Fenomen kolektivnog mazohizma

Diskusije o religiji za koje još uvek nema odvojene kategorije ispod

Fenomen kolektivnog mazohizma

Postod Paulinjo » 15. Okt 2012., 09:38

Poslednja istraživanja u SAD govore da se broj hrišćana u toj zemlji rapidno smanjuje u svim delovima društva osim kod crnaca. Odavno se zna da su najmanji vernici tamo beli obrazovani muškarci, a najveće vernice crne neobrazovane žene.

Međutim, kako objasniti fenomen da neko:
- ima pretke koji su imali svoje religije (totemizam) koje su nasilno morali da odbace
- ima pretke koji su nasilno odvođeni iz Afrike ne bi li na drugim kontinentima bili robovi, a prihvata religiju upravo tih kolonizatora.
- hrišćanstvo je postojalo i u doba robovlasnika ali nije učinilo ništa po pitanju ukidanja ropstva. Ne postoji podatak da je ijedna crkva podržala ukidanje ropstva pre vlade američkog severa. Afroamerikanci su naročito pripadnici protestantskih religija koje su jake upravo na jugu koji je bio baza održavanja robovlasničkog sistema.
- potomci kolonizatora odbacuju nešto, a ti kao potomak onih koji su nasilno uguravani u to, postaješ apologeta te ideologije.

http://pescanik.net/2012/10/opada-broj-protestanata/

Postoji li u čoveku i nešto mazohističko? Nešto što ga nagoni da se opredeljuje ka najmoćnijem bez obzira na etiku?

Moguće je povući i paralelu između Afroamerikanaca i Srba. Srbi su takođe nasilno ugurani u hrišćanstvo. Pošto je privrženost paganizmu i otpor prema nametanju hrišćanstva bio ogroman, Srbima je omogućeno da zadrže slave paganskih bogova pod uslovom da ih preimenuju (Perun = Sv.ilija) itd. Danas su Srbi među najvećim hrišćanima u Evropi.
Paulinjo
 
Postovi: 56
Pridružio se: 20. Jul 2012., 09:34


Re: Fenomen kolektivnog mazohizma

Postod milan » 02. Nov 2012., 11:04

Vezivanje ljudskih bica za nadu koju im nude shvatanja bogova kao nadprirodnih i svemocnih bica je najzastupljenije kod osoba koje egzistencijalno su igracke zivota. Odnosno ne mogu same da upravljaju njime i ne vide ikakvu sansu u osloncu na sebe i svoje mesto u drustvu. U Americi su to najcesce crne zene.
Sto se tice religija predaka americkih crnaca, oni su sa njima imali prekid kontinuiteta, odnosno nisu imali uslove da ga nastave.
Sto se tice Slovena i prihvatanja hriscanstva, nije sporno da je tu bilo i nasilja, ali nasilja je bilo i u ranijim opcijama. U stvari ono sto je sustinski razlog nadmoci monoteistickih religija u novijim vremenima lezi u tome sto su one iznikle sa podrucja Judejske kulture koja je bila moralisticka. I iako je u tom moralizmu preterivala, kao i kasnije verzije, bila je daleko bolja opcija od politeistickih kultura gde se najcesce dogadjalo da upadnu u paganstvo, dakle masovne orgije i slicne stvari, kao i u nekim slucajevima kultura predaka Americkih crnaca.
Te nije rec o mazohizmu nego o zelji da se koliko-toliko zastiti licno i porodicno dostojanstvo.
Korisnikov avatar
milan
 
Postovi: 59
Pridružio se: 29. Okt 2012., 20:32
Lokacija: okolina NS