Kada je Božić?

Diskusije vezane za pravoslavlje

Kada je Božić?

Postod acobrx » 28. Dec 2012., 17:41

Došli smo do kraja godine 2012 i kao i svake nove godine dolaze nam praznici. Jedan od tih praznika je i Božić, koji predstavlja rođenje Isusa Hrista spasitelja svih hrišćana. Kao i svake godine kolju se prasad/jaganjci da se jede i pije (zanemarujući ono umerenost u jelu i piću). Uoči Božića imamo Badnji dan kad palimo badnjak tj. komad hrastovog drveta, a naravno to nema nikakve veze sa hrišćanstvom ali uglavnom da se družimo uz kazan kuvanog vina ili rakije iako su kazani u Crvenom krstu prazni. :arrow:

Sutradan je Pravoslavni Božić 7 januara kada se ponapijamo u ime nekog čak možda fiktivnog lika :pivo: . Svo sveštensto SPC čestita na 7 januar Božić svim vernicima uz poruku tzv. ljubavi dok u svojim vilama prave genocid nad prasadima i jaganjcima. Tu se provlači koji komentar o negativnom uticaju zapada (šta god taj zapad značio).

E sad ide malo razuma za ono sveštenstvo i one verujuće "pravoslavce". Katolička crkva slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru 25 decembra :pope: , kao i ostale praznike (to je ovaj kaledndar što ga koristimo i generalno van religijskih osnova), koji je dobio ime po istoimenom papi. Deo Pravoslavnih crkava slavi svoje praznike po Julijanskom kalendaru (njega je pronašao Gaj Julije Cezar) kao i Božić 25 decembra :pop: . Draga nepismena gospodo SPC je gomila licemera koja ni sama ne zna kada im je jedan od najvećih praznika. Čak su promašili i datum kada ga proslavljaju a vamo ne žele da prihvate Gregorijanski kalendar :zbunj: .

Božić kod pravoslavaca je 25 decembra po Julijanskom kalendaru koji je jedan jednini za SPC, a ne 7 januara što je po Gregorijanskom kaledaru koji nije relevantan za SPC. :nerazumem:

Za ovo su verovatno krivi Amerikanci ili Evropska Unija :lovac: . Nema to veze što smo mi nepismeni pa ne znamo kada nam je jedan od najvećih praznika. Gospodo uzmite i izbacite verovanje iz vaše glave i ubacite nauku u nju i tada će te doći do istog zaključka.

Pozdrav svima i srećni vam svi praznici kojeg god datuma ih slavili. :truba:
Korisnikov avatar
acobrx
 
Postovi: 9
Pridružio se: 21. Jul 2012., 23:19


Re: Kada je Božić?

Postod BubaEliminator » 30. Dec 2012., 22:33

http://znanost-i-biblija.blogspot.com/2 ... osoba.html

Prvo da vidim dokaze da je on uopste postojao, da je zaista postojao covek na kugli zemaljskoj koji je mogao da ozivljava mrtve, da omoguci slepima da progledaju, invalidima da prohodaju, gluvima da cuju, mislim da bi bio zapisan u mnogo vise spisa od "svetih".
BubaEliminator
 
Postovi: 36
Pridružio se: 08. Jul 2012., 16:30

Re: Kada je Božić?

Postod acobrx » 30. Dec 2012., 22:47

Kao istorijska ličnost, kao običan čovek koji se bunio možda protiv tadašnjeg društva, verovatno je postojao. Kao neki lik koji je umro pa onda oživeo, :jesus: podizao mrtve iz grobova, lečio slepe, lude itd. sigurno nije postojao. Ja kao ateista ili kako god da se ne religiozni čovek izjašnjava, znam da danas ne postoje nikakvi dokazi za postojanje Isusa u bilo kojoj od ove dve forme gore navedene (naučno dokazato). Želeo sam samo da naučim one koji tvrde, da bar ako veruju bez ikakvog dokaza za to, znaju kada su im praznici ( prevashodno Pravoslavni deo) jer ni sami ne znaju kada im je Božić. Hajde da kažemo da je običan narod nepismen i ne upućen u dogmatsko učenje, ali kada vidimo da sveštenstvo to isto radi onda vidimo da je verovanje samo prodavanje magle onima kojima je obrazovanje zadnja rupa na svirali.

Živela nauka, razum, logika, sekularizam i humanost.

Pozdrav svima. :computer:
Korisnikov avatar
acobrx
 
Postovi: 9
Pridružio se: 21. Jul 2012., 23:19

Re: Kada je Božić?

Postod Tale » 31. Dec 2012., 19:39

BubaEliminator je napisao:http://znanost-i-biblija.blogspot.com/2012/06/isus-iz-nazareta-nije-povijesna-osoba.htmlDobar ti link, jel imas jos nesto?
Tale
 
Postovi: 97
Pridružio se: 03. Jul 2012., 13:20

Re: Kada je Božić?

Postod BubaEliminator » 11. Jan 2013., 01:44

Zasad ne, ako budem naleteo na nesto, vezano za neku temu, bice podeljeno sigurno
BubaEliminator
 
Postovi: 36
Pridružio se: 08. Jul 2012., 16:30