Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Diskusije vezane za nove i relativno nove sekte, npr. sajentolozi...

Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod MarkoEkmedzic » 16. Avg 2012., 20:54

http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija


Re: Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod Nikolic » 17. Avg 2012., 09:32

Mislim da je ovome mesto u nekoj drugoj temi (nadrilekarstvo). Kratka pretraga na Google potvrdila je da ova glupost vremenom raste u na[em narodu (pre oko godinu dana postojao je jedino ovaj sajt.
Nikolic
 
Postovi: 167
Pridružio se: 05. Jul 2012., 06:50

Re: Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod MarkoEkmedzic » 17. Avg 2012., 12:28

Imao sam dilemu i ja, ali pošto se definišu kao neki pokret, sa sve raznim učenjima, ostavio sam ih među religijama... ionako je danas teško razlikovati sekte, alternativce i prosto poremećene osobe.
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod NoodlyAppendix » 19. Avg 2012., 15:09

Pokušala da živi samo od sunčeve svetlosti

Inace, u Beogradu ih ima sve vise, sto je primetno pri zalasku sunca, uz obalu reke. Nakotilo se zagadjivaca genskog pula....
Korisnikov avatar
NoodlyAppendix
 
Postovi: 68
Pridružio se: 29. Jun 2012., 01:07

Re: Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod MarkoEkmedzic » 19. Avg 2012., 17:06

Barem se oftalmolozi raduju...
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod Nikolic » 20. Avg 2012., 18:13

Klin se klinom izbija - oftalmolog za sangejzing Svetlana Mitošević
Nikolic
 
Postovi: 167
Pridružio se: 05. Jul 2012., 06:50

Re: Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod Nikolic » 24. Avg 2012., 07:14

Sledeci tekst sumira najbitnije argumente sa ciljem da mladim ljudima koji dolaze u susret sa ovim idejama, pomogne da donesu jasne i zdravorazumne zakljucke.

Za pocetak, podsetimo se jedne vazne naucne cinjenice. Sva ziva bica pretvaraju hemijsku energiju iz molekula hrane u hemijsku energiju (ATP). Taj biomolekularni proces je jako komplikovan ali postoji kod svih zivih bica i poslednjih decenija je temeljno ispitivan i jasno opisan od strane nauke. Ako nekog yanima, lagan uvod u opis metobilzma celije moze pronaci ovde: http://www.bionet-skola.com/w/Metabolizam_%C4%87elije

Dakle, ne postoji u prirodi bice koje je u stanju da radi obrnutu stvar, da od fotona svetlosti pravi materiju i od nje dalje belancevine i proteine. Takav organizam bi morao menjati sastav atoma, i u bukvalnom smislu verovatno bi trebao imati nuklearni reaktor u zelucu :)

Ali cak i da zanemarimo tu fundamentalnu cinjenicu, i da hipoteticki zamislimo da mozak ipak nekako moze svetlosnu energiju koju prima ljudsko oko, transformisati u belancevine i proteine (sto je potpuni apsurd). Da zamislimo cak i da se vrši neka transformacija svetlosne energije u električnu, putem fiktivnog fotoelektričnog elementa u oku, ta energija je opet nedovoljna za elementarne potrebe a kamoli za neki rad. Stavimo prosto neke cifre na papir :Sunce na Zemlju zrači oko 1000-1500W/m^2. Ako se uzme da je aktivna površina u oku na koju dospeva svetlost 1mm^2, tada se dobije da je maksimalna apsorbovana snaga jednaka 1500/1000000 = 0.0015W. Za jedan sat gledanja u Sunce se sakupi 3600*0.0015 = 5.4J (džula). Sa tom energijom će te nešto više od 1 grama vode (tačnije 5.4/4.186=1.29g) zagrejati sa 14.5 na 15.5 stepeni celzijusa. Čovek prosečno ima 70000 grama (70Kg) pa mu je potrebno 70000*4.186 = 293020 Joula za isti efekat. A onda još 20 puta više da bi dogurao do 36 stepeni celzijusa. Dakle 5860400J = 5.86MJ. Snaga električne lokomotive (one crvene bivše JŽ) je 600V * 1700A = 1020000W, dakle 1MW. Iz ovih poredjenja je jasno zašto čovek mora da se hrani. A ljudsko oko ima druga posla.

Ovo je dakle drugi po redu jasan i 100% proverljiv dokaz koji potvrdjuje da je hranjenje ljudskog organizma Suncem nemoguce. Iako na internetu postoji obilje drugi dokaza, ova dva (ogranicenje metabolizma i kolicina primljene svelosne energije) su mozda najvazniji, zasto ? Jer su u pitanju elementarne cinjenice koje svaki covek koji iole drzi do naucnih saznanja, nece i ne moze ignorisati.

Dalje, jos jedna od greski koui ljudi cesto prave kod Sungazinga je i mesanje Sungazinga sa zdravstvenim koristima meditacije. Cilj gornjeg teksta nije ni bio da se dokaze da je osecanje unutrasnje smirenosti laz, daleko od toga. Postoji sirok niz dokaza koji jasno potvrdjuju da meditacija ima zdravstenih koristi.

Takodje, iako sam licno ateista, cak su i meni dobro poznati slucajevi Pravoslavnih vernika koji su se izlagalli dugackim postovima i uz neprestane molitve uspevali da ne jedu cak i po par meseci. Medjutim, ovde se radi o sasvim drugoj stvari , metabolizam osobe koja je na dugackim postovima je usporen do krajnjeg nivoa i samim tim i kolicina belancevina i proteiina u organizmu se daleko sporije trosi. Ovo apsolutno nema nikakve veze sa hranjenjem Suncem niti je ikada i jedno svesteno lice tvrdilo da se tokom tih postova i mollitvi "hranilo" necim slicnim i da mu je energija "ulazila" na oci.

Na zalost bas zbog te svoje zdravstveno korisne crte, meditacija je cesto ciljna tema mnogih duhovnih organizacija (a posebno istocnjackih sekti) koje lako mogu iza nje prikrivati svoje New Age ucenje i time siriti ideologiju sekte. Sudeci po cinjenicama kakve iznosi Sungazing, tvrdnje o hranjenju Suncem su samo jos jedna u nizu perpetum mobile stvari, okultizma, vidovitih Zorki i New Age-a koji poslednjih godina dopire sa svih strana. Najveci i osnovni razlog njihove popularnosti jeste los obrazovni sistem zbog kojeg, na zalost, danasnja omladina izlazi bez jasnog znanja o nauci i nacina na koji ona radi. Osobe kod kojih je stepen poznavanja medicine, biologije, fizike, osnova biohemije i ostalilh prirodnih nauka bolji, daleko teze postaju zrtve New Age manipulacije.

Za one koji bi da citaju jos dalje, da se osvrnemo ukratko na to kako je uopste nastao Kult "hranjenja Suncem" ?

Cela prica o Sungazingu i hranjenju Suncem krece od coveka po imenu Hira Ratan Manek, pogledati na http://en.wikipedia.org/wiki/Hira_Ratan_Manek . Covek je pripadnik božansko / učiteljske drevne indijske religije Džaninizma. http://en.wikipedia.org/wiki/Jainism , star preko 70 godina, iz južne indijske države Kerale. Vest o tome da COVEK NE JEDE VEĆ 13 GODINA je navodno obisla ceo svet, pa je cak i NASA pozvala Maneka na proučavanje. 130 dana je živeo pod strogim nadzorom dok u julu 2002. godine naučnici NASA-e u izveštaju nisu potvrdili da je Manek zaista to vreme preživeo samo na vodi i suncu.

Slika

Medjutim i ovo je jos jedna od neistina, ovo je isecak iz zvanicnog izvestaja NASA-e o tome :
After a thorough check with all its scientific officers and regional offices throughout the US over two days, a NASA spokesperson has denied it had invited Hira Ratan Manek in any official capacity, or that it has anything to do with him. Recent news reports had stated that Manek, a 64-year-old mechanical engineer, who claims he has not eaten in eight years and lives on water and solar energy, had been invited by NASA to New York to show them how it was done. However, NASA spokesperson Dolores Beasley said she had no idea why press reports had claimed that NASA had invited Manek. “No one checked with us,” said Dolores, public affairs officer for biological and physical research. “We have no record of him being involved with us. We have checked with all offices doing related research at centers such as Johnson, Marshall and Ames.


Kao sto vidimmo, Hira Ratan nikada i nije bio na istrazivanju u NASA-i, jedino "istrazivanje" kojim je on bio podrvgnut je obicno skeniranje mozga da bi se utvrdili zdravstveni efekti meditacije :

Thomas Jefferson University:
The third study lasted 130 days in Philadelphia, Pennsylvania at Thomas Jefferson University and University of Pennsylvania under the direction of Dr. Andrew Newberg and Dr. George Brenard. However, contact with Dr. Andrew Newberg has revealed that Hira only stayed at University of Pennsylvania for brain scans on studies of meditation, not his ability to fast indefinitely. Dr. Andrew Newberg had denied ever undertaking the 130 day study.


Ovim vrstama skeniranja se savremena nauka vec duze vreme bavi, ali ona nisu, niti ce biti ikakav dokaz o hranjenju Suncem. Na zalost, ovo je bilo dovoljno da pristalice Sungazinga to iskoriste kao argument da je Hira Ratan "potpuno zbunio sve naucnike jer je istrazivanjima dokazao da 13 godina nije jeo".

Slika

Dalje, Hira Ratan je poznat po predavanjima koja je drzao i u Srbiji i Hrvatskoj tokom 2009 godine, nakon cega je SUngazing postao popularniji i na Balkanu. Na ovim predavanjima se obicno prodavao i DVD na kojem je pored ostalog i sledeci sadrzaj :

Sun Gazing Process:
We have a super computer in our bodies given to us by the nature, which is our brain. HRM (Hira Ratan Manek) calls it the “brainutor”. The brain is more powerful than the most advanced super computer. Each and every human being is gifted with innumerable talents, and infinite inherent powers by nature. Individuals should never underestimate themselves. Everyone is gifted. If we make use of these powers we can take ourselves to great levels. Unfortunately, these infinite inherent powers are programmed in that part of the brain that is largely dormant and goes unused. Even medical science agrees we hardly make use of the brain but about 5-7% – the most brilliant of humans like Albert Einstein is reported to have used only about 32% of their brains.


Ukratko, prica o tome da covek koristi 5-7% mozga je, stari, urbani mit. Čovek koristi 100% mozga, ali u različitim vremenskim periodima, u zavisnosti koju radnju kad obavlja (čitanje, slikanje, repetitivni rad, vodjenje ljubavi, racunanje, razmišljanje, itd). Da li ste ikad čuli lekara da kaže: "Gospodine Petre Petroviću, metak Vam je prošao kroz glavu, ali je, srećom, oštetio samo 20% mozga koji ne koristite!" Za one koji zele da procitaju vise o tome koiko zaista mozga koristimo, predlazem ovu stranicu : http://www.scientificamerican.com/artic ... t-of-brain

I za kraj jedan savet onima koji mozda zele da i dalje veruju da je Sungazing moguc. Zivot i energija kriju tajne i mnoga znanja, vi sami birate sredstava i put kojim zelite da ih upoznajete. Moja je licna potreba (altruisticka) da svoja saznanje podelim sa vama i da vas upozorim na one koji vas na tom putu "ometaju" i koji vas vid zamagljuju.

Takodje, ljudsko oko nemojte izlagati previse zracima Sunca jer ga mozete ostetiti, prirodni kapci koje imamo na njemu nisu za dzabe tu ;-)

Autor: Bojan Zakic
Nikolic
 
Postovi: 167
Pridružio se: 05. Jul 2012., 06:50

Re: Sungazing (Sangejzing), i zašto je to loše

Postod MarkoEkmedzic » 24. Avg 2012., 13:37

Sjajno!

:bravo:
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbijacron