Božić Bata

Diskusije vezane za pravoslavlje

Božić Bata

Postod acobrx » 26. Dec 2012., 22:49

Danas kada je religija ono što je partija bila, postavlja se pitanje da li ona možda negativno deluje na nas ko god mi bili? :?:

Nekada se u školama učio predmet koji se zvao Marksizam i koji je veličao jednu partiju koja se zvala KP. Kao i sve u životu i taj predmet je imao neke dobre i neke loše strane (ništa nije idealno). Loša strana je što je propagirao određenu političku ideologiju, a kao i sve ideologije posebno političke, nisu sigurno pozitivne stvari. Dobra strana ovog predmeta je što u određenoj meri propagira socijalizam koji ja smatram jedno od najboljih društvenih uređenja iako i on ima svoje mane. :!:

Sada posle dugo vremena i raznih zbivanja na "estradi" dolazi na scenu jedan drugi predmet koji se zove veronauka (kultura religija ili već kako...). Kao i gore pomenuti marksizam i veronauka, u daljem tekstu, propagira neku ideologiju. Sada da vidimo šta to nama veronauka nudi. :patrijarh:
Veronauka uči decu njihovim religijama. Njihovim religijama? Kako malo dete može tako rano da ima svoju veru ako nije imao veronauku? E u tom grmu leži zec :unicorn: . Deca svoju religiju dobijaju ne od "boga" već je nasleđuju od svojih roditelja. E sad se pojavljuje u igri Narodna lutrija. Zašto Narodna lutrija? Kada bi se dete rodilo u Italiji ono bi najverovatnije bilo Katolik, kada bi se rodilo u Srbiji ono bi najverovatnije bilo Pravoslavac, kada bi se rodilo u Iranu bilo bi Musliman itd. shvatate poentu ako ne pročitajte ponovo. :o .

Kao što nas uči veronauka bog nam daje dušu kada se rađamo, a ja se pitam kakav je taj bog koji namerno nas zavarava i šalje nas na neko drugo mesto da budemo vernici neke druge religije i da na kraju gorimo u paklu zbog naše neinformisanosti? Ja mislim sadista. :twisted: Rastemo polako i dolazimo do tog perioda kada moramo da pođemo u školu. Tada se prvi put susrećemo sa našom veronaukom. Tada naše dete ubacuje u prvu brzinu i uči kako je njegova vera jedina istinita (tako barem kažu). Svaka druga vera se eksplicitno odbacuje i okarakteruje takvim epitetima da ti se mozak navikne na negaciju svega što je različito. Kazati sada u ovo vreme da si ateista bilo bi kao da ste došli sa Marsa da osvojite Zemlju. Sama pomisao da ne verujete u bajke vas stavlja u kategoriju nepoželjnih. Plan i program predmeta nije ni u kakvom slučaju pregledan i korigovan od strane države.

Indoktrinacija mladih umova primer.
Ujednoj školi koju neću pomenuti imenom uče deca Srpske nacionalnsti svi dični Pravoslavci (kao da Srbin ne može da bude i budista, musliman, ateista itd.). Veroučitelj koji tu predaje uči decu na sledeći naačin. Uzme ove Holivudske animirane filmove npr. Mojsija i njegovu družinu ;) i pusti deci da gledaju taj crtani film. Sada bi savesni roditelji rekli šta je u tome loše. E to je problem zato što su ti isti roditelji bili deo tog začaranog kruga. E reću vam zašto ne valja :blind: . Kada bi taj veroučitelj posle tog crtanog uzeo bibliju i pročitao deci Mojsijeve knjige onda bi to bilo u redu, ali ne drage dame i gospodo to se ne dešava. Iako se ti vernici kunu u tu bibliju ne uče je na veronauci, jer znaju lisice da ne trebaju da vrište kada idu u kokošinjac. :ura: Kada bi čitali tu bibliju ne bi oni imali ni jednog đaka na toj veronauci. Za one koji ne znaju neka provere šta je Mojsije uradio svom narodu kada je sišao sa planine i doneo ploče sa zapovestima (to je samo jedan slučaj ima ih više).

Sada na kraju priče upadamo u bezdan u najveće crnilo. Ako bi veroučitelji i čitali Bibliju postavlja se pitanje istinitosti datih priča. E :nerazumem: Čitava Biblija sa Starim i Novim zavetom u sebi ne sadrži ni 10% zdravih naučnih tj. istorijskih činjenica.

Vaspitno/obrazovni ciljevi veronauke se svode da naučimo našu decu bajkama, da ih naučimo da mrze druge koji se razlikuju, da ih po potrebi odstranimo kao tumor iz našeg društva i da budemo Srbende najveće na svetu. Nema veze što je to čisto silovanje dečijeg uma. To su naše dike, to su naše šovinističke uzdanice to su naša deca koja su postala zombiji radi nečeg što ni sami ne znamo da definišemo.

