Slava Zavoda za udžbenike

Diskusije o javnim saopštenjima udruženja građana "Ateisti Srbije"

Slava Zavoda za udžbenike

Postod stojadinovicp » 01. Okt 2012., 09:16

link ka saopštenju

Udruženje građana “Ateisti Srbije” najoštrije protestuje protiv nastavka štetne prakse obavljanja verskih obreda u državnim institucijama. Poslednji u nizu tih događaja predstavlja i proslava tzv. “slave” Javnog preduzeća “Zavod za udžbenike”, 21. septembra ove godine kojoj su osim izvođača verskog obreda iz redova Srpske pravoslavne crkve (SPC), a da kršenje Ustava bude još tragičnije, prisustvovali i predstavnici SANU, Ministarstva prosvete i Univerziteta u Beogradu.

JP “Zavod za udžbenike” predstavlja referentnu državnu ustanovu za izdavanje udžbenika i drugih učila za osnovne i srednje škole na teritoriji Republike Srbije, i kao državna institucija, mora svoju delatnost obavljati u skladu sa zakonima Republike Srbije, a naročito Ustavom ove države.

Takođe, ostaje nejasno kako će proslavljanje verskog praznika jedne verske zajednice u Republici Srbiji, biti od koristi delatnosti “Zavoda za udžbenike”, ali i krajnjim korisnicima, deci i omladini raznih verskih i nacionalnih opredeljenja, ili onima koji se ne izjašnjavaju u tom pogledu.

Da li je verski obred Srpske pravoslavne crkve, obavljen u prostorijama ovog javnog preduzeća, trebalo da pokaže da deca i omladina drugih veroispovesti, nisu ravnopravna sa decom pravoslavne vere, ili je ovo samo uvod u proslavljanje Bajrama, Jom Kipura, Krišninog rođendana, Silvestrova ili kineske nove godine u ovoj i drugim državnim institucijama? Pitanje je sasvim retoričko, a odgovor je svakako poznat čitavoj javnosti u našoj zemlji. Pomodarstvo, karikirani patriotizam, neprekidna promocija SPC i neumereni populizam, zauzeli su mesto obrazovanju, kulturi i kosmopolitskom duhu, srozavajući ne samo ugled ove javne ustanove, već i kapacitet celog društva da napokon krene napred, iz učmalosti i beznađa.

Smatramo stoga da je u pitanju potpuno nepotreban, suvišan, pa i uvredljiv i diskriminatorski čin, organizovan od strane rukovodstva “Zavoda za udžbenike”, a koji je osim Ustava, u potpunoj suprotnosti i sa deklarativnim ciljevima ovog javnog preduzeća, zaduženog za promociju obrazovanja, kulture i vrednosti savremenog, sekularnog društva.

Kako objasniti da ustanova koja treba da baštini nasleđe Vuka Karadžića i Dimitrija Obradovića, istinskih boraca za prosvećeno i savremeno srpsko društvo, tu istu baštinu kalja verskim obredom one zajednice, koja se najsnažnije i najduže opirala prosvetiteljskom i reformatorskom radu ove dvojice pregalaca? Čak i danas, možda više nego ikada pre, izjava Dimitrija Obradovića, “Knjige braćo, knjige, a ne zvona i praporce!”, na najbolji način oslikava sumornu stvarnost srpske prosvete, dok je sećanje na jezičku reformu Vuka Karadžića nepovratno ukaljano sa svakim crkvenoslovenskim napevom i nakaradno ubačenom grčkom reči, izgovorenom tokom verskih obreda.

Ogorčeni ovim nastavkom kršenja Ustavom zagarantovanog principa sekularnosti, podneli smo ustavnu žalbu i prijavu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv Zavoda za udžbenike. Od Ustavnog suda očekujemo da zabrani državnim institucijama proslavljanje “slava” i obavljanje drugih verskih rituala i obreda, uz napomenu da ne osporavamo pravo zaposlenima u državnim institucijama da privatno praktikuju svoju religiju van okvira državnih institucija.

Uvereni da je rad na dobrobiti dece i omladine, zapravo najvažniji za obezbeđivanje srećne budućnosti čitavog društva, očekujemo da i ovo, ali i ostala javna preduzeća i državne institucije, odustanu od besmislenih verskih obreda, i posvete se istinskoj borbi za bolju budućnost dece, ali i svih nas. Ako ne žele da odustanu, očekujemo i zahtevamo da ih institucije sistema, zadužene za obezbeđivanje poštovanja Ustava i zakona, na to primoraju.
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka


Re: Slava Zavoda za udzbenike

Postod stojadinovicp » 13. Okt 2012., 12:34

Bounkenuisiox je napisao:Po mom mišljenju niste u pravu. Ja to mogu dokazati .
Bravo za tebe. Osim što si u zabludi i što ne možeš da dokažeš neistinu, da li si možda očekivao da te molimo da izneseš taj svoj "dokaz"?


Ako si to očekivao onda si opet u zabludi...
:siroma:
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka