Stranica 1 od 1

Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 10. Sep 2012., 15:56
od stojadinovicp
link ka saopštenju

Udruženje “Ateisti Srbije” najoštrije protestuje zbog nastavka kršenja principa Ustavom zagarantovane sekularnosti, oličenog u poseti delegacije nove gradske većine u Novom Sadu građaninu Mirku Buloviću, u okviru nevladine organizacije “Srpska pravoslavna crkva” angažovanom na mestu episkopa bačkog, javnosti poznatom i pod imenom Irinej.

Iz racionalnim ljudima nejasnih razloga, predstavnici Srpske napredne stranke, Miloš Vučević i Aleksandar Milovančev, kao i doskorašnji pripadnici ekstremističkog pokreta “Dveri”, Miroslav Parović i Aleksandar Đurđev, osetili su se obaveznim da građanina Bulovića obaveste o padu aktuelne i uspostavljanju nove, njihove vlasti u gradu.

Utisak je da je i sam građanin Bulović bio iznenađen posetom, s obzirom na to da je isprva izjavio da je u pitanju rutinska politička procedura, što svakako u normalnim demokratskim zemljama i jeste. U pokušaju da budu veći pravoslavci od njega samog, predstavnici SNS i “Dveri” očigledno su bili revnosniji od građanina Bulovića, te su pohitali da od njega zatraže verski blagoslov za svetovna postavljenja.

Zabrinjava potreba svetovnih političkih lidera da o političkim potezima obaveštavaju verske lidere, a naročito one koji su poznati po protivljenju održavanja, za njega bučnih “Zmajevih dečijih igara” ili koncerata koji su uredno prijavljeni i predviđeni na prostoru dovoljno udaljenom od zgrade u kojoj boravi.

Takođe, zabrinutost uvećava i činjenica da su politički i verski lideri ovom prilikom podržali nastavak kršenja principa sekularnosti, najavom daljeg zajedničkog organizovanja tzv. “gradske slave”, i to, kako navode “uz prisustvo predstavnika ostalih verskih zajednica i drugih značajnih društvenih činilaca".

Da bi ovaj antisekularni susret dobio i apsolutno nenadmašnu težinu, dogovoreno je i da će svake godine biti organizovan jedinstveni pomen žrtvama fašističkog pogroma iz Novosadske racije, kao i ponovno formiranje Komisije za obeležavanje koju će činiti predstavnici Skupštine grada, Eparhije bačke, Jevrejske opštine i Udruženja postradalih.

Na ovaj način, neizbežno je novo nasilno nacionalno i versko etiketiranje žrtava, i nastavak tragične podele na “naše” i “njihove”. Da bi dogovor dobio pun nacionalno-verski legitimitet, odlučeno je da će stavka iz programa “Dveri” o "porodičnim vrednostima" biti jedna od najvažnijih stavki koalicionog sporazuma pod blagoslovom vladike, jer na je na spisku obećanja nove vlasti i povećanje kapaciteta vrtića i budžeta za vantelesnu oplodnju.

Uz ogorčenost zbog kontinuiteta kršenja principa sekularnosti, koji očigledno sa državnog prelazi i na lokalni nivo, zahtevamo trenutni prestanak ove rđave prakse i povratak principima sekularnosti i ravnopravnosti, zagarantovanih najvažnijim pravnim aktom naše države, Ustavom. Nedopustiva je ova srednjovekovna praksa u kojoj, nakon predsednika države i predsednika vlade, sada i lokalni politički lideri idu po savete i blagoslove kod verskih poglavara jedne, suštinski i sistematski privilegovane verske zajednice, koji nisu stručni, a, svakako, ni nadležni da se bave političkim i državnim pitanjima.

Kopiranje je potpuno, likovi gotovo identični, čak su i imena ista. Važno je zvati se Irinej.

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 11. Sep 2012., 07:23
od perakojot
Bacih pogled na njihov forum. Ima dosta pogrdnih komentara. Interesantno je kako se ponasaju nadmeno i pljuvacki onako kao horda u gomili. Ideologija mase je primetna. I koliko mogu da primetim to im je glavni argument.
I Galileo Galilej je bio zrtva crkve, ali ... IPAK SE OKRECE ...
Nijedan svestenik ne moze da zaustavi prirodne procese ...

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 14. Sep 2012., 13:29
od Nevernik
I sve to nezapaženo prolazi u javnosti. Zašto se ne pobune intelektualci?

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 14. Sep 2012., 16:12
od MarkoEkmedzic
Ako misliš na "Pouke" kao forum, koji je pride sa blagoslovom SPC u tom Internet "etru", to nije pitanje za intelektualce.

Jendostavno, mogu da kažu da je njihov forum, njihova stvar, ali je suština drugačija.

Taj forum je svojevrsno ogledalo te verske zajednice, i ako moderatori ne samo tolerišu, već i podstiču takve izlive gneva i para-intelektualnih napada, pitanje je šta da očekujemo od nekog ostrašćenog vernika koji će to samo upijati, i stvarati sliku o "neprijateljima" i potrebi obračuna sa istima.

To zabrinjava, posebno ako se uzme u obzir da vernici SPC nesporno predstavljaju verničku većinu u Srbiji, pa bi samim tim morali da imaju i veću odgovornost.

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 20. Sep 2012., 13:18
od Nevernik
Da, sajt jeste njihova stvar. Ali ono što meni smeta, je da bi sama društvena pojava trebala biti osudjena . Dakle, nemam ništa protiv vernika i same vere, ali imam protiv onih koji svoja religijska uverenja nameću čitavoj zajednici. A nešto ne vidim da su umetnici, pisci, naučnici i uopšte intelektualna elita(ako još uvek postoji takvo nešto ovde) podigla svoj glas u odbranu sekularnog principa društva.

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 20. Sep 2012., 15:06
od stojadinovicp
Ne znaju da smeju. Ne znaju šta je sekularnost.

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 20. Sep 2012., 18:19
od MarkoEkmedzic
Ili ih ne interesuje, što mi je još verovatnije... poput Bate Živojinovića u "Balkan Ekspresu", kako koja vojska dođe u selo, on izlazi sa rakijom da pozdravi "oslobodioce".

Tako i većina intelektualaca, pozdravlja "oslobodioce" i ne želi da talasa...

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 22. Sep 2012., 13:16
od Nevernik
MarkoEkmedzic je napisao:Ili ih ne interesuje, što mi je još verovatnije... poput Bate Živojinovića u "Balkan Ekspresu", kako koja vojska dođe u selo, on izlazi sa rakijom da pozdravi "oslobodioce".

Tako i većina intelektualaca, pozdravlja "oslobodioce" i ne želi da talasa...


:bravo: odlično poređenje..
Zato se i pitam postoji li kod nas intelektualna elita.Ako misle da je intelektualac samo neko ko je prikupio znanja i može da ih prezentuje onda se jako varaju.

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 22. Sep 2012., 17:55
od MarkoEkmedzic
Postoje i intelektualci, čak i među elitom, sasvim sigurno, koji ne žele da budu "dvorski intelektualci". Ipak, problem je i u glasnosti, a bojim se i u brojnosti ovih drugih.

Re: Svetovni lideri na brifingu kod vladike

PostPoslato: 23. Sep 2012., 17:55
od Nevernik
Problem brojnosti i problem cenzure u javnosti. Odnosno, nije klasična cenzura u pitanju, već onaj suptilniji oblik SAMOCENZURA koji je prisutan kod nas još od 45-e godine. Niko formalno ne zabranjuje ništa, ali postoji neka vrsta "moralnih" sankcija, društvene osude za izgovorenu reč. U takvoj situaciji svako ceni koliko može da izgubi javnim istupom . A žrtva je uvek istina koja odstupa od "mainstreem"-a