Znanstvenici: Ukinite emisiju "Na rubu znanosti"

Moderator: Muramasa


Znanstvenici: Ukinite emisiju "Na rubu znanosti"

Postod Petrovic » 27. Avg 2013., 16:54

Mišak širi opasne laži i obmane

Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja u otvorenom pismu poslanom glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu i Programskom vijeću javnog servisa zatražilo je da se, kao što je sankcionirana voditeljica emisije "Slika Hrvatske" Karolina Vidović Krišto, zbog pseudoznanstvenog pristupa znanstvenim temama kazne i drugi zaposlenici nacionalne dalekovidnice, poput Krešimira Miška, autora emisije "Na rubu znanosti".

"Pseudoznanstveni sadržaji koji se emitiraju na javnoj televiziji su sramota za HRT", poručuje skupina od 30-ak znanstvenika, kao i veći broj novinara i građana. Pismo Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja prenosimo u cijelosti, a svoju podršku ovoj inicijativi ili svoje mišljenje o njoj možete izraziti na stranici Društva na Facebooku.

"Poštovani gosp. Radman,
poštovani članovi Programskog vijeća HRT-a,

U kontekstu oštre i odlučne reakcije HRT-a povodom neprofesionalnosti voditeljice emisije „Slika Hrvatske" u obradi teme o znanstvenoj pozadini kurikuluma zdravstvenog odgoja, ostajemo neugodno iznenađeni izostankom bilo kakve reakcije od strane Vaše medijske kuće po pitanju čitavog niza skandaloznih izjava i uradaka urednika i novinara HRT-a na teme ljudskog zdravlja, znanosti i obrazovanja. Na osnovu prikazanih emisija, svatko bi mogao zaključiti da HRT promovira i smatra istinitim sljedeće zablude:
- cijepljenje uzrokuje autizam,
- ne postoje dokazi o izravnoj korisnosti cijepljenja po zdravlje ljudi,
- direktno gledanje u Sunce liječi i omogućuje život bez hrane,
- tragovi aviona na nebu su konspirativno zaprašivanje koje utječe na um i zdravlje ljudi,
- bioenergija liječi,
- parapsihologija je znanost,
- molitvom se može izliječiti AIDS,
- obrazovanje i znanost koriste se u svrhu masovne hipnoze i dezinformiranja čovječanstva od strane „Elite" koja želi oblikovati svijet u skladu sa svojim ciljevima.

To je samo djelić šokantnih neistina i dezinformacija koje promoviraju Vaši djelatnici kroz emisije HTV-a. Tko će se ispričati javnosti zbog neistina o autizmu i cijepljenju koje širi HTV-ov dokumentarni film „Susreti s autizmom – Prava istina"? Zar Etički kodeks HRT-a ne vrijedi za autore tog dokumentarca, i pogotovo za urednike koji su odobrili njegovo emitiranje u takvom obliku? Jer da vrijedi, oni bi konzultirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo gdje bi saznali da autizam nije povezan s cijepljenjem, te da je cijepljenje jedan od najvećih uspjeha moderne medicine[1]. Slična pseudoznanstvena kampanja protiv cijepljenja u razvijenim zemljama krenula je prije desetak godina i danas se već mjere posljedice u ljudskim životima uslijed pada procijepljenosti stanovništva. Sve to je ignorirano od strane autora dokumentarca i urednika programa na HTV-u.

Autor ovog dokumentarca već je i ranije iskazao svoj interes za širenje pseudoznanstvenih laži i obmana kroz svoj raniji dokumentarni film, financiran od HTV-a, o pseudoznanstveniku Rudolfu Steineru čija je ostavština protivljenje cijepljenju s obrazloženjem da ono „interferira s karmičkim razvojem pojedinca i utječe na ciklus reinkarnacije”[2]. Kako je moguće da javna televizija uopće financira takve skandalozne uratke? Tko će se ispričati i tko će odgovarati za to?

Nedavno je emitiran i HTV-ov dokumentarni serijal „Djeca Sunca", u kojem se suptilno miješajući znanost i pseudoznanost promovira, između ostalog, solarnu jogu - po život i zdravlje ljudi opasnu laž kako direktno gledanje u Sunce djeluje terapijski i ujedno umanjuje potrebu za hranom. No, od autora tog serijala takav sadržaj ne iznenađuje, budući da on već deset godina uređuje i vodi emisiju „Na rubu znanosti" koja je sramota za HRT. Niti javna peticija[3] znanstvenika nije bila dovoljna da uvjeri HTV kako ta emisija promovira (često vrlo opasne) pseudoznanstvene tvrdnje i da joj nije mjesto u Znanstvenom programu. Ta emisija je pravi sinonim za pseudoznanstvene laži, često na teme ljudskog zdravlja, poput „alternativnih oblika liječenja" raka. Kako je moguće da nitko ne snosi posljedice zbog takve emisije? Zar se uistinu HRT slaže s tvrdnjama[4] urednika emisije kako molitva liječi AIDS, ili da je parapsihologija znanost? Najšokantnije su, pak, njegove tvrdnje o tome kako se obrazovanje i znanost (dakle, upravo ono u što bi se programski trebala uklapati njegova emisija) koriste za ,,masovnu hipnozu i dezinformaciju čovječanstva"[5]. Konkretno, u sklopu priče o tome kako su ledena doba i evolucija najobičnije znanstvene laži i podvale, izjavljuje i slijedeće: ,,Ako naša polazna pretpostavka glasi da je određena Elita od samog početka instrumentalizirala obrazovanje i znanost u svrhu masovne hipnoze i dezinformiranja čovječanstva da bi oblikovala svijet u skladu sa svojim ciljem, onda se odjednom ukazuje rješenje misterija ‘blitzkrieg’-prodora i posvemašnjeg prihvaćanja i nametanja besmislenih pričica o ledenim dobima i darvinizmu. Koje bi se, nekom nehipnotiziranome, s lakoćom otkrile u pravom svjetlu. Samo – takvog treba naći, to je već malo teže". HRT se ni u ovom slučaju nikada nije ogradio od ovakvih javnih istupa svog urednika i voditelja, kao ni u bilo kojem drugom slučaju njegovih javno izraženih napada na znanost i obrazovanje. Zaključak koji se sam nameće je da i HRT stoji iza takvih stavova.

Ovo pismo je već predugo pa ćemo samo uzgred spomenuti još neke primjere promocije pseudoznanosti u programu HRT-a, poput stalne rubrike „Alternativa" u sklopu vrlo popularne emisije „Dobro jutro Hrvatska". Također, HTV je snimio i dokumentarni film „Ruke" o iscjelitelju Zdenku Domančiću, koji je uz to gostovao i u znanstvenoj emisiji „Među nama". Prilozi u informativnim i zabavnim emisijama tako nerijetko ugošćuju „iscjelitelje", „alternativce" i druge ekscentrične osobe koji se gledateljima predstavljaju kao znanstveni ili stručni autoriteti, bez kritičkog odmaka. Takvom nekritičkom obradom tzv. alternativnih tema otvara se prostor za promociju nadriliječništva i onih koje se time bave, što je ne samo neetično, već i zabranjeno Kaznenim zakonom (Članak 184.).

Naglašavamo da se u potpunosti slažemo da se uvijek treba prikazati sve strane neke problematike, ali davanje širom otvorenog medijskog prostora raznim, najblaže rečeno, neobičnim ljudima i njihovim neobičnim idejama, i to bez ikakvog kritičkog osvrta na njih, zaista se ne može smatrati odgovornim novinarstvom ni objektivnim izvještavanjem.

S obzirom na značajan utjecaj koji HRT ima u oblikovanju javnog mnijenja, osjećamo se odgovornima upozoriti Vas da ovakvo nekritičko iznošenje stavova koji nisu utemeljeni na znanosti, ili su čak suprotstavljeni iole zdravom razumu, predstavlja sve ozbiljniji društveni problem, te da je to u suprotnosti s etičkim kodeksom Vaše kuće. Unatoč našem opetovanom upozoravanju na takvu praksu, do sad nije promijenjeno gotovo ništa pa ostaje gorak dojam da dnevnopolitički obračuni imaju veći utjecaj na programsku i uređivačku politiku HRT-a od ozbiljne zabrinutosti, razumnih primjedbi i konkretnih prijedloga znanstvene javnosti i struke. Ostaje nam samo da se pitamo dokad će neprovjerene, lažne, a nerijetko i opasne tvrdnje imati prednost nad relevantnim, provjerenim i znanstveno utemeljenim informacijama.

Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja


dipl. ing. rač. Bruno Alfirević, programer
Miroslav Ambruš-Kiš, novinar
Jelena Baković, dipl. ing. elektrotehnike
Gordana Barać, dipl.ing. elektrotehnike
Neven Barković, novinar
Ivana Brekalo, mag. chem., kemičarka
Siniša Bogdanić, novinar
dipl. ing. Ljiljana Bosak, elektrotehnika
dr. sc. Saša Ceci, fizičar
Tamara Crnac, student BEM-a, Split
doc. dr. sc. Tamara Čačev, biomedicinarka
Tamara Čizmić, psihologinja
Radoslav Dejanović, kolumnist
dipl. pol. Danijel Despot, novinar
Igor Dobec, informatičar
Tomislav Donđivić, student PMF-a, Čuda Prirode
dipl. ing. el. Željana Giljanović, profesorica
mr. sc. Marko Gnjidić, dipl. oec.
Nata Hajdu, konferencijska prevoditeljica
dr. sc. Sven Hölbling, fizičar
Mate Jagnjić, student diplomskog smjera fizike
Nenad Jarić Dauenhauer, novinar
Vanja Jekić, elektrotehničar
Ozren Kiza, elektrotehničar
mag. biol. mol Lucija Klarić, molekularni biolog
Goran Kostrešević, građevinski radnik
Renata Kozina, student FPZG-a, Zagreb
Ivan Kraljević, akademski slikar
prof. dr. sc. Saša Krešić Jurić, matematičar
Nezir Likaj, poduzetnik
mr. sc. Luciano Lukšić, politolog i profesor filozofije
bacc. ing. comp. Jure Maleš, programer
Ivana Mijatović Cernos, ing. biologije/ekologije
Igor Mikloušić, psiholog
dr. sc. Pavle Močilac, IOCB, Prag
Tomislav Muić, programer
Vedran Mušica, programer
Tanja Pajić, dipl. oec.
Miroslav Pavlović
Ante Perković, dipl. ing. eteh., Split
doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar
dipl. ing. Stanislav Prusac, poduzetnik
Ante Radonić, popularizator znanosti
mag. psych. Helena Rašić
Lea Relac, studentica sociologije
Ivana Roglić Relac, nastavnica
dr. sc. Dragana Sekulić, filozofija
Natalija Sokol-Kvesić, dipl. ing.
Sunčan Stilinović, student PMF-MO Zagreb
dr. sc. Juraj Szavits Nossan, fizičar
Lana Šarić, univ. bacc. chem, studentica diplomskog studija kemije
Davor Šepec, informatičar
dipl. ing. Damir Škrjanec, elektrotehničar
Darko Tomičić, 2/3D animator
prof. dr. sc. Dejan Vinković, fizičar
Vinko Zlatić, fizičar

Slobodna Dalmacija
Petrovic
 
Postovi: 111
Pridružio se: 30. Avg 2012., 15:17