Pravilnik o nadrilekarstvu - kako ga ukinuti?

Moderator: Muramasa


Pravilnik o nadrilekarstvu - kako ga ukinuti?

Postod Nikolic » 09. Jul 2012., 20:30

Kritika i raskrinkavanje nadrilekara poput Tatjane, Rosa, Anje, Zlate i još mnogih ne bi ništa promenila. Koreni problema su dublji nego što to na prvi pogled izgleda. Čak i da se npr. Tatjani oduzme licenca, na nju jednu došlo bi još desetine drugih.

Mislim da bi bilo daleko praktičnije da se nadrilekarstvo saseče u korenu, a to se ne može rešavati borbom protiv posledica, već jedino borbom protiv njegovih uzroka.

Najveći uzrok pseudonauke je (po Ajnštajnu neograničena) ljudska glupost. Ne verujem da bi se moglo išta promeniti u trenutnom obrazovnom sistemu koji, čast izuzecima, propagira bubanje i sistematski suzbija kreativnost i kritičko mišljenje. Rezultati Piza testa su očigledni.

Drugi po redu uzrok pseudonauke, bar u Srbiji je zakon. Konkretno Pravilnik o bližim uslovima, načinu i postupku
obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine izdat u Službenom glasniku 119/2007 od 14.12.2007. godine i potpisan od strane tadašnjeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića. Mislim da se on treba napasti, ali indirektno, pod pritiskom javne kampanje, jer niko od nas verovatno ne bi želeo da prikuplja donacije za podmićivanje političara kako bi radili posao za koji su plaćeni.

Treći uzrok je medicinska etika, po kojoj neće doktor na doktora. U emisiji Ključ na RTS svojevremeno je emitovana emisija sa jednim otvorenim nadrilkekarom (kako drugačije nazvati nekoga ko je uspeo da u zdravstvo progura homeopatiju, rekonekciju, reiki, duhovnu medicinu...) Vukom Stambolovićem, lekarom i novinarom koji nisu imali dovoljno hrabrosti da pred kamerama kažu nadrilekaru šta misle o njegovom radu. Ne krivim ih. Vuk Stambolović ima uticajne veze u politici, crkvi, obrazovanju i u medicini.

Usled ove "etike" javio se i četvrti uzrok - ravnodušnost nadležnih medicinskih institucija. Delom mogu da ih razumem, obzirom da su pod velikim pritiskom crkve i politike, i jer se svaki pojedinac unutar njih smatra "nenadležnim" kako se ne bi nekom zamerio, i tako izgubio radno mesto. Na primer, Vladeta Jerotić izraziti vernik i zagovornik alternativne medicine je trenutno član (kakve li ironije) etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, a član šumadijske Eparhije koji je izbacio latinicu sa medicinskog fakulteta na kojem je dekan je njegov drugi član. To su već dva sigurna glasa podrške nadrilekarstvu u Srpskom lekarskom društvu, unutar koga postoji, verovali ili ne sekcije za homeopatiju i akupunkturu.

Druga institucija koja se nije oglasila, iako bi mogla (odnosno po sopstvenom statutu morala) je Lekarska komora Srbije, nadležna za izdavanje sedmogodišnjih licenci zdravstvenim radnicima i organizaciju obrazovnih seminara. Prisustvo ili predavanje na seminarima donosi lekarima određen broj bodova, neophodnih za produžetak licence. Iako je velika većina obrazovnog karaktera, moram skrenuti pažnju na pojedinačne slučajeve očiglednog nadrilekarstva, na primer seminar o reikiju ili mijazmama. U stvari, ima ih puno.

Koliko god to zvučalo bolesno, zdravstveni radnici mogu u Lekarskoj komori Srbije zaraditi bodove za produženje licence prisustvom na nadrilekarskim seminarima, pod parolom kontinualne edukacije zdravstvenih radnika, u organizaciji Sekcije za homeopatiju Srpskog lekarskog društva, odobrenim od treće "nenadležne" institucije - Zdravstvenog saveza Srbije! Jaooooooojj!!! Da verujem u "život posle smrti", rekao bih da se doktoru Batutu kida kosa od jačine centrifugaone sile.

Beogradski dom zdravlja Stari Grad otvoreno služi kao rasadnik pseudonauke i nadrilekarstva. Čast izuzecima, ali količina pseudonauke koja se u njegovim radionicama predstavlja naukom je tolika da joj u Srbiji trenutno može konkurisati jedino časopis Treće oko ili emisija Kosmos. Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja potpisao je Pravilnik koji mu je podmetnuo Vuk Stambolović nakon prisustva nadrilekarskim seminarima ovog doma. Pravilnik je inače sastavljen na osnovu magistarskog rada Marije Kovandžić kojoj je Vuk Stambolović bio mentor! Pretpostavljam da je Srpsko lekarsko društvo pod (manje ili više izraženim) uticajem ovog doma, usled sedišta u istoj opštini.

Moram da naglasim da Lekarska komora Srbije ima mehanizme kojima bi mogla da reaguje i tako drastično smanji nadrilekarstvo, samo da nije ograničena zakonom. Ukoliko u Pravilniku stoji da je homeopatija zakonski priznata metoda lečenja, onda su Komori vezane ruke, obzirom da se nadrilekar na eventualnom sporu uvek može pozvati na Pravilnik. Drugim rečima, u pravnoj državi zakon je važniji od nauke i etike.

Kako bi se uopšte mogli boriti protiv ovoga?

Mislim da bi bilo najpraktičnije da najpre prikupimo istomišljenike. Siguran sam da Voja Antonić, obzirom da je lično proučavao ovu materiju ima dodatne informacije koje bi mogle biti od koristi, a poznata mi je još jedna osoba koja bi možda mogla da pruži insajderske informacije. Onda bi mogli da nateramo Lekarsku komoru Srbije da se javno izjasni o "delotvornosti" reikija, rekonekcije, duhovne medicine, homeopatije i ostalih gluposti, direktno ili preko dopisa Ministarstvu zdravlja. Mislim da je bolje direktno, a onda urgencijom preko ministarstva ako ne odgovori u propisanom roku (najverovatnije neće). Nakon što se dobije odgovor, novim dopisom bilo bi potrebno ukazati na kršenje člana 11, tačaka 2, 7 i 10 sopstvenog statuta:

2) vodi računa o ugledu lekara;
7) pokreće inicijativu za utvrđivanje profesionalnih standarda u struci radi unapređenja zdravstvene zaštite;
10) pokreće inicijativu za donošenje zakona, propisa, uredbi i pravilnika u oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja;

Ministarstvo prethodne godine nije naplaćivalo odgovore na dopise, pa bi sve ovo bilo moguće uraditi skoro besplatno, odnosno uz troškove dva obična ili preporučena pisma.

Da bi ova akcija uspela, bilo bi potrebno pre slanja dopisa pokrenuti javnu kampanju kako bi se šira javnost obavestila o debilnosti Pravilnika. U protivnom, Komora može da odgovori da je sve što je ozakonjeno dokazano delotvorno. Zato je potrebno precizno formulisati tekst, tako da ne dozvoli "podmetanje" delotvornosti usled placebo efekta.

Obzirom da ovo pitanje nije direktno vezano za ateizam, mislim da bi bilo praktičnije da odgovarajuća akcija potekne od udruženja građana Peščanik. Sa moje strane, pozvaću na saradnju aktiviste Zeitgeist pokreta, nakon što se javi neko voljan za organizaciju odgovarajuće akcije. Ako se javi i neko sa Pouka, dobrodošao je.

Za početak, ne bi bilo loše da neko ko ima nalog pokrene facebook grupu "Protiv legalizacije nadrilekarstva", i postavi link ovde, kako bi se u međuvremenu mogli prikupiti istomišljenici, i omogućilo deljenje linka od strane onih koji nemaju FB nalog.
Nikolic
 
Postovi: 167
Pridružio se: 05. Jul 2012., 06:50


Re: Pravilnik o nadrilekarstvu - kako ga ukinuti?

Postod Muramasa » 09. Jul 2012., 20:56

Apsolutno se slažem sa tobom da treba pokrenuti inicijativu. Neka to u početku bude neformalna facebook grupa gde ćemo objavljivati vesti o delovanju nadrilekara, pa čak i da mi samoinicijativno kontaktiramo pojedine nadrilekare i navedemo ih da otkriju svoje šarlatanstvo, kao što je onomad Peđa uradio sa Tatjanom Đorđević i Miroljubom Petrovićem (pogledajte razmenjene poruke).

Naravno, sam progon nadrilekara ne bi dao rešenje. Potrebno je podići svest u prostom narodu da odu kod pravog lekara, a ne kod raznih baba vračara i sličnih "iscelitelja", kao kad je žena ostala bez noge jer je išla kod nekog Zaharija Mitića koji joj je lečio rak kože "čarobnim" praškom.
Ako se inicijativa pokaže kao dobra, mogu brzo da podignem sajt sa forumom, pa u akciju.
"Takozvano ''sveto pismo'' nije ništa drugo no zbornik svih mantijaških sanjarija i petljanija koji nikakvog logičkog smisla nemaju i koje svojim šarlatanskim protivrječjem same sebe gotovo na svakom listu u laž ugone." Vaso Pelagić
Korisnikov avatar
Muramasa
 
Postovi: 180
Pridružio se: 02. Jul 2012., 08:30
Lokacija: Beograd

Re: Pravilnik o nadrilekarstvu - kako ga ukinuti?

Postod Nikolic » 14. Jul 2012., 14:49

Pogledam danas opis tradicionalne medicine na Vikipediji, i imam šta da vidim. Stvarno strašno. Uredio sam deo o homeopatiji, ali to i dalje nije rešenje. Koliko gluposti ima, verovatno će nastaviti da se množe geometrijskom progresijom.

Pored takvog "obaveštavanja javnosti", teško da će pravilnik biti ukinut.

Hajde neka neko ko ima FB nalog napravi grupu, pa da bar za početak prikupimo istomišljenike.
Nikolic
 
Postovi: 167
Pridružio se: 05. Jul 2012., 06:50

Re: Pravilnik o nadrilekarstvu - kako ga ukinuti?

Postod MarkoEkmedzic » 14. Jul 2012., 15:53

http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Pravilnik o nadrilekarstvu - kako ga ukinuti?

Postod Nikolic » 14. Jul 2012., 17:30

Zahvaljujem.
Nikolic
 
Postovi: 167
Pridružio se: 05. Jul 2012., 06:50

Re: Pravilnik o nadrilekarstvu - kako ga ukinuti?

Postod MarkoEkmedzic » 14. Jul 2012., 18:06

Nema na čemu, u interesu je ne samo svih nas ovde, ili svih ateista, nego bukvalno svih građana ove zemlje da se makar pokrene priča o štetnim propisima, i protekcijama u lekarskoj organizaciji.
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija