Stranica 1 od 1

Opet veronauka...

PostPoslato: 14. Sep 2012., 16:06
od stojadinovicp
Zvonkovi biseri kao odgovor na video Stevo Žigon o religiji.

ZvonkoM@pouke je napisao:1. Стево друже стари, "веронаука" не значи да се примењује "научни метод" на нешто, тј. да је у питању некаква "наука" у ужем смислу речи.
2. Сумња није супротност вери, јер вера није исто што и "слепо веровање". Сумња је саставни део вере.
3. Нико деци није одузео право да се сама одређују, напротив - помогао им је. Јер да би се човек према нечему "одредио" прво мора да зна о чему се ради.


1. Kao i obično, klasično verničko obmanjivanje, izjaviti šta nije bez da se izjavi šta jeste :facepalm:
- veronauka nije nauka ni u najširem mogućem smislu...
2. Sumnja je suprotno verovanju. Rečnik, obrazovanje, malo... Čovek koji sumnja ne veruje, a te vaše božije iznadlogične besmislice postaju tužne i za komentarisanje...
3. Niko nije oduzeo deci pravo da se sama odredjuju, samo im se ispira mozak indoktrinacijom da je budalaština nekakva istina. Veronauka je kriminalna indoktrinacija dece jer se deci tu ne priča o svim religijama već im se soli pamet kako je ta jedna religija nekakva istina, a deca nikako nisu sposobna kritički da se odnose prema glupostima koje im se serviraju od autoriteta, zato i jesu deca. I vi to znate, i znate da ako decu ne zatrujete dovoljno rano da ćete izgubiti stado i moć koju to stado donosi. :censored: :censored: :censored:

Re: Opet veronauka...

PostPoslato: 03. Okt 2014., 06:43
od tdiki
Moja kcerka pohadja drugi razred osnovne skole i protiv moje i oceve volje pohadja versku nastavu!Naime,pri upisu u prvi razred navodno roditelji su se opredeljivali izmedju verske i gradjanskog(koji je takodje glupost).Od dva odeljenja prvofg razreda,nas sestoro je zelelo gradjansko.Pedagog nas je raspodelio po troje u oba odeljenja,pa je uciteljica brzinski obrlatila roditelje dva deteta da predju na gradjansko,zbog nedovoljnog broja djaka,jer je neophodno barem 10 djaka za odrzavanje nastave,i ostala sam samo ja.Tako sam vec na prvom roditeljskom dosla u konflikt sa uciteljicom sto je bio okidac za nas dalji los odnos,sto se itekako odrazilo na dete.U toku prvog razreda versku nastavu im je drzao tek svrseni veroucitelj i nastava nije bila agresivna u religijskom smislu,medjutim sada je dosao iskusni pop,koji uslovljava da se kupi udzbenik,i da se mantra Oce nas.Odbila sam kupovinu knjige,ali dete je moralo nauciti Oce nas,jer je bilo odbacivano od strane druge dece,te je dolazilo uplakano kuci.
Tako da sam priterana u cosak i ne znam sta mi je ciniti,a neciniti mi se cini kao odlozeno vesanje!Ako odem kod popa i kazem da sam ateista,izbacice je sa svoje nastave,uciteljica ce tad biti primorana da joj drzi gradjansko,sto bi izazvalo jos vecu netrpeljivost prema mom detetu.Nemam mogucnost promene skole,jer zivim na selu tako da izbora nemam.Dajte mi neki savet na koji nacin da resim ili bar ublazim ovaj problem.

Re: Opet veronauka...

PostPoslato: 10. Okt 2014., 09:43
od MarkoEkmedzic
Teoretski biste mogli da se obratitie Povereniku za zaštitu ravnopravnosti (http://www.ravnopravnost.gov.rs/). Od njih bi moralo da bude reakcije, odnosno odgovora.

Takođe, opet teoretski, možete da prijavite školskom odboru, tj. samoj školi, ali i Ministarstvu prosvete svako maltretiranje kojem ste Vi ili Vaše dete izloženi. Naravno, to je mač sa dve oštrice, jer ako nećete menjati sredinu, dete će morati da ostane u školi u kojoj je problem i nastao, među ljudima koji će problem pokušati da reše što bezbolnije po sebe.

Pokušajte da dobijete savet od Kancelarije poverenika, a ako postoji mogućnost za to, razgovarajte sa direktorom škole o problemu i objasnite da ne želite pritiske i uslovljavanja za svoje dete.

Takođe, besplatan inicijalni pravni savet možete sigurno dobiti i od YUCOM-a (http://www.yucom.org.rs/index.php).

Nadam se da će Vam ovo makar donekle pomoći.

Re: Opet veronauka...

PostPoslato: 10. Okt 2014., 11:30
od perakojot
Probao sam da dodjem do nekih informacija od ljudi koji rade u prosveti.
Vidim da i oni "lutaju".
Pominju mi svi neki Pravilnik o broju ucenika u odeljenju i broju grupa ..
Ima toga po netu, ali nisam video da tretira ovu oblast.
Jedino sto sam nasao da se decidirano odnosi na to je u Zakonu o srednjoj skoli, gde pise

ZAKON O SREDNJOJ ŠKOLI
("Sl. glasnik RS", br. 50/92, 53/93, 67/93, 48/94, 24/96, 23/2002, 25/2002 - ispr., 62/2003 - dr. zakon, 64/2003 - ispr. dr. zakona, 101/2005 - dr. zakon i 72/2009 - dr. zakon)

III ŠKOLOVANJE
Clan 27.
Stav 3

Izborni predmeti su verska nastava i drugi predmet etičko-humanističkog sadržaja koji utvrdi ministar prosvete i ostvaruju se u skladu sa nastavnim planom i programom za odgovarajuću školu, bez obzira na broj učenika.


Moguce je da postoji takav dokument i za osnovne skole, ali ja nisam uspeo da nadjem.

Prema informacijama koje sam jos nezvanicno dobio nije toliko ni problem da se formira nastava i za jednog ucenika,
sto se same skole tice. Problem je sto to nece da bude placeno skoli od strane Ministarstva, tako da i zbog toga direktori
oklevaju sa organizacijom nastave na taj nacin.

Imate moju podrsku da istrajete, mada sam svestan da je to izuzetno tesko u navedenoj situaciji.
Mislim da je razgovor, argumentacija i hladna glava jedini nacin da se to resi.

Uzas...

PostPoslato: 11. Okt 2014., 14:11
od L00ciD
Nisam roditelj, ali da jesam kojim slucajem - definitivno bih bio u dilemi kao i doticna.
Iznad su postavljeni prilicno korisni linkovi i saveti, prvo bih se posvetio s njima da sam na njenom mestu.
A da se meni i mom detetu ovo dogadja, uradio bih sledece - udruziti se sa svim roditeljima iz cele Srbije koji su istog misljenja! Ako treba i na sud ici, nije problem!

Strasno... Sta ce crkva sve da dozvoli sebi, a drzava vlada cuti i gleda. Sram da bude ministra "kulture"! :stick:

Re: Opet veronauka...

PostPoslato: 11. Okt 2014., 15:25
od tdiki
Hvala vam na odgovorima!Razgovarala sam sa uciteljicom i diplomatski joj rekla da ne insistiram na tome da drzi casove gradjanskog,ali sam je zamolila da razgovara za pocetak ona sa verouciteljem i da mu objasni situaciju,da ce moje dete biti prisutno na njegovim casovima,proforme radi,i da u skladu sa tim ne zahteva od mog detata nikakve oce nas,ljubljenje ikona i ostalo.Obavestila sam je da udzbenik necu kupiti,na sta je ona rekla da i nije obavezno.Dete mi je od strane druge dece kad nije znala famozni oce nas,bilo stavljeno u neugodnu situaciju zbog iscudjavanja"malih vernica".Odustala sam od teranja mak na konac,jer skolu ne mogu menjati,a ta je jedina u mestu.Mislim,da je ovo najbezblniji kompromis po moje dete,samo ako se svestenik bude istog pridrzavao.
A zakon,ko i svi nasi zakoni pisani su tako da iskljucivo odgovaraju drzavnom aparatu.
A Ministarstvu prosvete sam pisala jos pre deset dana,i niko se nije udostojio da mi amam bas nista odgovori!

Re: Opet veronauka...

PostPoslato: 12. Okt 2014., 22:52
od leprechaun
Znam za slučaj roditelja Jevreja koji su izdejstvovali da dete ne ide prisilno na pravoslavnu veronauku, već je po njega dolazila starija sestra da ga čuva ili vodi kući, pošto su bili u suprotnim smenama. Ne znam na koji način su se izborili, ali je učiteljica očigledno pristala. Lično mi se stravično zgadilo to da se ima razumevanja i poštovanja prema pripadniku druge religije, a ni trunka prema nepripadajućim, a to nije ni jedini primer. Evo jedne nastavnice koja je sto posto uz vas i nada se da nikome neće poći za rukom da Vam indoktriniše dete pritiskom okoline.