Palma oslobođen tužbi za diskriminaciju: Za sud prihvatljivo


Palma oslobođen tužbi za diskriminaciju: Za sud prihvatljivo

Postod stojadinovicp » 13. Nov 2013., 12:48

Palma oslobođen tužbi za diskriminaciju: Za sud prihvatljivo nazvati gejeve bolesnim

Prvi osnovni sud u Beogradu je u ponovljenom postupku po tužbi GSA protiv Dragana Markovića Palme, narodnog poslanika i predsednika Jedinstvene Srbije (JS), za diskriminaciju LGBT populacije doneo novu prvostepenu presudu kojom se tužba GSA odbacuje kao neosnovana, saopštilo je ovo udruženje.

Pravna služba Gej strejt alijanse (GSA) će na ovu prvostepenu odluku uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u zakonskom roku.

Da podsetimo, GSA je protiv Dragana Markovića Palme u avgustu 2011. godine podnela tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije jer je drugačija seksualna orijentacija s njegove strane prikazana kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila. Tužba je podneta zbog njegove izjave od 15. avgusta 2011. godine u kojoj je rekao:

„Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

GSA podseća da je Prvi osnovni sud u novembru te godine usvojio njihovu tužbu i doneo prvostepenu presudu kojom je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2012. ukinuo prvostepenu presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika zbog povrede odredaba parničnog postupka odnosno zbog toga što je utvrdio da tuženom Markoviću tužba nije uredno dostavljena od strane Prvog osnovnog suda i vratio je postupak na ponovno suđenje.

Ponovljeno suđenje je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu otpočelo u februaru ove godine a nakon jednog odloženog i dva održana ročišta, sud je doneo novu presudu koja se u potpunosti razlikuje od prvostepene.

Zanimljivo je da je i prvu i drugu prvostepenu presudu donela ista sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Jasna Tresač, koja je promenila odluku u vezi prvobitne presude i potpuno je preinačila u ponovljenom postupku, napominju u GSA.
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka