno stručno nekvalitetnim anketama.
Što se terminologije tiče, "tekma" je nastala skraćivanjem reči "utakmica", i to ima smisla. Od termina "homoseksualnost" več postoji skraćenica "homo", nedge i "homos", premda ova druga više kao pežorativna etiketa.
"Gejstvo" mi je lično potpuno besmisleno, i u istoj ravni kao što bi bilo "džobstvo" (odlazak na posao), "bjutinstvo" (lepota) ili "karing" (vožnja automobila).
Ne insistiram da ne koristiš tu konstrukciju, ali meni lično ima prizvuk pežorativnog, a kada postoje sasvim adekvatne reči koje se mogu koristiti, posebno u diskusiji koja bi trebala da se bavi činjenicama i naučnim pogledom, mislim da je takav nezvanični polu-sleng nekako neprimeren.
Kad kažem priroda ne mislim da ona sama po sebi ima neku svest, kako može izgledati već mislim na spontan izbor najidealnijih rešenja.
Paulinjo je napisao:U pravu si za to da treba reći ,,zakon gde opstaje sposobniji'' , a ne ,,zakon jačeg'', mada ja pod tim ,,jačim'' podrazumevam i sposobnijeg.
Priroda te žestoko demantuje. Snaga i sposobnost uopšte ne moraju da idu ruku pod ruku, naprotiv.
Peđa je već objasnio nepostojanje nužne veze između nagona produženja vrste i zadovoljstva ispunjenjem nagona. Ljudi i još neke vrste imaju tu fantastičnu evolutivnu prednost da sebi mogu da dozvole seksualne odnose iz čistog zadovoljstva, dok kod najvećeg broja vrsta, parenje ima veze samo sa produženjem vrste, u uslovima u kojima je to moguće.
Biologija je prilično jasna, kod najvećeg broja životinja, seks se obavlja instinktivno, bez zadovoljstva, dok više moždane funkcije primata (pogrešno sam se ranije izrazio, izdvajajući samo ljude među ostalim primatima), i to naročito čovekolikih majmuna i svakako šimpanzi, omogućava želju za intenzivnim osećanjem zadovoljstva, i istraživanj istog, kroz seksualni čin. Bonobo majmuni (pigmejske šimpanze), naši najbliži evolutivni srodnici, često upražnjavaju seksualnu pozu licem-u-lice, koja je među primatima karakteristična još samo kod ljudi.
Dakle, postoji seks iz zadovoljstva, i seks radi prokreacije. Mešavina oba je retka, i privilegija je ekstremno malog broja vrsta.
Naskakanje kod kučića je najčešće i deo ponašanja koje služi uspostavljanju dominacije i hijerarhije u čoporu, dok varijacije tog ponašanja postoje kod niza vrsta.
Peđa je napisao:Ja koliko znam mačkama uopšte ne prija seks, barem mužjacima. Nisam veterinar, ali mislim da sam tako čuo.
Da, ono što sam ja čuo je da je kraj penisa mužjaka mačke nalik šmirgli, i to zato što njime stimuliše proizvodnju jajne ćelije kod ženke, bukvalnim grebanjem unutrašnjosti njenog genitalnog trakta. Kada izvuče penis, ženka je stimulisana da otpusti jajnu ćeliju, uz lučenje hormona zadovoljstva, koji maskiraju bol koji je pretrpela tokom samog seksualnog čina.
Sa druge strane, seksualni život rezus makakija je sve samo ne opušteno uživajući, obzirom da je praksa da dok mužjak doživljava orgazam, drugi mužjaci skaču da ga napadnu, znajući da je tada najranjiviji. Zato se mužjaci trude da im seksualni život bude "fast&furious", što ostavlja malo mesta užitku i za njega, i za ženku
Kratkokljuno bodljikavo prase ima drugi problem, koji potpuno potiskuje užitak. Pošto je sezona parenja samo jednom godišnje, testisi, koji su u telu mužjaka, naduju se na 200-500% svoje početne veličine, stvarajući bol i nelagodu, posebno ako ne dođe do parenja. A jedna ženka se pari samo jednom, sa samo jednim mužjakom.
Niže živuljke možda nisu tema, ali kod nekiuh buba je poznato da genitalije mužjaka bukvalno unakaze genitalije ženke tokom seksa, pa se dešava da ženke i uginu od povreda. Zašto bi to priroda napravila? Naučnici veruju da je razlog prost i pragmatičan - ženka sa uništenim genitalijama više ne može da se razmnožava, i doneće na svet potomstvo samo tog jednog mužjaka, bez rizika da je preotme neko drugi.
I tako dalje, more primera iz životinjskog sveta, gde sve funckioniše po principu ekonomike i praktičnosti na koju i Dalibor ukazuje...