Legalizovana pljačka građana - doplatne markice

Diskusije o javnim saopštenjima udruženja građana "Ateisti Srbije"

Legalizovana pljačka građana - doplatne markice

Postod stojadinovicp » 02. Avg 2012., 11:46

link ka saopštenju

Prema poslednjim podacima, od 2001. godine, pa do danas, na račun Hrama Svetog Save u Beogradu, a na ime obaveznih doplatnih markica, uplaćeno je više od 462 miliona dinara, ili oko 4 miliona evra.

Podsećanja radi, u pitanju su doplatne poštanske markice, propisane uredbama vlade Republike Srbije, a na teritoriji cele države, i za sve građane ove države, bez obzira na njihovo versko (ne)opredelenje.

Samo ove godine, za njenih sedam meseci, već je odštampano 8,2 miliona ovih obaveznih markica, koje se naplaćuju po 10 dinara, prinudno, bez mogućnosti izbora lica koje poštu šalje poštu. Akcija ovakvog agresivnog, neselektivnog prikupljanja sredstava za potrebe izgradnje objekta jedne verske zajednice, traje od 11. juna, i potrajaće do 31. avgusta.

Koliko je, samo u poslednjih desetak godina, budžetskih sredstava utrošeno za potrebe izgradnje ove verske građevine, nije poznato.

Ni jedna druga nevladina organizacija u Republici Srbiji, a verske zajednice jesu nevladine organizacije, i pored skandalozne izjave novog Predsednika vlade Republike Srbije, gospodina Ivice Dačića da je “SPC jedna od najcenjenijih državnih institucija”, nema priliku da na ovaj način namiče tako visoka sredstva za potrebe izgradnje svojih građevina, ili ma koje druge potrebe.

Izuzetak pokatkad predstavlja Crveni krst Srbije, koji svakako iz budžeta dobija dva do četiri puta manje sredstava od Srpske pravoslavne crkve, ali su akcije sakupljanja sredstava doplatnim markicama, a za potrebe ove humanitarne organizacije retke, kratkotrajne i vrlo skromnih razmera.

Druge organizacije i tematske akcije, poput Narodne biblioteke Srbije, “Škole bez nasilja”, “Možeš i ti”, “Meseca borbe protiv raka”, sredstva dobijaju od daleko kraćih, i po tiražu markica skromnijih aktivnosti.

Napominjemo i to da izgradnja ove bogomolje traje već bezmalo 25 godina, dok je, primera radi, u VI veku, crkva Svete Sofije, današnji muzej Aja Sofija u Istanbulu, izgrađena za nešto manje od 6 godina.

Takođe, Narodni muzej u Beogradu već bezmalo deset godina čeka restauraciju, usled nedostatka sredstava.

Kako nova vlada Republike Srbije insistira na raskidanju sa štetnim praksama iz prošlosti, i pojačanim merama štednje, a u korist svih građana naše države, odlučno zahtevamo od nje da ukine ovu diskriminatorsku i štetnu uredbu.

Ukoliko pak nova vlada ne ukine ovu uredbu, očekujemo odgovore na nekoliko pitanja:

- Koliko je novca do sada utrošeno na izgradnju i opremanje ove verske građevine, iz sredstava budžeta Republike Srbije?

- Da li će vlada omogućiti i ostalim nevladinim organizacijama u Republici Srbiji da prikupljaju sredstva za svoje potrebe na ovaj način, i ovom dinamikom, odgovarajućim uredbama?

- Da li je princip sekularnosti, zagarantovan članom 11 Ustava Republike Srbije, samo mrtvo slovo na papiru, ili i dalje važi?

- Ukoliko Ustav i dalje važi, zašto ga država krši, favorizujući jednu versku zajednicu, prisiljavanjem svih građana Srbije, kako vernika SPC, tako i drugih verujućih i neverujućih na plaćanje ovakvog nameta?

- Zašto javnosti do sada nije dostavljena specifikacija utroška sredstava sakupljenih na ovaj način, i hoće li nova vlada upoznati javnost sa tim troškovnikom?

- Koliko bolnica, muzeja, biblioteka, škola, pozorišta ili galerija je moguće restaurirati ili podići od ovolike sume novca?

U linku - tabela prikupljenih sredstava u poslednjih deset godina, a na ime doplatnih markica za izgradnju Hrama Svetog Save:
Godina: LINK
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka


Re: Legalizovana pljačka građana - doplatne markice

Postod Nevernik » 04. Sep 2012., 12:42

Ovo je strašno! Ovde, u ovoj državi, izgleda postoji "zavera ćutanja". Kako je ovaj narod ekstreman. Čas se krste svaki čas, pored svake crkve kad prođu, čas ruše crkve i jašu popove(eto neke koristi i od njih), pa onda opet se "premetnu u drugu pamet" pa iznova, gradi i popravljaj. Ali najgore od svega je ta ekstremnost i netolerancija. Kada je državan apolitika "nema boga" oni koji veruju se diskriminišu. Kada je politika "ima boga" onda se još gore i diskriminišu i čak i tuku neistomkišljenici. A ovo pomenuti ili čuti negde u javnim glasilima(značajnim, sa većim tiražom i gledanošću) nemoguće je.

U svakom slučaju je sramota da država tako PLJAČKA za račune, nevladine organizacije, sve građane!! :shock:
Nevernik
 
Postovi: 23
Pridružio se: 02. Sep 2012., 13:56

Re: Legalizovana pljačka građana - doplatne markice

Postod MarkoEkmedzic » 05. Sep 2012., 07:27

Ustav ove države mudro izbegava da se izjasni ima li ili nema boga.

Onako kako savremeni principi sekularnosti, kakvi postoje u razvijenim zemljama nalažu, država se u to pitanje, prema Ustavu ne meša.

I tu prestaje svaka sličnost sa savremenim, razvijenim zemljama...

Ovde je postalo uobičajeno da se predstavnici najpre SPC, i u nešto manjoj meri rimokatoličke crkve i islamske verske zajednice, tretiraju kao osobe od vanrednog ugleda, svakako i vrednosti.

Tako su uvek u prvim redovima na svečanim akademijama, počasne zvanice na prijemima, delovi državnih delegacija, čelnici državnih institucija i regulatornih tela.

Ništa manje bitno, tako dobijaju ničim zasluženi status države u državi, imune od zakonodavstva i krivičnih sankcija za počinjena kriminalna dela, a sa pozicijom tužioca, porotnika i sudije, travestirajući sam pojam pravde do neprepoznatljivosti.
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Legalizovana pljačka građana - doplatne markice

Postod Nevernik » 06. Sep 2012., 18:47

Tačno!
Nije toliko bitno ono što "piše" u Ustavu, koliko je važno na koji način država to primenjuje ili NE PRIMENJUJE. Kao što otac lopov može detetu, dok krade na očigled, govoriti:"nije lepo da kradeš, budi dobar". Ali, dete ne sluša šta pričaš, nego gleda šta radiš. I kada država počne da ih zove na naučne(?!) akademije i razne skupove, time šalje poruku kako su oni jako bitni. Za koga bitni? Onda zašto ne pozovu i učitelje joge? kroulijevce? Udruženje krotitelja zmija? To su sve, nevladine organizacije.
Nevernik
 
Postovi: 23
Pridružio se: 02. Sep 2012., 13:56

Re: Legalizovana pljačka građana - doplatne markice

Postod MarkoEkmedzic » 06. Sep 2012., 21:04

E... ali od ovih mogu da dobiju blagoslov... ;)
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija