Stranica 1 od 1

Terapija svetlom

PostPoslato: 09. Jul 2014., 19:20
od Milentijevic
http://www.centarzdravlja.rs/zdrav-zivo ... svetloscu/
http://www.badawi-su.com/poliklinika/po ... a-terapija
http://rs.zepter.com/MainMenu/Products/ ... Range.aspx

Ima li neko neki komentar? Mislim da se ovo lečenje svetlošću tretira kao normalna medicinska metoda, ali nekako bih rekao da je u pitanju obična prevara... Ne kažem da škodi, ali nisam siguran da ima bilo kakvo pozitivno terapeutsko dejstvo.

Re: Terapija svetlom

PostPoslato: 13. Jul 2014., 18:37
od Nikolic
Terapija svetlom može da ima efekata kod opekotina i (fizičkih) povreda tkiva. Naime, takvom terapijom se tkivo greje pa se kapilari šire i postiže se bolja cirkulacija krvi kroz kapilare. MEĐUTIM!!! Grejalica od 10e bi imala potpuno isti efekat. Nije potrebna ni svetlost raznih boja, ni polarizovana svetlost, čak ni svetlost. Dovoljno je grejanje dela tela sa smanjenim prilivom krvi, što se može postići običnom sijalicom sa užarenim vlaknom (oko 40 dinara) ili... ćebetom.

Fokusirana svetlost (pretpostavljam laserska) se može koristi kod operacija, a u Srbiji se već uveliko koristi kod lečenja očiju. Nisam upoznat sa detaljima. U tom kontekstu "lečenje svetlošću" se po principu rada minimalno razlikuje od lečenja skalperom.

Postoji još jedna primena svetlosne terapije - za depilaciju, međutim nisam uspeo da dođem do pouzdanih podataka da li su efekti takve terapije značajniji od placeba. Ipak, ostavljam mogućnost da "uklanjanje neželjenih dlačica" svetlošću zaista ima efekta.

Takođe je moguće da ima terapija efekata kod nekih oboljenja kože, iako ne znam kod kojih. Zepter navodi: akne, atopijski dermatitis (ekcem), psorijaza, herpes simpleks, herpes zoster, površinske bakterijske infekcije i oštećenja sluzokože, međutim Zepter je firma poznata po angažovanju stručnjaka spornog kredibiliteta poput Žane Božić koja je promovišući lampu navela da postoje "bioinformacije", da se "staklo može obogatiti bioinformacijama", da su "čakre energetski centri u našem telu", da se "kolor terapijom čakre pune". Sve ovo izjavila je na (u medjuvremenu obrisanom) YouTube klipu: http://www.youtube.com/watch?v=mu99f3HW0G0 . Znači, ako Zepter stručnjaci veruju u čakre, onda je njihov kredibilitet veoma upitan. Dovoljno je da naglasim da placebo kontrolisane, duplo slepe studije efikasnosti Zepter lampe ne postoje.

Kod melanoma (raka kože) je svetlosna terapija verovatno štetna.

Naravno, terapija svetlošću može se koristiti za dobijanje bronzanog tena kao u solarijumima, čime se sintetiše vitamin D.

Ovu terapiju uglavnom uvaljuju "saloni lepote" mladim majkama bez trunke kritičnosti, isto kao što su im nekada uvaljivali pranje nogu "detoks kadicama". Žalosno. Zaista žalosno.