stojadinovicp je napisao:markovicc je napisao:Zar zaista mislite da se ljudske vrednosti ne bi promenile kada bi sve usluge i robe bile besplatne? Odakle Vama dokaz da je to apsolutna neistina?
NIJE NA MENI DA DOKAZUJEM NEGATIV VEĆ JE NA VAMA KOJI TO TVRDITE DA TO I DOKAŽETE!!!
JA SAM LEPO rekao "nije dat nijedan dokaz"! ŠTA tu nije jasno?
I UPRAVO OVO jeste DOKAZ da je taj maloumni DEBILIZAM IDENTIČNO obmanjivanje kao i religija jer i vernici upravo tu istu taktiku koriste i umesto da ponude svoje dokaze za svoje tvrdnje traže dokaze negativa!!!
I onda kao "dokaz" ponovo PRAZNE TVRDNJE BEZ DOKAZA!
LEPO SAM REKAO: gde je naučno istraživanje, gde je DOKAZ a ne TVRDNJA?Smatraj se upozorenim zbog kršenja pravila ovog foruma.
Ako ovako nastaviš bićeš banovan.
Prva stvar. Nema potrebe za vređanjem tuđeg mišljenja niti za URLANJEM niti za PRETNJAMA banovanjem. To samo oslikava vas i vaše stanje. Ja nisam prekrišio nijedno pravilo foruma i ako jesam tu su Administratori da me upozore ili banuju.
Doštao sam na ovaj forum isključivo zbog debate o Venus Projektu, Resursno Baziranoj Ekonomiji i Kapitalizmu koju sam našao preko Googla. Međutim ovde ne nailazim na bilo kakvu ozbiljniju intelektualnu raspravu što ste i Vi svojim ponašenjem potvrdili time što ste prekršili osnovno pravilo ljudske komunikacije, a koji je na ovom forumu navedeno pod tačkom 4 u pravilima za članove foruma.
U prvom postu Vama sam postavio sledeće pitanje:
Kada kažeš - Ja prvi hoću da imam više. Hoću da mogu da radim više da bih imao više. Ti bi hteo da ti lično imaš više sada kada više radiš nego onda kada si manje radio nego sada (više radiš, više imaš) ili bi ti hteo da imaš više od drugih?
Ništa niste odgovorili. A odgovor na to pitanje, sa aspekta ekonomije je veoma važnan da bi se neke stvari bolje razjasnile.
Onda ste okačili post sa nekim smajlijima koji skakuću i VELIKIM SLOVIMA u naslovu kako je Zeitgeist čista laž i smeće. To je komunikacija sledećeg tipa "Ja vama kažem dobar dan. Vi meni odgovarate - berem jagode".
Ne znam da li ste upoznati ali Zeitgeist Movie i Venus Projekat nisu sinonimi i ne označavaju čak ni konceptualno iste stvari. Zeitgeist je film, dokumentarni film. A Venus Projekat je društveno-ekonomska teorija.Sa obziorm da ste vi sve to spojili u jednu konceptualnu celinu Vi istim tim argumentima kojima osporavate film osporavate i Venus Projekat, što u principu predstavlja zamenu teza. A što je još najgore naveli ste sajt koji inače zagovara ideje Venus Projekta i promoviše iste. Kao što sam već naveo
http://conspiracies.skepticproject.com/ ... -addendum/Šta reći na sve to?
Onda ste Vi na moj taj poprilično dugačak post odgovorili sledeće:
Admini nisu dovoljno ažurni. Mada, kada vidim kakve su budalaštine iznesene, bolje i da uopšte nije odobren.
Bez ikakvih argumenata, bez ikakve analize, bez ikakvih objašnjenja, bez ikakvih dokaza tvrdite da pišem budalaštine što je u principu iz mog ugla deluje kao vređanje, da ne kažem zayebavanje.Ja Vama odgovaram na sva pitanja i koja i nisu bila postavljena meni već se tiču teme o ekonomiji i Venus Projekta a Vi meni ništa ne odgovarate, do ovog poslednjeg posta. Znači, šta god ja pitam, to je nevažno. Ali važno je da ste vi napisali da je sve to laž, šta god to bilo, da je sve laž i prevara i tako dalje.
Druga stvar. Ja sam Vama naveo opšta istraživanja ljudskog ponašanja i vrednovanja sa aspekta Sociologije, Psihologije i Ekonomije.
Vi zapravo tražite dokaz kojim se potvrđuje da tržišne cene roba i usluga utiču na ljudsko ponašanje i vrednosti. To je basis u ekonomiji. To je zapravo smešno. Pazite, to je toliko osnovni koncept da je prosto meni simatično da je nekom potreban konkretan dokaz. To je kao kada bi neko tražio dokaz da su ljudi zapravo ljudi, ili da je realnost zaista realnost. Kao aksiom u prirodnim naukama. Ekonomija se u principu tržišnim cenama i njenim uticajem na ljude bavi od svog nastanka. Tako da Vam ja kao referencu dajem bilo koji uđbenik ili knjigu iz Ekonomije.
Evo ovako, ako ste ikad prodavali neku koriscenu robu, polovni telefon ili nesto. Šta je prvo što ste izračunali ili odredili? I šta vas potencijalni kupci najčešće prvo pitaju, ili gledaju na oglasu? Cenu, zamislite.
Naveo sam vam egzaktan empirijski primer, dokaz - a to je zaposlenje. Ako bi vi imali da birate izmđu dva skoro indentična posla samo sa sledećom razlikom - jedan se plaća 150 dinara, a drugi 300 dinara po satu. Koji bi ste posao odabrali?
Verovatno onaj gde je plata veća. Zašto osoba više ceni posao čija je cena rada veća?Svaka promena tržišnih cena (ekonomije) ne da menja ljudsko ponašanje, nego je iznova i iznova menjala tokove ljudske istorije. A kad u ekonomskom smislu govorim o ceni, ne mislim samo na puki broj, već na celokupni ekonomski aspekat tržišne cene. Tržišna cena je monetarni ekvivalent opšte vrednosti neke robe ili usluge.
Treća stvar. Pravite razliku između Prirodnih i Društvenih nauka.Ima dosta značajnih razlika između društvenih i prirodnih nauka. Ključna je egzaktnost koja je osnova u fizici i dosta manja egzaktnost (da ne kažem neegzaktnost) kao na primer u Ekonomiji.
Ekonomija je sa aspekta jednog fizičara više pseoudonauka nego nauka. Paranauka. Malo je grubo rečeno, ali zaista jeste tako. U fizici je gotovo sve egzaktno i precizno određeno. Npr. imate 7 osnovnih veličina i tačno se zna kad se kaže jedan metar, tačno se zna koliko je jedan metar bilo gde u svetu, bilo gde u vasioni jer je etalon metra na osnovu brzine svetlosti i tu nema nikakvih špekulanata, nikakvih kriza, nikakvih inflacija. Koje su osnovne veličine u Ekonomiji? Pa u principu ih nema. Može na primer: Zemlja, kapital, rad i preduzetništvo. A koje su jedinice... Osnovna veličina ekonomije je tržišna cena a jedinica je jedna novčana jedinica. Naprimer, jedan dolar. Ali ni taj jedan dolar nije egzaktan jer će naprimer sutra taj jedan dolar zbog inflacije ustvari biti 0.9 dolara.
Npr. jedna ista kuća, potpuno ista danas može da vredi 100 hiljada evra, sledećeg meseca može da vredi 120 hiljada evra. Tržišna cena kuce se promenila, a kuca ostala ista. Zamislite kad bi se dužina metra tako menjala, pa inženjeri svako jutro na kursnoj listi gledaju koliki je metar.
Dalje u prirodnim naukama postoji eksperiment. Eksperimentom se potvrdi neka pojava ili teorija i taj eksperiment može da se ponovi nebrojano puta i da se dobiju isti rezultati pod istim uslovima. Takav eksperiment u Sociologiji ili Ekonomiji ne postoji. Neki brojni i kompleksni i međusobno zavisni događaji u društvu se dogode jednom i verovatno više nikad i ne postoji mogućnost da ponovite sve to ponovo pod istim uslovima, jedino da vratite vreme. Eksperimenti postoje u Ekonomiji ali rezultati niti ce biti isti niti ce biti pouzdani niti je moguce ponoviti određene uslove i ti eksperimenti su opšteg karaktera i nisu egzaktni kao u prirodnim naukama i kako bi bili pouzdaniji obično su veoma mali i obuhvataju ograničen broj ljudi i mali opseg istraživanja.
Tako da nemojte da očekujete nekakv konkretan, egzaktan, fizički dokaz za bilo šta u vezi Venus Projekta jer takvi dokazi kakve vi tražite nisu ni mogući u društvenim naukama kao u prirodnim naukama. Mi zaista ne znamo, niti bilo ko zna, kako će se ljudi ponašati i šta će se dogoditi sa ljudima kada bi živeli u Venus Gradovima gde je sve besplatno, možemo na osnovu dosadašnjih empirijskih zakonitosti i principa ekonomije i sociologije
pretpostaviti a to je i urađeno i to je i ono što ste čitali. Ali da Vam neko tačno kaže kako će sve to izgledati, to je nemoguće prosto zato što nikad u istoriji nismo imali takvo ekonomsko stanje da su sve robe i usluge bespatne i lako dostupne.
Što se tiče smog pitanja. To je, već sam rekao, basis u ekonomiji. Da tržišne cene ne utiču na ljudsko ponašanje i vrednosti, i da nisu manifestacija istog, dosadašnja ekonomska nauka verovatno ne bi ni postojala kao ni same te tržišne cene.
Dakle, tržišne cene svakako utiču na vrednosti i ponašanja ljudi i stoga sam rekao da u njegovom pitanju zaista nema ništa novo, odnosno u odgovoru u FAQ. To je zapravo opšti ekonosmki zaključak nastao proučavanjem ljudskog ponašanja. Mala promena cena, popust u tržnom centru izazove haos i redove ispred butika, ili radnici neće da rade i štrajkuju zbog smanjenja plata (tržišne cene rada). Mogu da zamislim šta bi sve bilo kad bi se nešto delilo za džabe... Četvrta svar. Izneli ste stav da su njihove (navedene) teze apsolutna neistina. Tvrditi da je nešto istina i tvrditi da nešto nije istina su stavovi ili iskazi koji treba da se potvrde ili opovrgnu.
Vaš logički princip je sledeći: Zbog toga što nisu izneti dokazi ili argumenti donosim zaključak da je razmatrani stav odnosno iskaz potpuna neistina.
Ja sam više društvenjak nego prirodanjak pa me interesuje koji je to pravac u Logici? Ja koliko znam, ako dokazi nisu izneti donosi se zaključak da stav nije potrvrđen, ali ne i da je dokazano neistinit (NETE), jer ako se kaže da je neistinit odnosno netačan onda je sasvim sigurno netačan i ne postoji nikakva mogućnost da je možda tačan. Ali sa obzirom da to što dokazi nisu izneti ne znači i da dokaza nema. Kad pričam o Logici, pričam o zaznanju istine koja kao kategorija postoji i van ljudskog mišljenja. Galileo nije mogao da dokaže da je zemlja okrugla ali je zemlja ipak bila okrugla, bez obzira na dokaze koji su ljudi imali ili nisu imali, kasnije je dokazano da je zemlja okrugla čime je dokazano da je nistinit izkaz da je zemlja ravna ploča. Takođe bi bio netačan zaključak da usled nedostatka dokaza zaključimo da je stav da je zemlja okrugla potpuna neistina.
Vi tvrdite da je potpuna neistina izkaz da bi smanjenje tržišnih cena imalo značajan uticaj na ljudske vrednosti kao da imate nedvosmislene i jasne argumente koji dokazuju vašu tvrdnju. Mislim da bi ste sa takvim saznanima postali nobelovac.