Ne bi bilo loše imati temu u kojoj se predstavljaju forumaši.
Ne privatno, ne poslovno (jer to ovde nije tema)
već u smislu
1) Na kojoj sam poziciji u kontekstu koncepta o bogu/višoj sili/smislu?
2) Koje su moje dileme?
3) Šta očekujem od ovog foruma?
I molim da ne bude polemike na ovoj temi.
Ona služi da za upoznavanje, a kritike na drugim mestima.
Da počnem.
forumaš
PAULINJO
1) NA KOJOJ SAM POZICIJI?
Na poziciji anti-avramiste.
Avramizam je zajednički imenitelj za hrišćanstvo, islam i judaizam(sa svim podvrstama).
Dakle ne verujem ni u kakvog boga iz Biblije (oba zaveta) niti iz Kurana.
Uz to ne cenim ništa iz tih knjiga kao validnu istinitu vrednost.
Biblija ni Kuran nemaju ni književnog kvaliteta. (Zbrkano pisanje, nemotivisani likovi...)
Dakle svode se na čistu istorijsku vrednost.
Takođe ne verujem ni u hindu božanstva ni paganske bogove
(ali knjige o bogovima, naročito iz antičkih vremena vrlo cenim. Za razliku od Biblije imaju književnu vrednost).
Budizam nema koncept boga, pa je retko tema rasprave,
ali takođe mi je stran kao ideologija jer sam za ambiciju i trud umesto pasivnog meditiranja i odsustva želje radi ostvarivanja nirvane.
2) GLAVNE DILEME
S obzirom da sam anti-avramista, moja dilema je da li treba da budem i kompletni ateista?
Sporenja boga iz Biblije/Kurana i logike u tim knjigama mi ne znače jer sam te knjige sa njihovom filozofijom odbacio još sa 13 godina.
Zanima me mogu li odbaciti tezu o bilo kakvom postojanju više stvaralačke inteligencije u svemiru ili ne.
Nejasna mi je i spontanost Big Banga jer zašto uopšte postoji nešto, a ne ništa.
Nejasna mi je granica živog i neživog (Granica je negde oko virusa koji su po nekim naučnicima živi, po nekim neživi),
a posebna nepoznanica su podatomske čestice koje su nedovoljno istražene i ostavljaju brojne mogućnosti
(paralelni univerzumi, eventualno postojanje tih nevidljivih čestica u živim bićima- takozvana duša i slično)
3) OD FORUMA OČEKUJEM...
...Diskusije u kojoj ću biti bliže razrešenja glavne dileme u svojoj glavi.
Postoje li argumenti da, sa anti-avramiste odem do pozicije kompletnog ateiste
ili te argumente ne dobijem pa ostanem na tački na kojoj sam?
Očekujem i zdravu raspravu. S puno razumevanja i tolerancije.