Stranica 1 od 1

Srpski Richard Dawkins

PostPoslato: 19. Maj 2013., 23:09
od Parstu
Interesuje me ko je najuticajniji ateista iz Srbije? Da li je pisao knjige i kako se one zovu? Hvala :)

Re: Srpski Richard Dawkins

PostPoslato: 21. Jun 2013., 12:16
od MarkoEkmedzic
Parstu je napisao:Interesuje me ko je najuticajniji ateista iz Srbije? Da li je pisao knjige i kako se one zovu? Hvala :)


Mislim da takva osoba ne postoji, odnosno nema osobe koja je ateista, a da je pisala i knjige u kojima debatuje o ispravnosti nekih verskih pogleda na svet, poput Dokinsa, Herisa, Hičensa, Krausa, itd.

Postoje i postojali su ateisti, ali mislim da nisu pisali knjige o tome ili nekako u vezi sa tim.

Re: Srpski Richard Dawkins

PostPoslato: 04. Jun 2014., 11:09
od Milentijevic
Ja bih ipak kao posebno uticajnog, inspirativnog i sposobnog da poruku prenese na jednostavan i svima razumljiv način izdvojio Voju Antonića. Ne sporim da postoje značajne razlike. Na primer Dokins je biolog i dosta pažnje posvećuje promovisanju evolucije, za razliku od Antonića koji imam utisak da baca akcenat na buđenje kritičke svesti kod čitalaca kada su konkretne "duhovne" i "onostrane" pojave u pitanju. Koliko mi je poznato Antonić je napisao svega dve knjige - Kremansko (ne)proročanstvo i Da li postoje stvari koje ne postoje. Obe sam pročitao i obe iskreno preporučujem.

To kao prvo.

Kao drugo, moram da napomenem da sam uvek imao neku vrstu zazora prema veoma često i u javnosti prisutnoj potrebi da se pronađu srpski "ekvivalenti" poznatim svetskim glumcima, naučnicima, sportistima i sl. Svaka ličnost ima vrednost sama po sebi, i ništa neće dobiti na vrednosti i autentičnosti ukoliko joj prilepimo takvu nepotrebnu etiketu (tipa "sprski Ričard Dokins", ili "srpska Merilin Monro", "srpski Rafael nadal" i sl). Ako izuzmemo činjenicu da je Antonić u Kremanskom (ne)proročanstvu uveo pojam retrodatiranog proročanstva kao najčešće korišćene tehnike u prevari lakovernih, analiza i potpuno razaranje lažnog mita o tom tzv. proročanstvu može biti potpuno neinteresantno čitaocima širom sveta, pošto oni jednostavno nikada nisu čuli za Tarabiće, a i sami Tarabići se koriste isključivo za potzrebe manipulacije lokalnim (srpskim) življem. Sve to ni na koji način ne umanjuje vrednost Antonićevog dela, ali njegov značaj ograničava na srpsko govorno područje. Zapravo i u metodološkom smislu Antonić doprinosi svetskoj intelektualnoj baštini, nudeći model za analiziranje svetki poznatog "proroka" - Nostradamusa (ne znam da li se neko bavio razotrkivanjem te svetske prevare, ali posle čitanja Antonićevih Tarabića i Nostradamus biva potpuno providan).

Dakle i mi imamo mislioce koji na popularan način doprinose razvoju kritičke svesti prema "duhovnim pitanjima", ali mislim da je nepotrebno da ih nazivamo "srpskim Dokinsima", pošto su oni jednostavno vredni sami po sebi, a ne samo kad se uporede sa veličinama iz inostranstva.