Slava opštine Zemun

Diskusije o javnim saopštenjima udruženja građana "Ateisti Srbije"

Slava opštine Zemun

Postod stojadinovicp » 15. Okt 2012., 11:28

link ka saopštenju

Predsednik opštine Zemun, Branislav Prostran

Poštovani g. Prostran,

Zahtevamo da se u najkraćem roku promeni član 6. statuta opštine Zemun, i to stavovi 1 i 3, i da se prekine sa neustavnom i diskriminirajućom praksom slavljenja pravoslavnog religijskog rituala, “slave”, nazvane “Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan”.

Opština Zemun nije pravoslavna opština, niti pripada samo pravoslavnim građanima koji žive u toj opštini. Kao i ostatak državne uprave, i gradska opština Zemun je, prema Ustavu Republike Srbije, sekularna i kompletno odvojena od svih crkava i verskih zajednica.

Proslavljanjem pravoslavne slave, opština Zemun diskriminiše sve građane koji nisu pravoslavne veroispovesti i nameće pravoslavlje kao jedinu ispravnu i zvaničnu religiju. Time je prekršen i Zakon o zabrani diskriminacije, ali i najviši pravni akt Republike Srbije, njen Ustav.

Napominjemo da je proslavljanje i definisanje “opštinske slave” protivno članu 11. Ustava Republike Srbije. Opština Zemun nije fizičko lice i, samim tim, nije zaštićena članom 43. Ustava RS kojim se definiše pravo pojedinca da slobodno praktikuje svoju veru. Naprotiv, u potpunosti podržavamo pravo svakog građanina, bilo da je zaposlen u opštini Zemun ili ne, da privatno praktikuje svoju veru, slavi slavu i drugo.

Obaveštavamo Vas da ćemo, ukoliko u roku od 14 dana od prijema ovog pisma ne dobijemo potvrdan odgovor povodom promene neustavnog i diskriminirajućeg člana statuta opštine Zemun, biti u obavezi da povodom ovog kršenja Zakona i Ustava Republike Srbije pokrenemo pravne postupke pred nadležnim sudskim organima.

Iskreno se nadamo da ćete postupiti ispravno, po zakonu, i da ćete pomoći da Ustav Republike Srbije ne bude samo mrtvo slovo na papiru.

Srdačno,

Predrag Stojadinović
Udruženje građana “Ateisti Srbije”
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka