StDalibor je napisao:On jednostavno postoji, on je paket koje smo dobili rođenjem, i on je skup osobina koje možemo kontrolisati, negovati, nadograđivati...Ali ga ne možemo ignorisati!
...
Naravno da se tiče motiva, pa motiv i jeste genotip
Mislio sam na eksterne motive! U tom smislu, radi se o dve različite stvari. Genotip - genetsko nasleđe - genetska sklonost (predispozicija) da se neka radnja obavlja na način kako su je obavljali naši preci. Motiv - ono što nas tera, vuče, da uradimo nešto, pod dejstvom
spoljnih stimulansa. Motiv može, ali ne mora da izazove genetski odgovor (geni VS kultura). Ukoliko motiv ne postoji, kao npr. motiv za žrtvovanjem potomstva kako bi se umilostivili bogovi, onda će genotip vremenom atrofirati nakon više generacija.
Dakle, bez (eksternog) motiva, ni genotip se neće okinuti, odnosno ostaće uspavan.
Evo konkretnih primera: bilder Nenad Roso svojevremeno se predstavljao kao doktor i prodavao je drvenu kutiju sa unutra ubačenim CD-om od 20din pod nazivom "rajf generator" za više stotina evra. Obmanuo je više stotina naivnih. Ležao je malo u zatvoru, izašao, i danas ponovo prodaje unapređen rajf generator (sada mu je dodao i DVD čitač od oko 2000din). Taj čovek je garantovano svestan da otvoreno laže i maže masu, ponekad sa smrtnim slučajevima, kako bi ostvario ekonomsku korist, ali ga nije briga jer ima novčani MOTIV koji mu je jači od etike. Unutar Udruženja za javno zdravlje Srbije (ne treba ga mešati sa Institutom za javno zdravlje Srbije) nalazi se bar 20% "alternativaca", tj. legalizovanih nadrilekara (homeopatija, akupunktura, kvantna medicina...). Neki od njih su sigurno zavedeni, pa veruju da svojim aktivnostima leče ljude, ali garantovano ima onih koji su svesni da su njihove terapije beskorisne. Ipak, imaju novčani motiv da obmanjuju masu. U trenutnom društvenom uređenju država takođe ima monetarni motiv da nadrilekarstvo ostane legalizovano, obzirom da svaki lekar, pa i nadrilekar mora plaćati licencu na svakih sedam godina.
StDalibor je napisao:Ne postoji takvo društvo koje će držati ljude u blagostanju, jer taj pojam je nonsens, i možemo ga izjednačiti sa religijskim rajem.
...
"Bez crne bela ne bi vredela."
Potpuno se slažem. U stvari mislim da je večna "sreća" moguća jedino kod mentalno poremećenih osoba.
StDalibor je napisao:To je već tema o emocionalnoj inteligenciji...
Mislim da smo došli do jedne od bitnih tačaka Venus projekta. Kako unutar obrazovnog sistema razviti emocionalnu inteligenciju (pored veštine kritičkog razmišljanja). Mislim da
pitanje 94 dobro ilustruje ovu težnju.
StDalibor je napisao:Sport je perverzija nastala iz nekih naših nasleđenih genetskih potreba, i veoma uspešan vid nadogradnje primitivnih nagona u nešto lepo i civilizovano. Ali da biste u Venuselu rešavali problem frustracija morate ih prvo biti svesni, za sada mi ne delujete tako.
Delimično se slažem sa tvojim shvatanjem sporta, i itekako sam svestan nagona koji se tom prilikom okida. Veruj mi na reč, i Žak ih je svestan pa je ponudio predloge kako bi se ovaj nagon mogao kreativno usmeriti.
Po meni (Marko Ekmedžić se sa tim sigurno ne bi složio obzirom da smo se svojevremeno pretresali temu sličnosti sporta i religije na bivšem forumu), krajnji efekti takmičarskog sporta su delom negativni, obzirom da podstiču takmičenje, zavist i mržnju. Takva potreba može se zameniti rekreativnim (individualnim) sportom, bez ovih štetnih pojava. Može se boks nazivati "plemenitom veštinom" do mile volje, ali dovoljno je pogledati navijače, pa videti kako ushićenje lako okida njihove genetske predispozicije.
StDalibor je napisao:Znači u gradove bi se slivalo sve više mirnih stanovnika, a van gradova bi ostajalo sve više "nemirnih"? Zašto me ovo podseća na film "Razbijač" sa S.Staloneom u gl. ulozi...pitam se?
Zar ovo nije polarizacija društva, i lepa osnova za socijalne nemire?
To je samo jedan od načina rešavanja problema prilagođavanja ljudi, koji mi je eto prvi pao na pamet kao moguće rešenje (napisao sam "pretpostavljam" u prethodnom postu). Drugi bi npr. mogao biti da vremenom postepeno ulaze u nasilnije gradove, sve do najnenasilnijih. Treći bi bio obavezna obuka. Da je polarizacija društva jeste, međutim postojala bi (ako bi postojala) samo u prelaznom periodu, dok se ne sagradi dovoljno gradova. Uostalom, i danas imate mnogo veću polarizaciju u društvu između onih koji mogu, i onih koji ne mogu npr. priuštiti svom potomstvu obilazak zoološkog vrta.
StDalibor je napisao:Mislio sam da će taj kompjuter imati vraški težak posao da ukomponuje sve potrebe različitih kultura, na različitim delovima planete, i to sve u društvu koje se neprestano menja...
Pretpostavljam da misliš na situacije kada (lupam) u nekoj kulturi ljudi uz svaki obrok jedu hleb, a u nekoj drugoj pirinač. Sve se to može predvideti na osnovu statistički značajnog uzorka.
StDalibor je napisao:Što više nauka otkriva to mi istu stvar ili pojavu posmatramo iz još više različitih uglova, tj percepcija.
U gradovima su predviđeni distribucioni centri (
pitanje 48), koji bi istovremeno služili kao sajam tehnike, a u kojima bi ljudi kojima dosadi zastareli krevet ili televizor mogli da izaberu savremeniji. Pretpostavljam da bi tu najveći problem bio kada se pređe na novu tehnologiju (Pentium 7), a ljudi iz emotivnih razloga žele da oprave staru (P4) za koju su odavno prestale da se proizvode komponente, ili kada ne odgledaju pažljivo prezentaciju pa izaberu pogrešan proizvod (pasta za zube umesto paste za brijanje)!
Za tragične situacije, da, verovatno je da bi ih bilo. Svaki progres nosi takav rizik sa sobom, od izgradnje prve zgrade, pa do ovog beogradskog mosta kojeg su morali prepravljati. Ipak, kompjuterskom simulacijom se takve situacije mogu unapred predvideti.
StDalibor je napisao:Mene više plaši zloupotreba istog.
Zbog toga je višestruki sistem kontrole i open source kod neophodan. U protivnom, lako se može naći neki novi Vuk Stambolović koji preko ministra i njegove pomoćnice legalizuje nadrilekarstvo.
StDalibor je napisao:Osim što mobilni telefon ne kontroliše šta ću, i da li ću, danas nešto jesti, zar ne?
Ako ne želiš danas da jedeš, tvoja stvar. Ako želiš, mogao bi da izabereš šta god poželiš od ponuđenog, ali priznajem, bilo bi izvesnih ograničenja. Na primer, ne bi mogao da izabereš kavijar, jer ga jednostavno nema dovoljno za sve ljude na planeti. Ta sloboda bila bi ti uskraćena, isto kao što je danas uskraćena većini ljudi njihovom platežnom moći. Pretpostavljam da misliš na vegetarijanstvo. To je jedan od dalekih ciljeva, ali ne zbog ideologije, koliko zbog ekologije. Najznačajniji uzrok globalnog zagrevanja je energija za stambene objekte. Treći po redu je transport. Drugi je proizvodnja mesa, posebno govedine. Količina metana, gasa koji dvadeset puta značajnije utiče na porast globalnog zagrevanja od ugljen-dioksida je ogromna! U nekim klipovima kojima se promoviše Venus projekat mogu se videti automatizovane farme ribe, tako da bi one mogle da obezbede dovoljno hranljivih sastojaka. Pazi, i ja obožavam ovčetinu, govedinu, piletinu, a dok ne probam lava, svinja mi je car životinja. Međutim, ukoliko bi se moglo napraviti veštačko meso potpuno istog ukusa, ne bih imao problema da ga prihvatim. Ni sadašnje pljeskavice nisu baš od mesa. Danas je ova
tehnologija u povoju, a takva pljeskavica košta više od cele kraljice životinja, zajedno sa (mmm) čvarcima.
Kompjuter bi ti mogao preporučiti ili planirati ishranu koja bi ti najviše odgovarala obzirom na zdravstveno stanje, verovatno bi te upozoravao (Are you sure?) prilikom naručivanja proizvoda koji bi mogli da imaju štetno dejstvo (npr. crna čokolada za dijabetičare ili cigarete za plućne bolesnike), ali te ne bi ograničavao, inače bi imao motiv za krađom. I danas postoje takvi savetodavni
sajtovi.