Stranica 1 od 1

Patrijarh važniji od dece

PostPoslato: 05. Nov 2012., 11:01
od stojadinovicp
link ka saopštenju

Miroslav Gavrilović,
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve
Srpska Patrijaršija,
Kralja Petra 5, Beograd

Poštovani gospodine Gavriloviću,

Iz sredstava javnog informisanja smo saznali za akciju Saobraćajnog instituta CIP, kojom Vam daruju radove u vrednosti od dva miliona dinara, a za sanaciju vile koju verska zajednica na čijem ste čelu poseduje na Dedinju.

Iako nas isprva može samo radovati podatak da su izgleda došla bolja vremena za srpsku privredu, gde ona može da poklanja radove u takon izdašnim iznosima, zabrinjava nas konkretno usmeravanje ove donacije.

Naime, svako dobrotvorstvo podrazumeva dve strane, onu koja daje, i onu koja prima. I dok ostaje prilično dubiozno to kako jedna državna institucija, i budžetski korisnik, kakav je Saobraćajni institut CIP, može da sredstva i rad usmerava neselektivno i nekritički ka verskim zajednicama koje nisu socijalno ugrožene, ovaj put se obraćamo Vama, kao direktnom korisniku, odnosno primaocu ove donacije.

Nećemo spominjati sve transparentne i veliki broj netransparentnih prihoda Vaše verske zajednice, koji je ne čine pogodnom za primaoca, već mnogo pre za davaoca socijalne ili humanitarne pomoći, već Vam se obraćamo kao čelniku te verske zajednice, i samim tim i kao verniku.

Ostajemo zaista iskreno zbunjeni, a svakako i razočarani potrebom Vaše verske zajednice da u ovim vremenima stavlja sebe i svoje materijalne prohteve, iznad elementarnih potreba velikog broja stanovnika ove zemlje, a među njima i tragično velikog broja dece, starih i nemoćnih. Ostajemo takođe i zatečeni potpunim zanemarivanjem onoga što čak i mi ateisti poznajemo kao jedno od osnovnih učenja Vaše verske zajednice, a to je skromnost i umerenost. Naravno, ostavljamo mogućnost da nismo ispravno razumeli to versko učenje, i da se ono zapravo odnosi na obične vernike, a ne na sveštenike.

Moguće je takođe da nemate uvid u stvarno stanje, i siromaštvo tako velikog broja stanovnika naše države, ali to svakako nije ni razlog ni opravdanje da ne odlučite da se odreknete makar dela ničim zarađenih materijalnih dobara, zarad onih koji su životno ugroženi. Ako ne u korist svih, možda makar zarad dece, koju i Vi, nadamo se, vidite kao budućnost ove države.

Pomislite zato na decu iz Prihvatilišta u Bulevaru oslobođenja 219, na decu iz Svratišta za decu ulice u Krfskoj 7a, ili na decu u Domu za lica ometena u razvoju, u Kulinama kraj Aleksinca.

Apelujemo kako na elementarnu ljudsku empatiju, evolutivno urođenu svakom čoveku, tako i na Vaša nesumnjiva verska osećanja, koja su Vas, nemamo dileme, preporučila i za radno mesto patrijarha Vaše verske zajednice.

Nije li u Jevanđelju po Mateji rečeno: “Ako želiš da budeš savršen, idi i prodaj sve što imaš i daj siromašnima, i imaćeš blago na nebu, onda hajde sa mnom”?
Nije li u Jevanđelju po Luki rečeno: “Prodajte ono što imate i novac dajte kao milostinju. Načinite sebi kese za novac koje se neće istrošiti, neiscrpno blago na nebesima, gde se lopov ne približava, niti moljac nagriza”?

Eto, mi od Vas ne očekujemo čak ni da prodate ono što imate, već samo da ono što Vama nude oni koji na siromašnu i napuštenu decu ne misle, preusmerite onima kojima je daleko potrebnije nego Vama. Vi ćete zimu provesti na toplom, uz udobnu postelju, redovne, tople obroke, brigu i pažnju bliskih ljudi.

Pomozite da makar deo toga dobiju i deca koja nisu svojom krivicom osuđena na nemaštinu, brigu i muku. To je svakako ljudski, a uvereni smo, i hrišćanski.

Posavetujte one koji kod Vas rado dolaze po blagoslove i savete, od predsednika države, preko predsednika vlade, pa do mnogih drugih zvaničnika i moćnika, da se približe učenjima Vaše verske zajednice takvim dobrim delima, pre nego davanjem Vama i Vašoj crkvi. Ne čine li crkvu pre ljudi, nego zgrade, automobili, novac?

U nadi da ćete u sebi pronaći dovoljno očinskih emocija i hrišćanskog milosrđa,

Prijateljski pozdrav,

Udruženje građana “Ateisti Srbije”

Prihvatilište za decu:
Dinarski račun:
Primalac: Zavod za vaspitanje dece i omladine, Pobedi za decu
Prihvatilišta, Bulevar oslobođenja 219, 11000 Beograd
Svrha uplate: Uplata za projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta br. 08-979″
Broj računa: 840-1421761-32

Re: Patrijarh važniji od dece

PostPoslato: 05. Nov 2012., 16:40
od dendzapfc
Lepo napisano.Neki od njih ce se slatko nasmejati,a neki i naljutiti. Efekta nece imati,ali to nam je sto nam je. Da su oni posteni i da nisu kriminalci ne bi ni bili to sto jesu.
Pozdrav.