Napisano je u množini jer teoretski postoje dva potpuno odvojene vrste vidovitosti.
1) vidovitost za sadašnji trenutak - gledanje preko zida i traženje nestalih predmeta i osoba
2) vidovitost za budućnost
Po Antonićevoj knjizi ne postoje ni jedna ni druga.
Ja sam ubeđen da druga ne može da postoji. Budućnost toliko nepredvidiva i jedna izmenjena puzla menja celu sliku buduće realnosti. Pogled na nju može biti samo uopšten i nacrtan... (Talentovano dete za medicinu neko zamisli kao lekara i sl)
Osim toga mislim da ne postoji nijedan tzv.prorok koji je uspeo da predvidi išta.
Tarabići su mit i konstrukcija.
Nostradamusov svaki stih može da se tumači na 500 načina. Ko želi da u tim simbolima prepozna događaje iz sadašnjosti uvek može za nešto da se uhvati. Isto važi i za Vangu čija su proročanstva smešna.
Da ne govorimo o domaćim prorocima koji su listom predviđali pobedu Miloševića 2000. i pobedu zemlje nad Nato paktom.
Međutim što se tiče prve vidovitosti koja se tiče sadašnjosti i pogleda kroz zid, tu ima ljudi koji su pokazali uspehe.
Neki od njih i rade za policiju. U mom bivšem komšiluku živela je izvesna Vava za koju je u komšiluku važilo mišljenje da preko telefona može da ti kaže šta imaš na stolu, u frižideru i šta si obukao tog trenutka.
Iste komšije koje su hvalile taj njen dar nemaju baš razloga da lažu jer su s druge strane negirali da Vava išta predviđa za budućnost kao ni za prošlost. (Tipa: - Pogodila mi je da nosim roze haljinu u tom momentu, ali nije pogodila da mi je to poklon. Niti šta će biti posle).
Veći mi je fenomen slepa Vanga. Za budućnost, naravno ništa tačno, ali za sadašnjost tačni pogoci.
Mušteriji odmah kaže koga ima od porodice, šta je obukao i pogodi.
Čini mi se da bi sve moglo biti nameštaljka, ali da li je?
Da ja počnem da glumim vidovitog odao bih se na početku kao prevarant. Čoveku bih rekao da ima brata. On bi odgovorio - Nije tačno. Imam sestru. Čulo bi se da sam šarlatan i posle 10. mušterije više niko ne bi dolazio.
Vangu je posetilo preko milion ljudi. Nečega jepo logici stvari moralo da bude.
Još jedan dokaz u smislu da sve nije nameštaljka leži u tome što je na vlasti bila Komunistička Partija Bugarske koja nije imala nimalo razumevanja za fenomene vidovitosti. Kao takva država Bugarska nije imala nikakav interes da podržava nekakvu zaveru.
Bugarska Pravoslavna Crkva takođe je bila protivnica Vange i njene moći nazivala demonskim.
Ako nije bilo organizovane nameštaljke, kako je moguće da slepa žena napravi toliku pompu.
Moj zaključaj je da prva vrsta vidovitosti možda i postoji, ali ne znam kako funkcioniše. (Čitanje misli?)
Ona je daleko ređa nego što se misli (od 1000 koji se tako predstavljaju možda dar ima jedan).
Vidovitost vezana za budućnost mislim da svakako ne postoji. Tu bih se potpuno složio sa Antonićem.