Koja je vaša politička opredijeljenost?

Diskusije o politici

Koja je vaša politička opredijeljenost?

Postod Morgot » 13. Okt 2014., 12:33

Pozdrav! Nov sam na ovom forumu, pa ne znam da li je ovo u skladu sa duhom foruma. Pitanje je postavljeno u smislu ideologije, a ne u smislu koju političku stranku podržavate ( pošto u Srbiji postoje miniskulne ideološke razlike koje se primjenjuju u političkoj praksi ).
Odgovorite po sljedećem obrascu:

Društvena pitanja: liberalno/konzervativno i nacionalističko/civilno
Privredna pitanja: liberalno ( libertarijansko )/socijal-demokratsko/socijalističko ( ovdje u obzir se uzimaju zajedno itnervencija države na tržištu i socijalni programi za siromašne, sindikalna i radna politika i sve slične socijalne mjere, ali se odvojeno odgovara za privredne i za socijalne mjere ako postoje razlike )
Spoljnopolitička pitanja: za-protiv EU/za-protiv NATO/za-protiv Rusija ( u smislu privredne saradnje, a ne u smislu pristupanja Evroazijskoj uniji...iz očiglednih razloga )
Dodatno objašnjenje: *insert text*

Evo moga odgovora:

Društvena pitanja:liberalno, ali između nacionalističkog i civilnog
Privredna pitanja:na tržištu libertarijansko, a za socijalna pitanja socijalističko
Spoljnopolitička pitanja:za EU ( što veće vezivanje i saradnja sa Njemačkom ), protiv NATO, za Rusiju
Dodatno objašnjenje:Što se tiče privrednih pitanja, za tržište na kome je glavni cilj maksimizacija profita imam skoro pa čisto libertarijansko opredjeljenje. Ali, kada su u pitanju socijalni programi, moj stav je da je tu potrebna i korisna državna intervencija koja će obezbjeđivati potrebna sredstva i subvencije za stanove na primjer ( ipak u nekim segmentima država može pomoći bolje od slobodnog tržišta ). Novac će dolaziti od poreza koji će biti na nižem nivou koji bi omogućio povećavanje tržišta i slobodniju i veću razmjenu na njemu. Javni sektor što više smanjiti i napraviti tržište u kome je privatni sektor glavna tržišna snaga. Naravno, određene privredne grane je potrebno ostaviti u državnom vlasništvu, a to su one grane kod kojih je glavni cilj obezbjeđivanje stalne i kvalitetne ponude, a ne profit. To su grane poput infrastrukture, energetike, proizvodnja oružja... Naravno, jedna od najvažnijih segmenata gdje bih volio vidjeti više državne pomoći jeste obrazovanje. Povećati plate nastavnicima i profesorima u srednjim školama ( fakultetski profesori imaju i više nego dovoljno ), subvencionisati što više studenata, ali naravno uz oštrije uslove za zasluživanje budžetske podrške. Eto, toliko od mene.

P.S.

Poželjno bi bilo da uradite ovaj mali test i postavite rezultat:
http://www.theadvocates.org/quiz/quiz.php

Evo mog rezultata:
Slika
Korisnikov avatar
Morgot
 
Postovi: 1
Pridružio se: 12. Okt 2014., 10:00