Pravoslavni običaji u Predsedništvu

Diskusije o javnim saopštenjima udruženja građana "Ateisti Srbije"

Pravoslavni običaji u Predsedništvu

Postod stojadinovicp » 11. Jan 2014., 15:11

link ka saopštenju

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=01&dd=08&nav_category=12&nav_id=797508

Zakon o Predsedniku Republike Srbije

Član 1. (Predsednik Republike)
Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

Ustav Republike Srbije

Član 11. (Svetovnost države):
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.


Član 111. (Položaj predsednika Republike)
Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

Slika

U Beogradu 8.1.2014. u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu sekularne Republike Srbije, obeležen je Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni. – Time je ispoštovana odvojenost države od crkava i verskih zajednica i nije nametnuto pravoslavlje kao državna ili obavezna religija za sve zaposlene. U krajnjem slučaju, ako se nekome taj religijski ritual unutar sekularne državne institucije ne sviđa uvek može da da otkaz. Tako će barem reći Poverenica za ravnopravnost, zatim Zaštitnik građana a na kraju i Ustavni sud Srbije …kadija ti sudi. Na narodu je da slepo veruje da to zaista i jeste tako.

Predsednik Srbije Tomisalv Nikolić sa suprugom Dragicom pozdravio se sa sveštenicima i saradnicima tradicionalnim pozdravom „Hristos se rodi“ i upalio sveću i time najavio početak bogosluženja. – Predsednik svih građana na ovaj način nije prekršio Ustav Republike Srbije, nije izvršio diskriminaciju nepravoslavnih građana Srbije i nije nametao pravoslavlje kao državnu ili obaveznu religiju. Tako će barem reći Poverenica za ravnopravnost, zatim Zaštitnik građana a na kraju i Ustavni sud Srbije …kadija ti sudi. Na narodu je da slepo veruje da to zaista i jeste tako.

Službu su održali sveštenici Saborne crkve, njen starešina Petar Lukić i sveštenik Radomir Pecević, kao i protojerej Mile Milijančević iz Vaznesenske crkve, pod čijom je teritorijalnom nadležnošću i zgrada Predsedništva. – Što ne znači da je zgrada predsedništva po nadležnošću Vaznesenske crkve, niti da se crkva na bilo koji način meša u poslove države. To što obavlja religijske rituale unutar sekularne državne institucije je samo pravo Predsednika Srbije da nameće pravoslavlje kao državnu ili obaveznu religiju. Ali to nije kršenje Ustava Srbije niti diskriminacija nepravoslavnih građana Srbije. Tako će barem reći Poverenica za ravnopravnost, zatim Zaštitnik građana a na kraju i Ustavni sud Srbije …kadija ti sudi. Na narodu je da slepo veruje da to zaista i jeste tako.

Službi su, osim predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prisustvovali njegova supruga Dragica, savetnici i saradnici predsednika i urednici medija. – Ali nijedan od pomenutih urednika nije dozvolio da se dogodi nešto što se zove objektivno novinarstvo, da se obaveste građani Srbije da se dogodilo, ne samo bacanje para na besmisleno bajanje, krkanje prasetine i teranje muva od lica, već i javno kršenje člana 11. Ustava Republike Srbije i trošenje para svih poreskih obveznika na besmislene religijske rituale unutar sekularne državne institucije, poreskih obveznika koji ne samo da nisu svi pravoslavci već mnogi nisu čak ni religiozni.
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka


Re: Pravoslavni običaji u Predsedništvu

Postod Petrovic » 14. Jan 2014., 13:26

Petrovic
 
Postovi: 111
Pridružio se: 30. Avg 2012., 15:17