Stranica 1 od 1

Papa tuži časopis zbog karikature

PostPoslato: 11. Jul 2012., 18:54
od MarkoEkmedzic
Bon - Sud u Hamburgu privremeno je zabranio novi broj nemačkog satiričnog magazina "Titanik" jer je Vatikan protiv publikacije podneo tužbu, u ime pape Benedikta XVI.

Tužba je podneta zbog uvredljivog prikazivanja katoličkog verskog vođe. Reč je o foto-montaži na naslovnoj i poslednjoj stranici časopisa, gde ispod naslova "Aleluja u Vatikanu - otkriveno je gde curi!" stoji foto-montaža pape Benedikta XVI sa velikom žutom mrljom ispod pojasa, a na poslednjoj strani papa na istom mestu ima braon mrlju.

Magazin na taj način ismeva situaciju koja u poslednje vreme potresa Vatikan zbog objavljivanja poverljivih podataka vezanih za Vatikansku banku.

"'Titanik' je prešao meru dobrog ukusa. Naslovna i poslednja strana su protivzakonite jer ugrožavaju ljudska prava pape", rekao je portparol nemačke biskupske konferencije Matijas Kop.

Kop je potvrdio da je nadbiskup Anđelo Bečiu, vatikanski zamenik za opšte poslove, kontaktirao jednu advokatsku kancelariju iz Bona koja je podnela tužbu i zatražila hitnu zabranu lista. Pokrajinski sud u Hamburgu je odmah naredio zabranu prodaje julskog izdanja magazina.

Glavni i odgovorni urednik magazina Leo Fišer izjavio je da je papa pogrešno shvatio naslovnicu i da slika samo pokazuje kako je prolio po sebi čašu soka dok je slavio rešenje afere Vatileaks.

"Poznato je da papa voli 'fantu'" rekao je Fišer.

Da nije obustavljena distribucija lista sa spornom naslovniom stranom, magazinu bi pretila kazna od 250.000 evra.

Tako se novi "Titanik" sada prodaje bez naslovne i poslednje stranice, a oni koji su već kupili taj magazin mogu se pohvaliti da imaju raritet.

Inače složni nemački novinari, po ovom piranju imaju podeljenja mišljenja.

Neki prigovaraju Titaniku da je u ovom slučaju šala ipak previše neukusna i da, kad su već novinari oprezni pri samom pominjanju Muhameda pamteći burne reakcije u islamskom svetu nakon karikatura u danskom listu, onda i papa i katolici zaslužuju istu meru opreza.

Drugi pak smatraju kako je više nego preterano poređenje proroka Muhameda s "nemačkim" papom Jozefom Rajncingerom i kako i on, kao svaka javna ličnost, jedva može izbeći ovakve šale na svoj račun, i kako to nema veze s katolicizmom i verskim osećajima.


Karikatura vredna tužbe

Inkriminisane slike:

Slika

Slika

Re: Papa tuži časopis zbog karikature

PostPoslato: 11. Jul 2012., 19:14
od Muramasa
Uvek mogu da izbace online izdanje, pa da se narugaju bulaznitelju kako dolikuje. Inače, svaka čast redakciji.

Re: Papa tuži časopis zbog karikature

PostPoslato: 11. Jul 2012., 19:40
od MarkoEkmedzic
Hmmm... "neko" je blokirao sajt na kom su bile slike... http://open.salon.com/blog/lost_in_berlin/2012/07/10/outraged_pope_benedict_sues_intolerable_satire_magazine

Srećom, snimio sam fajlove na vreme...
pope1341934025.jpg

pope_21341934068.jpg

Re: Papa tuži časopis zbog karikature

PostPoslato: 14. Jul 2012., 12:36
od BubaEliminator
Čeka se odgovor pape na Stivenovu teoriju


Re: Papa tuži časopis zbog karikature

PostPoslato: 14. Jul 2012., 13:09
od MarkoEkmedzic
Pošto i Vatikan ima Akademiju nauka (zaista se tako zove :shock: ), moguće je da se bave tim pitanjem... premda očekujem striktno teološki odgovor.

Ono... nedavno su bili i u poseti CERN-u, nije da ne žele da čuju šta se zbiva,premda mislim da ih je privukao sam popularni naziv Higsovog bozona, "božija čestica"...