Logičke greške u Kuranu

Diskusije vezane za islam

Logičke greške u Kuranu

Postod dzonny » 26. Jul 2013., 13:37

1. Koliko traje dan za Allaha?

1 dan = 1 000 solarnih godina
(22:44)

1 dan = 50 000 solarnih godina
(70:44)

2. Koliko je bilo potrebno vremena da Allah stvori Zemlju?

6 dana
(7:45, 10:3, 11:7, 25:59)

8 dana
(41:9-12)

3. Ko je stariji, nebo ili Zemlja?

Zemlja je stvorena prva.
(2:29)

Nebo je stvoreno prvo.
(79:27,30 )

4. Od koje supstance je stvoren čovek?

a) ugruška krvi
(96:1-2)

b) vode
(21:30)

v) spaljene gline
(15:26)

g) praha
(3:59)

d) ničega
(19:67)

đ) zemlje
(11:61)

e) kapljice guste tečnosti
(16:4, 75:37)

5. Da li je idolopoklonstvo neoprostiv greh?

Neoprostiv.
(4:48, 4:116)

Oprostiv.
(4:153, 25:68-71)

6. Kakva je kazna za preljubništvo?

100 puta bičovanja, kako muškarca, tako i žene.
(24:2)

Doživotna robija za ženu, ali ne i za muškarca, ako se pokaje.
(4:15)

7. Da li se Nojev sin udavio?

Svaki član Nojeve porodice je preživeo.
(21:76)

Nojev sin se udavio.
(4:15)

8. Da li se faraon udavio ili spasao, prilikom potere za Mojsijem?

Faraon je preživeo bitku.
(10:92)

Faraon se udavio.
(28:40, 17:103, 43:55)

9. Da li hrišćani idu u raj ili pakao?

Hrišćani treba da idu u raj.
(2:62, 5:69)

Hrišćani treba da idu u pakao.
(5:72, 3:85)

10. Da li je Mojsijeva mama Isusova baba?

Jeste
(3:35-36, 6:12)

Isusova mama je Aronova (Mojsijev stariji brat) sestra.
(19:27-28)

Mojsije, Aron, Isus i njegova majka su živeli u isto vreme.
(23:45-50)
Slika
Korisnikov avatar
dzonny
 
Postovi: 10
Pridružio se: 30. Jul 2012., 01:36


Re: Logičke greške u Kuranu

Postod leprechaun » 12. Okt 2014., 22:39

Ne znam gde to beše u kuranu, ali sam se najslađe smejala na ono sa spermom iz kičme. Možda bi uz logičke greške trebalo dodati i besmislice koje je nauka davno raskrinkala, čisto kao "utuk na utuk" na one besmislene priče kako su sva moderna naučna otkrića već davno bila tamo.
Korisnikov avatar
leprechaun
 
Postovi: 16
Pridružio se: 01. Jul 2012., 19:47

Re: Logičke greške u Kuranu

Postod mukii » 06. Mar 2015., 20:13

Evo brzi odgovor
1. dan 1000 godina traje dan kod Allaha onima koji su tu trazili kaznu.
drugi ajet nije dobro preved nego je terbalo da pise "danu koji traje 50 000 godina" nego je trebalo da pise "Dibrilu i meleci se uzdizu u vremenskom periodu od 50 000 godina" Pogresan prevod Besim Korkut jedna rijec arapska moze imati vise znacenja.

2. 6 dana(vremenskih pedioda) je potrebno samo nisi dobro procito dva ajeta jedna do drugog staje i ovom drugom pise i sve to za 4 vremenska perioda onda se okenuo nebu koje je stvorio za dva vremeneska perioda. Sabiras 4+2=6 gdje govori da je stvorio zemlju za 2 vremneska perioda ne racunas u ovo. Nikakva greska greska onog koji cita.


