Taj "vrh vrščića" koji sam naveo je najčešće istovremeno i u "vrhu vrščića" maslovljeve krive. Možda neki od njih nisu imali dovoljno da nastave svoja istraživanja, ali su (gotovo) svima bile obezbeđene bar one niže potrebe maslovljeve skale. Uostalom, naveo sam ranije da je veliki broj naučnih dostignuća proizvod
pojedinaca entuzijasta. Evo, da slikovito to prikažem:
koji procenat ljudske populacije uredjuje wikipediju???
Daleko manji onog koji je pronašao radijum i polonijum.
Polaziš od pretpostavke da je puna, ili bar većinska zaposlenost radno sposobnog stanovništva normalno i nepromenjivo stanje, i da je ta sića koja se bavi open source projektima na neki način "oštećena" što se neko koristi njihovim radom. Obe početne pretpostavke su pogrešne. Za drugu je to očigledno, a evo (samo malog dela) za prvu.
Mnogi političari u Evropi i Americi govore, poslovi odlaze u Kinu – kad bismo samo mogli vratiti proizvodne poslove nazad, imali bismo radna mesta. Ono što ne znaju je da je Kina u sedam godina eliminisala 15% svih svojih fabričkih radnika. Zauvek. Oni ne postoje. Ovo je priča o kojoj niko ne želi da govori: najjeftiniji kineski radnici, a oni su poprilično jeftini, nisu toliko jeftini kao inteligentna tehnologija što ih zamenjuje. Četrnaest odsto svih fabričkih radnika u svetu je nestalo u poslednjih sedam godina. Prema aktuelno projektovanoj stopi, čak i ako ne povećate inteligentnu tehnologiju (drugim rečima, recimo da ne postoji Murov zakon koji glasi da se snaga računara udvostručuje približno svakih 18-24 meseca) i tehnologija ostane potpuno ista kao što je danas, onda postižete kraj masovnog rada u fabrikama za 30 godina.
Izvor:
Gotovo sve vlade sveta pokušavaju da nadoknade smanjenje radnih mesta u proizvodnom sektoru prelaskom u sektor usluga, (isto kao nekada iz poljoprivrede u fabrike), koje bi, gde je to moguće, web interfejsi mogli obavljati daleko bolje, pouzdanije i brže od bilo koje osobe. Imajući to u vidu, da li bi trebali da "radimo zbog rada" ili da pokušamo da izmenimo takav sistem.
Poređenje ljudi sa nekog malog izolovanog ostrva sa ljudima koji ne mogu bez mobilnog je toliko besmisleno da nemam reči!
Pa dobro, da li zaista misliš da bi bilo moguće naći bolji primer (obzirom da eto open source nije dovoljno dobar) funkcionisanja bez novca danas, u svetu kada ni u toalet ne možeš bez fiskalnog računa. Da ne pominjem dopunu kredita za taj isti mobilni. Postoje pojedinačne izolovane ekološke zajednice (npr. jedna je opisana u filmu
Garbage Warrior ili kod nas
porodica bistrih potoka - znam, znam, religiozna), ali i dalje zavise od novca.
Ukoliko su (po maslovljevoj skali) ljudima obezbeđene najosnovnije potrebe, to ne znači da bi automatski postali obrazovaniji ili inteligentniji, ali im daje bitne preduslove da se dalje razvijaju. Ukoliko se na to nadoveže drastično smanjenje prevara (počev od navedenih imovinskih delikata, preko krajnjih efekata beskonačnih obmanjujućih reklama), omogućavanje rada onima koji u njemu
uživaju (nasuprot onih koji ga "otaljavaju" za platu), i moguićnost za bavljenje svojim interesovanjima u za to specijalizovanim centrima, može se na osnovu ovih podataka izvući pretpostavka da bi takav društveni sistem bio bolji od današnjeg. Da li bi bio moguć - naravno. Isto kao što je (bio) moguć komunizam, socijalizam, monarhija, kapitalizam, fašizam... Ljudi polaze od apsoluta kada pričaju o svim ovim pojmovima, međutim u
takvom smislu, moglo bi se reći da nijedan od društvenih sistema nije ni postojao, bez obzira što je istorija očigledno drugačija.
Da li bi bio bolji? Postoji li definitivni dokaz? Žao mi je, ne postoji, ali postoje mnogi ukazi da bi tako bilo. Postoje dokazi za pojedinačne segmente (minimalni utrošak energije, materijala i klimatizacije zgrada oblika kupole, minimalni utrošak energije i minimalno zagušenje u saobraćaju u gradu kružnog oblika, minimalno zagađenje i dovoljna efikasnost električnih automobila na kraćim relacijama - unutar grada, minimalni utrošak energije i minimalno zagađenje prevozom monorail i maglev vozovima, maksimalni prinos biljaka u aeroponijskim farmama (hidroponijske su već zastarele), pozitivni uticaj relevantnog obrazovanja na smanjenje kriminala, potreba zadovoljavanja nižih nivoa maslovljeve skale da bi se zadovoljili viši, pozitivni efekti decentralizacije i ekonomske nezavisnosti...), ali krajnji dokaz za celinu - ne postoji.
Dok se to ne uradi ovo što vi radite je pokušaj indoktrinacije i obmane.
Hajde da budemo realniji i da ih nazovemo hipotezama, od kojih su pojedini segmenti dokazani (prethodni pasus - ako želiš mogu izvući dodatne informacije). Isto kao (ranije žestoko osporavana) hipoteza da svemirski brodovi mogu da lete u svemiru, bez vazduha od kojeg bi se raketa odbijala, ili hipoteza da bi ljudska bića "poludela" ako bi putovala brzinom većom od 30km/h. Naravno da se planira testiranje ako bi se javila država dovoljno hrabra da ograniči deo svoje nezavisnosti i dozvoli izgradnju prvog Venus grada na svojoj teritoriji. Žak smatra da će informisanje šire javnosti filmom "Raj ili zaborav" pomoći da se to ostvari. Često navodi (citiram po sećanju) "Ja vam ne mogu reći kakva će budućnost biti. Mogu vam reći kako bi mogla da izgleda."
šta je sa ljudima koji jednostavno, takva je priroda, nisu sposobni da se bave intelektualnim poslovima, šta ćemo sa njima? Oni će da gledaju TV dok ostali rade
What has caused this difference in results? There can be but two causes: one, natural equipment; the other, training and opportunity. If it is natural equipment, then surely no credit or blame should attach to the individual. If due to training, the individual is no more responsible for that. As a matter of fact, most of the individual comes from training and environment. There are but few, even among idiots, who cannot fairly well fill some useful position if rightly trained. Very rarely do clergymen or college professors or carpenters or steamfitters or other skilled workmen go to prison. Almost all the prisoners are persons who had no opportunities or advantages in childhood and early life. If this does not account for their position, something else will, and does.
Izvor: The Story of my Life Klerensa Deroua
imam problem sa prezentovanjem tih ideja kao nekakvih dokazanih činjenica i kao magičnog rešenja svih ljudskih problema.
Ko je
igde pominjao apsolute? Ili "magična" rešenja? "Bolje" ne znači "najbolje", i sasvim je normalno i logično da će se Venus gradovi menjati i adaptirati, kako se bude dolazilo do novih naučnih saznanja, slično kao što se to radi i danas, samo brže, obzirom da bi gradovi bili projektovani imajući u vidu mogućnost naknadne adaptacije. Obzirom da ne bi postojao monetani motivator (koji po MIT istraživanju stimuliše jedino rutinske - ponavljajuće poslove koje bi mogle obavljati mašine, dok je za kreativne kontraproduktivan), samim tim ni motivacija za korupciju ili dominaciju niti patentna zaštita, može se pretpostaviti da bi tada promene bile daleko brže od današnjih. Mislim da i sam možeš zamisliti koliko bi nauka i čovečanstvo stagnirali da je Tesla odlučio da ne ustupi, već da unovči svoja patentna prava prilikom
rata struja. U stvari, imajući u vidu eksponencijalni rast
populacije na planeti, veoma je verovatno da bi se čak i kružni Venus gradovi vremenom transformisali u strukture na više nivoa, kako bi se uštedelo na prostoru. Mislim da sam dao sasvim dovoljno razloga da obrazložim zbog čega ja lično verujem (u smislu belive a ne faith) u uspeh Venus grada. Da li će se ikada izgraditi? E to već potpada u "faith" varijantu. Vidim da je i Žak toga svestan (22. pitanje sa FAQ).