Nova egzoplaneta, ili nešto više?

Diskusije o novim naučnim dostignućima

Nova egzoplaneta, ili nešto više?

Postod MarkoEkmedzic » 16. Okt 2012., 08:38

vest

sajt ESO

Evropski astronomi European Southern opservatorije (ESO) objavili su javnosti kako su instrumentima iz observatorije La Silla u Čileu pronašli izuzetno značajnu egzoplanetu.

Tačni detalji otkrića za sada se drže u tajnosti, a biće predstavljeni novinarima sutra u 16 časova na zatvorenoj konferenciji.

Prve vesti o otkriću biće objavljene tek u sredu posle 19 časova, kada će službeni rezultati istraživanja biti objavljeni u onlajn izdanju časopisa Nature.

Iako nije poznato o čemu se radi, ESO-ovi naučnici ne bi sazvali konferenciju za štampu zbog otkrića ‘samo još jedne’ egzoplanete, pa se veruje da se radi o nečemu potpuno neočekivanom.

Mogućnosti su brojne, ali stručnjaci pretpostavljaju kako se radi o otkriću “Zemljinog blizanca” - egzoplanete sa masom i veličinom sličnoj Zemlji.

Do danas, egzoplanet najsličniji Zemlji je Gliese 163c, koji se nalazi u nastanjivoj zoni svoje zvezde sa masom 6.9 puta većom od Zemljine.

Površinska temperatura procenjuje se na oko 60°C, a veruje se i da poseduje atmosferu.
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija