od MarkoEkmedzic » 11. Nov 2012., 12:27
Milane, u srpskom jeziku ne mora svaka rečenica da ima objekat.
Rečenica "Ja govorim" ima subjekat i predikat, i to je sasvim dovoljno.
U srpskom jeziku nije poznata gramatička tvorevina "Ja silazim sebe", pa nema potrebe diskutovati o nebulozama.
Toliko o gramatici.
Što se psihologije i podsvesnog tiče, ukoliko nemaš kvalifikacije i akreditacije za obavljanje te delatnosti, molio bih te da ne ulaziš u neosnovane pretpostavke šta ateisti/teisti podsvesno dodaju rečenicama.
Vernici veruju da se bog, u formi koju oni prihvataju, spušta sa nebesa, ili koje god čudesno svojstvo da mu pripisuju, a nebesa su opet forma koju oni prihvataju.
Ateisti ne veruju ni u jednog boga, pa ne prihvataju ni tezu o silasku boga/bogova sa nebesa, ili druge forme nezemeljaskog staništa bogova.
Ne razumeš elementarne pojmove dokazivog, sa stanovišta teiste i ateiste, i dalja diskusija je bespredmetna.
Teisti ne očekuju materijalne, proverljive dokaze, na način na koji ateisti, naučnim principom posmatraju dokazivost.
Da, mi se tu sporimo, i nemamo zajednički stav, ili mogućnost dogovora, ali to je suština razlike između verujem u nešto, i provereno znam nešto.
I da, i među ateistima postoje kako oni koji prihvataju mogućnost da je postojao neki Jošua u Judeji, koji je donekle iskorišćen kao model za biblijskog Isusa, tako i oni koji smatraju da on uopšte nije postojao, i da je taj lik samo izmaštana mešavina raznih bliskoistočnih kultova. To nije ništa novo, što se tiče stavova.
Dakle, nisi dokazao ništa.
Za teiste, i to hrišćane, Isus je kako vole da kažu bogočovek, odnosno deo njihovog poimanja o bogu, a za ateiste je ili jedan od propovednika koji je iskorišćen za model neophodan religiji, ili potpuno izmaštan lik.
Pošto nisi dokazao ništa, mislim da je i ova tema iscrpljena, i molim te da se više ne vrtimo u krug sa istim pričama.
Još jednom - teisti veruju u boga/bogove, i priče koje se za njih vezuju; ateisti ne veruju u boga/bogove, i priče koje se za njih vezuju.
Teret dokazivosti postojanja boga/bogova je na teistima, a pošto se pristup dokazivosti kod teista i ateista suštinski razlikuje, tu nemamo konsenzus, iako o tome volimo da ponekad diskutujemo među sobom.
http://www.casovi.in.rsAteista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano