Stranica 1 od 1

Vladika Pahomije

PostPoslato: 06. Okt 2012., 19:53
od BubaEliminator
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/ ... ra.sr.html

:shock: Još jedna u nizu sramotnih presuda našeg sudstva, mada je ovo već postalo redovno kod nas. Očigledno da je u ovoj državi dovoljno obući manitju i biti iznad zakona. Nebitno što će deci ostati trauma do kraja života. Svakako da crkva treba da plati ovu kaznu a ne poreski obveznici i da iznese svoj stav, ako uopšte i žei da iznese. Po postupcima nisu ništa bolji od onih koje optužuju za iste stvari, katoličkih sveštenika.

Re: Vladika Pahomije

PostPoslato: 06. Okt 2012., 20:54
od Muramasa
Evo celog teksta, za slučaj da naprasno nestane:

Пахомије није осуђен, дечацима по милион динара

Пресудом Врховног суда Србије по захтеву за заштиту створен је услов да Министарство правде закључи поравнање
Владика врањски Пахомије Фото Т. Јањић

Slika

Четворици дечака које је, према наводима оптужног предлога некадашњег Општинског јавног тужилаштва у Врању злостављао владика врањски Пахомије (Томислав Гачић), исплаћена је одштета од по милион динара. Документ о поравнању, којим се Министарство правде обавезало да дечацима исплати поменуту суму, према речима Слободана Хомена, државног секретара у Министарству правде, потписан је 30. марта ове године.

– Пресудом Врховног суда Србије (ВСС) по захтеву за заштиту законитости које је поднео републички јавни тужилац, створен је основ да Министарство правде, без обзира на то што не постоји законска и судска обавеза, закључи поравнање. За исплату штете није постојао законски оквир, али морални јесте. Позивајући се на пресуду ВСС-а која не утврђује да ли је неко крив, али утврђује да је поступак ометан и да је повређено право на суђење у разумном року, чиме је дечацима нанета штета, одлучили смо да исплатимо одштету – објашњава Хомен.

Поступајући по праву надзора, Министарство правде је, објашњава он, покренуло иницијативу Републичком јавном тужилаштву (РЈТ) за подношење захтева за заштиту законитости. РЈТ је поступио по поменутој иницијативи, а ВСС, по већању донео пресуду по захтеву тужилаштва за заштиту законитости.

Тиме што је одржао 21 претрес, од којих је шест неодржаних, затим тиме што претрес није одржан практично у кратким временским размацима, будући да је реч о четворици малолетника као оштећенима, првостепени суд суштински није спровео суђење у разумном року. На тај начин дозволио је да дође и до застарелости гоњења у односу на два од четири кривична дела која су окривљеном у овој кривичноправној ствари, стављају на терет. У том смислу суд је био дужан да спречи ометање у виду отказивања пуномоћја браниоца са циљем да не дође до одржавања главног претреса, ово посебно имајући у виду да су на конкретан кривични поступак примењиване одредбе о скраћеном поступку, па је било могуће одржавање главних претреса и без присуства бранилаца. У питању су били посебно осетљиви оштећени које је требало саслушавати у својству сведока, наводи се у пресуди ВСС-а.

Подсетимо, Општинско јавно тужилаштво у Врању је 21. априла 2003. године поднело оптужни предлог којим се окривљеном Томиславу Гачићу на терет стављало да је четворицу дечака сексуално злостављао неутврђеног дана током лета 1999. године, односно 2. јануара 2000. и 2001. године и неутврђеног дана, крајем маја 2002. године. После спроведеног суђења пред надлежним судовима, владика Пахомије је у два случаја ослобођен одговорности, док је у односу на друга два наступила апсолутна застарелост.

М. Дерикоњић

Re: Vladika Pahomije

PostPoslato: 07. Okt 2012., 09:32
od MarkoEkmedzic
Odvratno đubre... on se izvukao, a mi ćemo iz poreza platiti odštetu i zlostavljanoj deci, ali i doprinose i socijalno osiguranje odvratnom pedofilu.

Užas šta se kod nas dešava i toleriše... nekako se nadam da sve to ide u pravcu sve većeg gnušanja prema organizovanim religijama, ali kada vidim kakvi su komentari izlazili u javnost u nedelji Prajda, sve više nažalost sumnjam...

Re: Vladika Pahomije

PostPoslato: 11. Okt 2012., 14:23
od Armaggedon89
Jeste ružno, ali ovkavi ne zaslužuju da žive, iako to nije na meni da odlučujem. Ali mislim da će se mnogi složiti. Sramota. Velika sramota. Poreski obveznici će da plaćaju deci odštetu i njemu platu.
Usput, pravi primer "čoveka od vere".

Re: Vladika Pahomije

PostPoslato: 11. Okt 2012., 19:21
od MarkoEkmedzic
Taman posla, on baš zaslužuje da živi, ali da živi dugo kroz patnju, da bi svakoga dana imao priliku da se seti poganosti koju je radio deci, obeleživši ih emotivno za ceo život.

Treba da se jako dugo muči, svestan toga koje je smeće...