Dragi moji misleći sudržavljani (da ne kažem sugrađani jer nas ima širom sekularne Srbije),
Predložio bih jednu akciju, koja bi mogla da se pretvori u istorijski arhiv... Jedan od problema sa kojima se sreću kršteni protiv svoje volje (da budem politički korektan i ne kažem "nasilno") je činjenica da je ispis ili trag o javnoj izjavi da lice kojem se na teret stavlja da je religiozno i u nekom dubokoumnom dogovoru sa Bogom, jednostavno nemoguć.
Ispis iz Knjige državljana je moguć i svako ko zatraži i trag o datumu javnog odricanja državljanstva se čuva. Ispis iz kandži religije je zvanično nemoguć.
Kada god pokrenete tu temu, uglavnom vam kažu, pa šta ti smeta jednostavno ne idi u crkvu i gotovo. Smeta mi, jer postoji zapis, koji može da dovede u zabludu moja pokoljenja i da me, ne daj Bože, neki potomak, nakon 300 ili 400 godina kada potraži dokumentaciju vezano za mene, poveže sa dotičnom organizacijom i izvuče pogrešan zaključak da sam ih na bilo koji način podržavao. Dokumenta su bitna i to je i suština postojanja isorijskog arhiva npr.
Predložio bih sledeće:
Da Ateisti Srbije osnuju Odeljenje matičnih knjiga ateista u okviru svog udruženja i svih onih koji se odriču bilo kakvih dodirnih tačaka sa religioznim organizacijama i svim obredima i ritualima sprovedenim nad njima bilo svojevoljno (imaju ljudi pravo da se predomisle kad počnu da razmišljaju) ili nasilno (dok su bili mali).
Da taj Registar čuvaju po Zakonu o arhivskoj građi i predaju ga u skladu sa Zakonom nadležnom istorijskom arhivu u Srbiji u skladu sa dinamikom kojom se arhivska građa inače predaje na čuvanje.
Da se sastavi univerzalna Izjava o odricanju od svih mogućih i nemogućih, postojećih i budućih religija zasnovanih na logici Gospodara Prstenova, koju će korisnik moći da skine sa sajta, odštampa, potpiše i overi u Opštini kao svoju Izjavu.
Ovo zato što je Opština dužna da čuva takvu dokumentaciju veoma, veoma dugo...
Kad može nemisleća religiozna zajednica, da natovari budžetske troškove mislećoj nereligioznoj u vidu plaćanja i finansiranja gradskih slava i ostalih religioznih obreda i rituala, onda možemo i mi njima da skinemo par dinara sa računa da čuvaju naše papire o državnom trošku.
Ateisti Srbije bi imale registar, matičnu knjigu u koju bi upisivale podatke o davaocu izjave i pod kojim brojem je ta izjava zavedena u Opštini....
Taj registar bi na kraju svake godine, bio predat nadležnom Istorijskom arhivu kao arhivska građa od izuzetnog značaja (isto kao i crkvene knjige i spisi).
Šta bismo time dobili?
Samostalnu i nepristrasnu arhivu, koja ne bi mogla da "nestane" preko noći ili da se greškom previdi. Nakon par godina (ili generacija, svejedno) uspostavila bi se praksa da se od dokumentacije za neku osobu koja, npr. nije više živa traži:
Civilna dokumentacija:
Izvod iz matične knjige rođenih
Izvod iz matične knjige venčanih
Izvod iz matične knjige umrlih
Uverenje o državljanstvu
U religiozne svrhe, radi dokazivanja pripadnosti ili nepripadnosti određenoj religiji:
Crkveni izvod iz matične knjige krštenih (ako postoji)
Crkveni izvod iz matične knjige venčanih (ako postoji)
Crkveni izvod iz matične knjige umrlih (ako postoji)
Izvod iz matične knjige Ateista Srbije!!!!
Da piše da se jeste ili nije čovek odrekao tih knjiga koje crkva vodi! U slučaju da zapis postoji kod Ateista Srbije, sveštenik nevernik bi mogao da zatraži kopiju Izjave od Opštine i uveri se u lepotu i snagu dokaznog materijala i svojeručnog potpisa!
Na taj način bi sprečili svako prisvajanje ličnosti i neprijatne situacije da neko nekoga prisvaja na osnovu nasilnog preuzimanja.
Da se ne dešava kao sada sa Teslom, gde insistiraju da je bio religiozan samo zato što mu je otac bio grešnik, tj. sveštenik.
Zaboravljaju činjenicu da se čovek kremirao, što je u suprotnosti sa hrišćanstvom, Svetosavljem naročito. A ostavljaju, naravno, kao i uvek, ateistima da dokazuju suprotno. Nekako se uvek zamene teze, pa su ateisti ti koji treba da dokazuju da nešto ne postoji. Naravno da ne postoji Teslina izjava da je ateista (ili agnostik), jer ateisti nemaju matičnu knjigu ateista. I naravno da postoji Teslina krštenica, jer mu je otac bio fizički jači u trenutku krštenja (za sveštenike: Tesla je bio beba!) Ali je, srećom, Tesla bio genije, pa se kremirao, čime je dao svoju nedvosmislenu izjavu na tu temu...
Da bismo izbegli takve situacije u budućnosti, a i zarad mislećih pokoljenja, ne bi bilo loše da se počne sa matičnim knjigama mislećih ljudi Srbije.
Jedan takav primer, uz izdavanje Sertifikata o nekrštenju možete videti ovde
www.ffrf.org