Pokušajmo jednom, barem na trenutak, da uključimo razum u naše živote i da samo taj jedan tren u vremenu iskoristimo kako treba i tad će mo da skontamo smisao života. :pise:

Pozdarav svima ko kod mi to bili. :blind:
Korisnikov avatar
acobrx
 
Postovi: 9
Pridružio se: 21. Jul 2012., 23:19


Re: Božić Bata

Postod BubaEliminator » 30. Dec 2012., 23:46

Marksizam u teoriji moze da funkcionise, u praksi ne moze! Socijalizam se jeste pokazao najboljim u praksi ( Norveska je socijalisticka zemlja). To sto je kod nas doziveo onakav kraj ne znaci da je los, vec da mi nismo bili dovoljno dobri za njega. Pod mi mislim na sve narode bivse sfrj.

Moja generacija ('87) je prva dobila veronauku u srednjoj skoli (2002-e) i nakon pitanja sta cemo mi tu uciti dobili smo odgovor o religijama, verovanjima starih naroda i tako. Delovalo je dosta zanimljivije od gradjanskog pa sam prihvatio. Pogotovo zato sto tada nije bilo interneta da procitam ono sto me zanima a i smatrao sam da je dobro prodiskutovati sa nekim o svemu tome. :trt: Profesorke se secam kao zene jako odane bogu i tim stvarima i naravno okorele pravoslavke koja nije volela da cuje neko protivljenje ideji svetog trojstva i to u ortodoks stilu. Naravno, posto to nije bilo ono sto sam ocekivao lepo sam presao na gradjansko.

Mesto rodjenja samo po sebi nista ne odredjuje ali svakako da ce dete biti uceno od malena onoj religija koja je najbliza njemu. Opet, svaka od njih namece svoje kao apsolutnu istinu i ne dozvoljava protivljenje. Recimo kad su Jehovini svedoci otvorili mesto za okupljanje i ucenje kod mene u Batajnici i to bas kod mene u ulici :facepalm: crvka je zestoko protestvovala i pozivala na izbegavanje odlaska na takve skupove. Ti jehovini svedoci su prilicno dosadni kada je vrbovanje u pitanju, naravno iskulirao sam ih, ne zbog crkve vec zbog svojih stavova. Islam sa druge strane kaznjava smrcu one koji napuste tu religiju pod izgovorom da je to izdaja a za sebe kazu religija mira i ljubavi :nerazumem:

Dusa!? Hahaha.. Zaista gomila pokusaja dokazivanja postojanja iste: http://www.tportal.hr/funbox/funtime/17 ... smrti.html Naravno, izgovor je uvek isti: Dokazi postoje ali ih nauka ne prihvata. Dete bi izjavom da je ateista svakako bilo u nezgodnom polozaju sto se tice druge dece, ne svih ali dobrog dela. Sokiran sam podacima koji su izbaceni u javnost o istrazivanju koga sve deca osnovci mrze i koji je razlog tome, naravno ako su oni podaci tacni a nazalost mislim da jesu. Drzavu uopste ne zanima.

Nisam upoznat o gledanju kaseta sa crtanim filmovima, koliko ja znam o pricama klinaca (sto rodbine, sto iz okoline) radi se samo Biblija. Moguce da toga ima u skolama, ne znam, izbegavam razgovore o tome sa klincima. Ako bi meni pocelo o tome da prica neko dete ja bi verovatno rekao njemu: Pitaj tog sto ti predaje moze li svemocno bice stvoriti kamen toliko tezak da ga ni ono ne moze podici? I ostala slicna pitanja na koja on nece moci odgovoriti ili ce dati glup odgovor uz pitanje: A ko ti je to rekao da me pitas? Tako da me ne zanima puno, kad budem imao svoju decu onda cu se sigurno vise ovim pozabaviti do tada ne mesam se. O kontradiktornostima biblije bi se moglo mnogo pisati, imas link ka onom sajtu sto sam postavio u tvom drugom postu na temu bozica pa procitaj.

10% je mnogo :) Slazem se za ciljeve ali ponavljam ne zelim da se mesam da ne bi neko dete zbog mene imalo problema kasnije ili ko zna sta ce o meni da se prica (iskreno zabole me ko ce sta reci ali opet necu to) Kad budem svoju decu slao u skolu e onda ce biti druga prica.
BubaEliminator
 
Postovi: 36
Pridružio se: 08. Jul 2012., 16:30

Re: Božić Bata

Postod acobrx » 31. Dec 2012., 11:54

Slažem se manje više sa tobom ali samo da dodam da deca ne uče Bibiliju, Kuran na časovima veronauke. Uče od celokupnog dela knjige 2 do 3 % ali u recenziranom obliku da bi se deci svidela više ( na isti način se daje i čoveku droga pa ako mu se svidi idemo dalje). Kada bi deca od 1 do 9 razreda učila i prelazila Bibliju, Kuran itd. u celosti bez recenzije većina njih bi se zapitala kakva je ovo glupost. Nažalost naučne discipline podnose najveći teret jer ti veroučitelji indoktriniraju decu do te mere da ako mu kažeš ha je hemijski sastav vode H2O oni će reći ima tu još nečega ne istraženog kako se voda ne kvari kada se sveti vodica itd :wall: . A na kraju će mo reći da su to sve krivi ljudi sa Istoka, Zapada, Severa i Juga. :censored: :timewarp:

Pozdrav svima.
Korisnikov avatar
acobrx
 
Postovi: 9
Pridružio se: 21. Jul 2012., 23:19