Stranica 1 od 1

TRIBINA: MILANSKI EDIKT

PostPoslato: 25. Sep 2013., 09:39
od stojadinovicp
FB: https://www.facebook.com/events/238710756281811/
DOB: http://www.domomladine.org/debate/tribi ... ski-edikt/

SNIMAK: http://youtu.be/PT8JlRVEcPoSREDA, 25. SEPTEMBAR 2013. U 19:00
DOB//KLUB
Tribina Udruženja Ateisti Srbije
Učestvuju: Marko Oršolić, politolog i teolog; Srđan M. Jovanović, doktor nauka; Mirko Đorđević, književnik i članovi i gosti Udruženja Ateisti Srbije.

Udruženje Ateisti Srbije i Dom omladine Beograda organizuju tribinu na temu Milanskog edikta. Pokušaćemo da na kvalitetan način obradimo ovaj Jubilej, koji je animirao široke krugove kulturne i političke javnosti, pokrenuo brojne umetničke, naučne, čak turističke projekte, i bio jedan od većih državnih projekata godine.

U 2013. godini se navršava 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta, kojim su rimski vladari Konstantin i Licinije potvrdili verske slobode koje je zagarantovao svojim ediktom car Galerije dve godine ranije, uz dodatne naglašene slobode hrišćana. U Srbiji se ovaj događaj obeležava tokom čitave godine nizom manifestacija, kao događaj od nacionalnog značaja, iako po svojoj formi i suštini, nema nikakve veze sa našom zemljom.

Udruženje "Ateisti Srbije" će pokušati da kritički pristupi ovoj temi koja okupira naša javna i politička dešavanja poslednjih meseci i da u razgovoru sa poznavaocima verskih, istorijskih i političkih pitanja rimske epohe, ali i savremenog sveta, pokuša da odgovori na pitanja vezana za potrebe, razloge, načine i efekte obeležavanja ovog događaja.

Poseban osvrt će biti dat na pitanje državnog organizovanja manifestacija u povodu obeležavanja ovog događaja, a u saradnji sa verskim zajednicama u Republici Srbiji, kao i na stalna pitanja kršenja, ili nekršenja Ustavom zagarantovanog principa sekularnosti.

Slika

Re: TRIBINA: MILANSKI EDIKT

PostPoslato: 25. Sep 2013., 18:18
od Tale
Jedva cekam video snimak sa tribine, na glavu su mi se popeli sa tim ediktom. Ja se samo nadam da ce neko iz udruzenja ili gosiju da razbije tu famu o slobodi veroispovesti, jer kad se se hriscani ustalili na vlasti niko nije mogao da ima drugacija verska opredeljenja osim njihovih. Od Konstantina pocinje samo vladavina jedne religije, jedne knjige i jednoga boga, i u narednih hiljdu godina taj period ostace zapamcen kao mracni srednji vek. Toliko o ucinku tog edikta. Tako da im reknete.

Re: TRIBINA: MILANSKI EDIKT

PostPoslato: 28. Sep 2013., 21:41
od Miodrag
Odlična tribina!

Re: TRIBINA: MILANSKI EDIKT

PostPoslato: 04. Okt 2013., 23:11
od CecaV
link na video ? YouTube ?

Re: TRIBINA: MILANSKI EDIKT

PostPoslato: 07. Okt 2013., 08:22
od leprechaun
Bilo je zanimljivo.

Re: TRIBINA: MILANSKI EDIKT

PostPoslato: 07. Okt 2013., 10:39
od Tale
Gde moze video da se pogleda?

Re: TRIBINA: MILANSKI EDIKT

PostPoslato: 18. Okt 2013., 13:54
od stojadinovicp
Tale je napisao:Gde moze video da se pogleda?


CecaV je napisao:link na video ? YouTube ?


Tale je napisao:Jedva cekam video snimak sa tribine, na glavu su mi se popeli sa tim ediktom. Ja se samo nadam da ce neko iz udruzenja ili gosiju da razbije tu famu o slobodi veroispovesti, jer kad se se hriscani ustalili na vlasti niko nije mogao da ima drugacija verska opredeljenja osim njihovih. Od Konstantina pocinje samo vladavina jedne religije, jedne knjige i jednoga boga, i u narednih hiljdu godina taj period ostace zapamcen kao mracni srednji vek. Toliko o ucinku tog edikta. Tako da im reknete.


http://www.youtube.com/watch?v=PT8JlRVEcPo