Ovde ćemo se baviti naučnim greškama u Kuranu, i naravno, diskutivati o njima.
Za početak, postaviću osam naučnih grešaka i nesaglasnosti iz Kurana.
1. Stvaranje čoveka (ljudi) od gline/blata:
Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog (sura 15, Al-Hidžr, ajet 26)
U suštini, ova teza i nije toliko kontroverzna, obzirom da veliki broj muslimana, a primarno njihovih verskih učitelja, i nema dilemu oko toga da se islam i evolucija ne slažu.
Kuran jasno zagovara kreacionizam, što je u potpunom nesaglasju sa stavovima o evoluciji čoveka iz prostijih oblika života, i principima prirodne selekcije.
2. Ljudi su nastali od jednog bića:
On je taj koji vas od jednoga čovjeka stvara - a od njega je drugu njegovu stvorio da se uz nju smiri. (sura 7, Al-A'raf, ajet 189)
Potpuno nesaglasno sa evolucijom.
3. Ljudi, planeta i svemir su stvoreni trenutno:
On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo rekne: "Budi!” - i ono bude. (sura 2, Al-Baqara, ajet 117)
Potpuno nesaglasno sa evolucijom, i zakonima fizike.
4. Pad, odnosno silazak iz raja na Zemlju:
I šejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u čemu su bili. "Siđite!" - rekosmo Mi - "jedni drugima ćete neprijatelji biti, a na Zemlji ćete boraviti i do roka određenoga živjeti!" (sura 2, Al-Baqara, ajet 36)
Potpuno nesaglasno sa zakonima fizike, uz uvođenje pojma "raja" na određenoj (nadmorskoj) visini.
5. Sunce zalazi u mutan izvor:
Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. "O Zulkarnejne," - rekosmo Mi - "ili ćeš ih kazniti ili ćeš s njima lijepo postupiti?" (sura 18, Al-Kahf, ajet 86)
Potpuno nesaglasno sa astronomijom.
6. Problem geocentrizma:
Na više mesta u Kuranu se spominje da Sunce i Mesec imaju orbite, ali se isto ne spominje za Zemlju, što je u skladu sa verovanjima koja su sve do XVI stoleća bila dominantna, a ona su smatrala da je svemir geocentričan, i da se Sunce okreće oko Zemlje.
I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg. (sura 36, Ya-sin, ajet 38)
Pogrešna percepcija usled iluzije o prelasku Sunca preko nebeskog svoda.
Tako Mi Sunca i svjetla njegova, i Mjeseca kada ga prati (sura 91, Aš-Šams, ajeti 1 i 2)
Mesec prati Zemlju, u sistemu koji "prati" Sunce, tj. okreće se oo Sunca.
Uistinu! Allah brani da se nebesa i Zemlja sa mjesta pomjere. A da se pomjere sa svojih mjesta, niko ih drugi osim Njega ne bi zadržao; on je zaista blag i prašta grijehe. (sura 35, Fatir, ajet 41)
I nebesa i Zemlja se naravno i te kako pomeraju, jedni sa drugima, i jedni pod uticajem drugih.
Allah vam je učinio Zemlju prebivalištem, a nebo zdanjem, i on vam obličje daje i likove vaše čini lijepim, i jelima vas opskrbuljuje ukusnim. To je Allah, Gospodar vaš, i neka je uzvišen Allah, Gospodar svjetova! (sura 40, Al-Mu'min, ajet 64)
I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove. (sura 21, Al-Anbiya', ajet 33)
Dan i noć su posledica rotacije Zemlje, dok je nastanak zvezda, planeta i njihovih satelita određen zakonima fizike.
I daje vam da se koristite Suncem i Mjesecom, koji se stalno kreću, i daje vam da se koristite noći i danom (sura 14, Ibrahim, ajet 33)
Izmena dana i noći je posledica rotacije Zemlje, a ne Sunca.
Zar nisi čuo za onoga koji se sa Ibrahimom o njegovu Gospodaru prepirao, onda kada mu je Allah silu dao? Kad Ibrahim reče: "Gospodar moj je onaj koji život i smrt daje"- on odgovori: "Ja dajem život i smrt!" - "Allah čini da Sunce izlazi sa istoka" - reče Ibrahim - "pa učini ti da grane sa zapada!" I nevjernik se zbuni. - A Allah silnicima neće ukazati na Pravi put. (sura 2, Al-Baqara, ajet 258)
Zemlja se zapravo okreće oko Sunca i oko svoje ose, odakle sledi naš privid izlaska i zalaska Sunca.
Zar ne vidiš kako Gospodar tvoj sjenu rasprostire - a da hoće, ostavio bi je da miruje - i kako smo uredili da na nju Sunce utječe (sura 25, Al-Furqan, ajet 45)
Zpravo se Zemlja okrećeoko svoje osei oko Sunca, pa se i dužina i položaj senke tako menjaju.
I daje vam da se koristite onim što je na nebesima i onim što je na Zemlji, sve je od Njega. To su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju. (sura 45, Al-Gatiya, ajet 13)
Ukazivanje da je Zemlja stacionarna, a da se čitav svemir pomera zbog ljudi na Zemlji, pogrešna je percepcija ljudi koji zaista ne razmišljaju.
I kada zvijezde popadaju (sura 81, At-Takwir, ajet 2)
Zvezde niti su toliko male, niti su takvog položaja, da mogu da "popadaju".
I kunem se zvijezdama - koje se skrivaju, koje izlaze i koje zalaze (sura 81, At-Takwir, ajeti 15 i 16)
Zvezde ne izlaze i zalaze, u astronomskom smislu, i to opažanje može da bude posledica samo neznanja o svemiru, i zastupanja geocentrističkog pogleda na kosmos.
Nit’ Sunce može Mjesec dostići nit’ noć dan prestići, svi oni u svemiru plove. (sura 36, Ya-Sin, ajet 40)
Još jedna pogrešna pretpostavka o Suncu koje obilazi oko Zemlje (kao i Mesec).
7. Zvezde padalice kao projektili protiv đavola:
Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da vatra iz njih pogađa šejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili. (sura 67, Al-Mulk, ajet 5)
Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili, i čuvamo ga od svakog šejtana prkosnoga, da ne prisluškuje meleke uzvišene; njih sa svih strana gađaju, da ih otjeraju: njih čeka patnja neprekidna, a onoga koji što ugrabi - stigne svjetlica blistava (sura 37, As-Safat, ajeti 6-10)
U pitanju je stari arapski mit, dok mi danas znamo da su "zvezde padalice" zapravo meteoriti koji sagorevaju po ulasku u atmosferu Zemlje.
8. Broj planeta u Sunčevom sistemu (mada je za Kuran u pitanju Zemljin sistem):
Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća! (sura 65, At-Talaq, ajet 12)
Današnja astronomija jasno definiše osam planeta Sunčevog sistema, i pet patuljastih planeta, od kojih za sada znamo da ni jedna nije kao Zemlja, po uslovima za održanje života, a ni po veličini, sastavu, atmosferi...
Tafsir, odnosno tumačenje Kurana, koje je dao Muhamedov rođak Ibn Abas, kaže i sledeće: "Alah je stvorio sedam nebesa, jedno nad drugim, poput kupole, i Zemalja takvih isto sedam, i sve su ravne".
Dakle, tumačenje Kurana jasno ukazuje da su planete, osim što ih je sedam, takođe i ravne ploče.
Nastaviće se...