jovanbeograd je napisao:Dragi forumasi,
Odmah na pocetku da kazem da ne delim ljude na vernike i ateiste, zvezdaše i pratizanovce... i da nastojim da nSam sae-robujem stereotipovima i da svakom čoveku prilazima kao individui.
Imam potrebu da iznesem svoje iskustvo!
Rođen sam 76-te godine i vaspitan sam u ateističkom duhu iako su moji roditelji formalno kršteni ali nisu suštinski bili vernici. Nisam to bio ni ja. Uvek mi je teško bilo da progutam tu priču da je zemlja ravna ploča, da će oni koji loše postupaju u ovom životu ići u pakao, da će se Isus ponovo vratiti...
Osim toga, uvek su nekako bitni ljudi oko mene bili nevernici t.j. ateisti.
Nikad me Bog i razmišljanje o njegovom (ne)postojanju nije preterano interesovalo. Sam sam sebi bio centar sveta...I sve je to išlo tako dok se nisam suočio sa nekim velikim mislima (problemima) u životu. zbog nekih privatnih problema shvatio sam da mora da postoji neka viša sila.....inače je sve besmisleno...i tako sam poverovao u višu silu-Boga. Nisam se krstio. Ne želim to da uradim iz pomodarstva i dok još nisam sasvim siguran.....
Pozdrav Jovane.
Verovatno ću te bolje razumeti od drugih forumaša jer sam možda i sličniji tebi nego njima.
Mnogo se lomim, dvoumim i preispitujem.
Za razliku od klasičnih ateista koji odbijaju svaki smisao,
ja spadam u one ateiste - nadare.
Za početak odbacujem Avramske religije (celokupno hrišćanstvo, islam i judaizam) jer se kose sa naučnim faktima, logikom i ljudskim pravima. Pritom je i Biblija vrlo loše književno delo.
Zatim odbacujem i ideju o Višoj sili kao čovekolikom Bogu i kao bilo čemu personalizovanom.
Ali pošto nauka takođe nema odgovore na sva pitanja. I samo postojanje prostora pre Velikog Praska je problamatično.
(Kako to da uopšte postoji nešto, a ne ništa).
Kao takav delom se okrećem nju ejdžu. (Videti temu o tome).
Nju ejdž shvatam kao slobodno razmišljanje o bilo čemu bez dogme.
Međutim u državi Srbiji treba podržati upravo Ateiste Srbije.
Da nemam malo dete dolazio bih i dalje na druženja.
Razlog je jednostavan - Niko drugi u ovoj zemlji ne radi tako ozbiljno na razbijanju Avramskih religija - monopolista morala i tog konzervativnog hermetičnog i vrlo fašističkog sistema vrednosti koje zastupa SPC.
Meni bi odgovaralo da postoji i udruženje Sekularista Srbije, ali to je pravno besmisleno jer je sama država definisana kao sekularna pa bi to negde trebalo da se podrazuemeva.
Juče sam izveo dete u park. Mame i tate ta me pojedu kad sam kritikovao SPC.
Neće ni da čuju za to da je Vladika Nikolaj Velimirovič javno podržao Hitlera u tekstu iz 1936.
Kasnije mu dao pohvalu još jednom.
Neće da čuju da je i prohitlerovska Srbija Milana Nedića imala logore kao i Hrvati.
(Logor Banjica i logor Cerveni KRst u Nišu broje oko 34 000 žrtava - jevreja, Roma, komunista).
SPC je podržaka režim Milana Nedića.
Danas SPC podržava sve ono najgore: nacionalizam, patrijarhat, homofobiju, razbijanje ideološkog monopola.
Kao takva SPC je neprijatelj i ateista, ali i ljudi kao što smo možda ti ili ja (koji se nadamo da nešto postoji, ali ne želimo da nam avramske religije zacrtaju monopol njihovog koncepta).
Zato treba delati zajedno da se zlo, zvano rigidne avramske religije marginalizuju.
U tom slučaju živećemo u boljem i humanijem svetu nezavisno da li će većina biti potpuni ateisti ili neki fribeliveri - nju ejdžeri koji se nadaju nekom višem smislu, ali tako da uvažavaju naučne fakte, ne nameću institucionalizovano nikom ništa već slobodno u svom društvu prave teorije o smislu života po njima.