Skriveni svet (HQ+intro) Miroljub Petrović

Moderator: Muramasa


Skriveni svet (HQ+intro) Miroljub Petrović

Postod stojadinovicp » 22. Mar 2013., 14:40

true story...


:piccard:
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka


Re: Skriveni svet (HQ+intro) Miroljub Petrović

Postod Petrovic » 23. Mar 2013., 17:08

Stvarno strašno. Ne znam kako bi trebalo odbraniti društvo od ovoga. Demokratizacija informacija i internet su nam doneli zaista mnogo lepih stvari, ali su ujedno otvorili i Pandorinu kutiju i pružili mogućnost raznim bolesnim ljudima da šire svoje ludilo i bolesne ideje. I da se sa takvim idejama ravnopravno takmiče sa ispravnim i potvrđenim naučnim informacijama.

A koliko sam video na ovom forumu. Objašnjavanje i ukazivanje ljudima na greške, baš i ne deluje. Već se samo još dublje ukopavaju u svoje stavove, ili jednostavno napuštaju forum.

Navike, uverenja, fundamentalne vrednosti i kultura mogu biti gadna stvar. Nedavno sam čitao odličan članak na B92 o tome kako se nauka u modernom društvu suočava s opasnostima koje nije iskusila još od vremena pre prosvetiteljstva. I sa time se potpuno slažem.

I sama demokratija je u krizi, jer:
Kad dogmatska vera stupi u politiku, postaje teško ostvarivati kompromise o kontroverznim pitanjima koja su neodvojivi deo demokratije. To je zato što se fundamentalne vrednosti - nasuprot, recimo, distribuciji materijalnih resursa - vide kao nešto o čemu se ne može pregovarati. Opasnost je u tome što naučne odluke s naučno-tehničkom komponentom više nisu predmet za proučavanje ili racionalnu raspravu, već se umesto toga oko njih bore različite interesne grupe, od kojih neke isključivo tvrde da se njihov poreski novac može koristiti za finansiranje samo onih istraživanja koja su u skladu s njihovim uverenjima.

Nauka se doživljava kao pretnja bezbednosti i verovanjima.

Ovo je velik problem današnjice. A ljudi sa takvim nazadnim mišljenjima će se uvek pozivati na svoje pravo na slobodu govora, pravo verskih sloboda i pravo društvenog i političkog organizovanja. Što im je u demokratiji zagarantovano.
Petrovic
 
Postovi: 111
Pridružio se: 30. Avg 2012., 15:17cron