Kreacionizam van religije (dizajn vanzemaljaca)

:piccard:

Moderator: Muramasa


Re: Kreacionizam van religije (dizajn vanzemaljaca)

Postod MilanKrag » 14. Avg 2012., 11:26

Koliko znam to je već sve opisano u jednoj epizodi South Parka :bravo:
MilanKrag
 
Postovi: 3
Pridružio se: 14. Avg 2012., 11:14


Re: Kreacionizam van religije (dizajn vanzemaljaca)

Postod Cthulhu » 04. Jul 2013., 13:24

Paulinjo je napisao:Naravno. Može se poslati i samo RNK, ali ona nije garant da će evolucija na toj planeti ići u željenom pravcu.

Zamislimo koji bi bedak bio da posadimo život u svemiru s nadom da će evolucija dovesti do homo sapiensa, uložimo ogroman trud, resurse, novac i energiju u to, a ispostavi se da na novoj planeti zavladaju reptili ili džinovski insekti, a sisari u koje polažemo toliko nade, ostanu marginalizovani u jamama i pećinama i u večitom strahu?

U tom slučaju jedino nam preostaje ili da opičimo tu planetu nečim tako žestokim i potamanimo sve reptile/džinovske bube, a udesimo da ostane par sisarskih vrsta koje će konačno dobiti prostor i šansu za razvoj ili da dignemo ruke i nadamo se da i od reptila i buba može nastati nešto inteligentno.

Izvin'te me, ali ja nove planete ne bih prepuštao reptilčinama i bubetinama (slučaju).
Ako je naša vrsta otkrila novu planetu, otkrila putovanje to nje i došla do nivoa da sadi život, nije fer da reptili i insekti kušaju plodove. Prirodnije je da želiš da te nasledi sopstveni sin nego nešto dugovrato, šiljato, šestonogo...
Zbog toga nije idealno na novu planetu saditi samo RNK već u genetski materijal treba uključiti i neke formule, obrasce delovanja koji bi forsirali baš formu koja vodi do homo sapiensa (ako je tako nešto moguće) ili udesiti da evolutivni razvoj sisara ima i neke preskoke (čisto da ih drugi ne bi prestigli).
Ne možemo se osloniti na novi Armagedon.


Zanimljivo je koliko je evolucija upravo divna zbog svoje 'brutalnosti' i faktora iznenadjenja ili ne, jednostavno utire sebi put ka necemu sto moze da egzistira u datom trenutku. Do slijedecg nivoa. I nisam bas za tu ambicioznost da pometemo [kad bi bili u mogucnosti] floru i faunu na drugom planetu jer bi ispali doslovno kao vjernici, u njihovom kontekstu sta je ispravno a sta nije, do te mjere arogantni. A nije ispravno sve sto se kosi s vjerom u tog nekakvog personaliziranog boga ili uzvisenosti, u ovom slucaju 'slijepom' ubjedjenju u nesto, bez razumnog pogleda na stvar.
Korisnikov avatar
Cthulhu
 
Postovi: 5
Pridružio se: 04. Jul 2013., 09:52

Re: Kreacionizam van religije (dizajn vanzemaljaca)

Postod MarkoEkmedzic » 04. Jul 2013., 14:23

Meni deluje relanije da će se (jednom) krenuti u teraformiranje Marsa, kao relativno bliske planete. Proćiće mnogo vremena pre nego, ako i ikada, ljudi postanu sposobni da odlaze na međuzvezdana putovanja i tamo traže i naseljavaju pogodne planete.

OK, mašta može svašta, ali sa jedne strane, svemir istražujemo aktivno tek nekih 50-tak godina, a sa druge strane, nemamo još ni bazu na Mesecu... osim u teorijama zavere :)

Dakle, korak po korak.
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija

Prethodni


cron