3. "Huvellezi haleka lekum ma fil erdu ddzemian, (SUMME) s teva ilessemai fesevva hunne seba semavatin ve huve bi kulli sej in alim"2:29

On je za vas sve sto na zemlji postoji stvorio, a (istovremeno) je i svoju volju prema nebu usmjerio, i kao sedam nebesa ga uredio on sve zna"
Dok je stvarao na zemlji istovremeno je uređivao kosmos

79:28-30
"svod njegov visoko digao i usavršio,
noći njegove mračnim, a dane svjetlim učinio.
Poslije toga je Zemlju poravnao, "

U prvom ajetu se kaze kako je stvarajuci sve na zemlji usavrsavao kosmos,dok se u drugom kaze kako je nakon sto je usavrsio kosmos, zemlji dao oblik kakav danas ima, ne kaze da je nakon sto je uredio kosmos stvorio zemlju, ili da je nakon stvorenja zemlje uredio kosmos, nego jednostavno


Istovremeno je uređivao kosmos, i stvarao na zemlji (ne zemlju), dok je nakon sto je usavrsio svemir, dao zemlji oblik kakav ima danas.

"Zatim je zemlju poravnao" je pogresan prijevod, DEHAHA vodi korijen od rijeci nojevo jaje, te bi prijevod glasio "zemlju je ucinio kao sto je oblika jajeta"

A danas vidimo kakav je oblik zemlje, nije potpuno okrugla kao lopta nego je elipsoidnog oblika, blago spljostena na polovima i izduzena na ekvatoru, a nojevo jaje ima upravo takav oblik.

4. Idemo ugrusak misli se kad zena zacne tek,
Od vode stvara sve zivo znaci danas dokazano da je sav zivot nasto iz vode, ali nezna se kako.
Glina, prah kako je stvorio Adema i Havu to su govori.
Od nicega stvara nesto prema nauci prije zivot na zemlji nije postojao i ni danas dan neznaju kako je nasto zivot ali to je Allah reko od nicega stvara.
Kapljice guste tecnosti tu se misli na musku spermu.
Od zemlje smo nastali i zemlji se vracamo jedina istina valja nam svima u 2 metra bez giometra pa bio krscanin ateista musliman hindus svi.

5. Oprosteno je ako se pokaje i prihvati Boziju rijec i toga se drzi nece biti oprosteno ako to nastavi da radi da Bogu Jedinom smatra nekoga ravnim. Nikakva greska da citas malo vidis u suri jednoj imas 3 ajeta si izdvojio a izmedju tih ajeta imas jos ajeta kamaru koji govore o oprotu i svemu.

6.Ajeti izvuceni iz konteksta pa ti je ispalo tako da procitas ajete poslije vidio bi da je oprosteno u oba slucaja. Toliko se ponavlja rijec Allah je Milostiv i oprasta i slicno tome.

7. Jedan od cetvorice Nuhovih sinova bio je nevjernik i on je potoljen nisi procito dobro, spasio je porodicu osim tog sina koji je osto sa nevjernicima i Nuh ga je zvao na ladju ali on nije htio. Nigdje ne govori da su svi spaseni nego se govori kad smo Nuha i njegovu celjad spasili itd itd. Nije napisano sve cetiri. Nikakava greska Kur'an-a greska citaoca.

8. Faraon se udavio i u prvom slucaju koji si dao jer govori samo cemo tvoje tijelo izbaciti. Nikakva greska opet nije procitano kako treba. Znaci danas bude brodolom pa bude mrtvih kaze se "izvuceno je 50 tijela"

9. Oprosteno onima ljudima prije Islama i oni ce ici u raj a bili su dobri,posteni vjerovali u jednog Boga i buduci svijet. Nece biti oprosteno onima koji danas imaju Kur'an i spoznaju o postojanju jednog Boga i uzimaju za Bozanstva ljude itd itd. Nista kontradiktorno proslo i sadasnje vrijeme.

10. Kada govoris o Mariji i Isa a.s nista tu nije kontradiktorno Isus vuce korijen iz Ademove loze preko Abrahama Mojsija Davuda Solomona Imrana Marija Isus.
Tu se govori o Mejrema Harunove cednosti znaci da je bila cedna i postena ko Harun Mojsijev brat nije receno o Mejrema Harova kcerk.

Ovo sam brzinski objasnio nisam imo vremena da kopiram ajete da ti pokazem da si pogresno tumacio.

Dalje kada citas prevod Kur'an-a toliko se greski javalja zato se mi muslimani na molitvi molimo samo na arapskom jeziku bas radi tih greski.
U arapskom jeziku jedna rijec ima vise znacenja tako da su prevodioci pravili te greske i sada se javlja ta greska a nije greska Kur'an-a nego samog prevodioca.
Dalje pola ovih rijeci ne nalazi se tamo nije ovako navedeno ali ajde nema veze.
quran.com stranica koju koristim mozes provjeriti.

Lijep pozdrav
mukii
 
Postovi: 2
Pridružio se: 06. Mar 2015., 14:55

Re: Logičke greške u Kuranu

Postod mukii » 06. Mar 2015., 20:28

leprechaun je napisao:Ne znam gde to beše u kuranu, ali sam se najslađe smejala na ono sa spermom iz kičme. Možda bi uz logičke greške trebalo dodati i besmislice koje je nauka davno raskrinkala, čisto kao "utuk na utuk" na one besmislene priče kako su sva moderna naučna otkrića već davno bila tamo.

Sve se to da objasniti :D znam i koji ajet mislis evo i kratak komentar:
U suri Tarik, 86 ajet 5-7, Uzvišeni kaže:
„Nek čovjek pogleda od čeka je stvoren!stvoren je od tekućine koja se izbaci, koja između kičme i grudi izlazi“.

Danas mi znamo da se testisi kod muškaraca i jajnici kod žena u fazi dok su embrioni razvijaju se u odnosu na oblik odraslog čovjeka između kičme i grudi.Međutim,kasnije, kod odrasle osobe ovi organi se premještaju na druga mjesta, al u periodu dok su embrioni, nalaze se na mjestu o kojem Kur`an govori, između kičme i grudi.Čak i kad osoba odraste, ovi organi dobijaju krv i ostale potrebštine sa istog mjesta, između kičme i grudi.
Kako dolaze sperma do testisa? Kako se stvara sastav sperme? Sve preko srca ide dole srce pumpa i sve dolazi do testisa.
Nema nikakve zablude samo treba malo traziti za sve ima odgovor. Jer do testisa jedini put su vene i one odatle vode srcu koje je izmedju kicme i grudi.

Moze se za sve naci logican odgovor, samo treba malo prostudirati.
mukii
 
Postovi: 2
Pridružio se: 06. Mar 2015., 14:55

Re: Logičke greške u Kuranu

Postod stojadinovicp » 05. Maj 2015., 09:06

mukii je napisao:Sve se to da objasniti

Naravno, samo to nikako ne znači i da je objašnjenje pametno ili da uopšte ima bilo kakvog smisla.

Kao što se iz vaših totalno besmislenih i GLUPIH "objašnjenja" i da videti...

Debilno glupi stih lepo kaže "od tekućine koja se izbaci, koja između kičme i grudi izlazi" dok tvoje kvazi-objašnjenje NIKAKVE veze sa izrečenim NEMA. To što si povezao JEDAN deo, ne znači da si objasnio...

Ali, da je vama moguće objasniti, vi ne biste verovali u debilno glupe bajke već biste se ponašali kao odrasle i razumne osobe...
Preveliki Velikorazumni Naukougodni Svemirskočajnični Zmajogaražni Ružičastojednorožni, Njegova Crnorupost, Pastrijarh Ćuftahije. {bezboznik.com, stojadinovic.net}
Slika
Korisnikov avatar
stojadinovicp
 
Postovi: 498
Pridružio se: 29. Jun 2012., 09:27
Lokacija: Aachen, Nemačka