Devojčica odlučuje o svojoj religiji

Diskusije o religiji za koje još uvek nema odvojene kategorije ispod

Devojčica odlučuje o svojoj religiji

Postod Muramasa » 03. Avg 2012., 17:49

Desetogodišnja devojčica iz Velike Britanije moći će sama da odluči da li će iz judaizma „preći“ u hrišćanstvo, odlučio je početkom avgusta sud u Eseksu, nakon nesuglasica između njeniih roditelja.

Devojčica, čiji su razvedeni roditelji poreklom Jevreji, izrazila je želju da „pređe u hrišćanstvo“. Na ovakvu odluku delimično je uticalo to što je njen otac, nekadašnji Jevrej nedavno i sam postao hrišćanin. Upravo zbog toga ova porodica našla se na sudu, nakon što je devojčicina majka podigla optužbu protiv njenog oca, svog bivšeg supruga.

Prema navodima iz optužnice, majka devojčice je optužila oca za ispiranje mozga i zahtevala od suda da zabrani devojčici promenu religije dok ne napuni 16 godina.

Međutim, sudija je odlučio da je devojčica sa svojih deset godina sposobna da razumno odlučuje, i ostavio joj je slobodu izbora religije. Osim presude, sudija Džon Plet uputio je devojčici pismo u kojem objašnjava svoju odluku.

„Nekada se roditelji jednostavno ne mogu dogovoriti kada su u pitanju važne odluke poput ove. Tvoj otac misli da je za tebe dobro da budeš krštena i nastaviš da živiš kao hrišćanka. Tvoja majka želi da sačekaš dok ne odrasteš, pa su pitali mene da odlučim umesto njih. To je zapravo moj posao“, napisao je sudija Plet u pismu devojčici, prenosi „Daily Telegraph“.

U pismu sudija dalje objašnjava kako je za devojčicu najbolje da što pre počne da pohađa časove pripreme za krštenje kao i da to ne znači da će izgubiti deo svog jevrejskog nasleđa. „Na kraju, što je ujedno i najvažnija stvar, tvoji roditelji ćete i dalje voleti kakvu god odluku ti donela“, napisao je Plet.

Ceo slučaj dospeo je u javnost krajem prošle godine kada je majka devojčice, čiji se podaci štite iz pravnih razloga, podigla optužnicu. Ona je tvrdila da njen bivši suprug, sa kojim deli starateljstvo nad decom, zabranjuje judaizam njihovoj ćerki.

Međutim, nakon saslušanja svedoka i maloletne devojčice, sud je utvrdio da je devojčica o hrišćanstvu više naučila od svojih prijatelja i učiteljice veronauke u školi. Razgovori sa ocem usledili su mnogo kasnije. Sud je takođe zamerio majci to što nije razgovarala sa bivšim suprugom o problemu, već se obratila direktno sudu.

Sudija je dodao da on nema moć da naredi nekom da se krsti, niti da to želi, ali je odbacio i mogućnost da bilo kome to zabrani.


Izvor:
http://www.b92.net/z...3&nav_id=631991

Da sam na njenom mestu, sa zadovoljstvom bih odbacio bajke oba roditelja.
"Takozvano ''sveto pismo'' nije ništa drugo no zbornik svih mantijaških sanjarija i petljanija koji nikakvog logičkog smisla nemaju i koje svojim šarlatanskim protivrječjem same sebe gotovo na svakom listu u laž ugone." Vaso Pelagić
Korisnikov avatar
Muramasa
 
Postovi: 180
Pridružio se: 02. Jul 2012., 08:30
Lokacija: Beograd


Re: Devojčica odlučuje o svojoj religiji

Postod MarkoEkmedzic » 03. Avg 2012., 20:34

U svom pokušaju da bude pravedan, sud je ispao - pristrasan!

I to verski pristrasan!

Umesto da devojčici prepusti odluku o (ne)verovanju, sud sugeriše da nastavi sa pripremama za krštenje.

Ponaša se kao da je dete svojina roditelja, i kao da sa 16 godina ne može da razluči između dva ispiranja mozga, i eventualne prilike da svesno i sama odluči da (zamislite užasa) ne želi ni jedno od dva ponuđena ispiranja mozga, kao ni ostale "higijeničarske" mentalne proizvode.

Sumanuto... još kad čitamo da sud želi da joj pomogne...
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbijacron