Veronauka u Republici Srpskoj

Diskusije o religiji za koje još uvek nema odvojene kategorije ispod

Veronauka u Republici Srpskoj

Postod acobrx » 20. Dec 2012., 18:46

Veoma zanimljiva i nadasve kontradiktorna sebi je ta pojava koja se provači kroz naše društvo, a njeno kraljevsko ime je veronauka :jesus: . Iako veoma mlada naučna disciplina ona je samo oličenje razuma, logike i svesti (kad bi se šalili :facepalm: ). U Republici Srpskoj odnosno BiH odakle sam i rodom i gde trenutno i živim još uvek postoji naziv za jedan predmet koji je kontradiktoran sam po sebi. Taj naziv je veronauka. Da bi laički objasnili tu kontradiktornost moramo uzeti i neki laički primer (jer onaj čovek koji zna koliko ne zna je najpametniji čovek na svetu ;) ). Kada kažemo vera tada pod tim podrazumevamo iznošenje nekih izjava, stavova koji nemaju nikakav dokaz koji bi im dao kredibilitet (po mom skromnom mišljenju). Kada kažemo nauka tada pod tim mislimo iznošenje nekih izjava, stavova uz dokaze koji im daju kredibilitet. Koristiti ove dve reči da bi dali ime nekom predmetu je apsurdno i graniči se sa neznanjem.

Trenutno se nalazim u glavnom gradu BiH i imam direktan uvid u delovanje veronauke i njene pogubne posledice na mozgove dece koja tek treba da razviju onaj razumni deo u sebi. Ovde je, možda ću se izraziti previše grubo, na delu jedan ekstremni klerofašizam koji je obojen raznim nemoralnim bojama. Imao sam priliku da pitam tu decu koja uče u školama "na istoku" :wall: , neka banalna naučna pitanja koja su karakteristična za njihovu dob. Svaki odgovor koji bi se u najmanjoj meri doticao dogmatske propagande pravoslavne veronauke :pop: , već bi bio od strane veroučitelja utisnut kao otisak cipele na snegu u mozgove mladih naraštaja. Svaki odgovor bi glasio da je to glupost zato što kaže veroučitelj. U nauci ako neko nije znao ne postoje autoriteti jer to bi bila pogubna stvar. Čak ti veroučitelji uče decu da su sve te naučne stvari čista glupost i direktno uništavaju kredibilitet drugih nastavnika koji predaju naučne discipline (iako su ti isti indoktrinirani do same srži klerofašizma). :censored:

Neki malo neobrazovani ljudi porede komunizam sa ateizmom. Deo komunista jesu bili ateisti ali taj deo je veoma mali. Neki bi sada rekli šta ovaj priča kada si morao biti ateista da bi bio član KP. Za one koji ne znaju komunizam je bio ideologija kao i sve druge religije. Imao je svoju versku zajednicu Komunističku partiju i svoje bogove i svetce Lenjina, Staljina, Tita i dr. Ista ta crkva se danas poziva na tu istu KP i njenu represiju nad verujućim ali to je bilo samo osnovno "prirodno" ponašanje religije. Sada ta ista Pravoslavna crkva vrši istu tu represiju nad pravim ateistima (ljudima koji se bave naukom, razumom, logikom i sekularnim pitanjem), a i drugim religijama jer je ona prava i istinita :stick: . Ovu istu represiju vrši i Katolička crkva i Islamska organizacija samo su uloge promenjene.

U Republici Srpskoj Pedagoški zavod daje sve planove i programe za predmete od 1 do 9 razreda osnovne škole. U tim spisima ne postoje planovi i programi za ostale religijske organizacije osim Pravoslavne crkve. To smatram čistim šovinizmom po njegovoj definiciji. Ali sada da vidimo koliko su druge religije zastupljene u pravoslavnoj veronauci.

Pošto veonauka počinje od 2 razreda (prvi se smatra kao neki vid predškolskog obrazovanja) krećemo od broja 2.
Razredi 2, 3, 4 , 5 nemaju ni jedan čas koji je posvećen drugim religijama. Šesti razred ima 3 časa posvećenog Islamu koji obrađuju sledeće: "Pojava, širenje i učenje islama. Učenik će biti u stanju da razlikuje učenje i običaje islama od pravoslavlja.") Sedmi razred ništa ne uči o drugim religijama. Osmi razred 10 časova ima ali ne o zvaničnim religijama već o sektama (Jehovini svedoci, Satanisti, Adventisti i Pentikostalci). Deveti razred nula časova o drugim religijama.

Sada bi neki licemer komentarisao ovu moju priču i rekao da ovo nije indoktrinacija mladih umova :sleep: . Učimo kako da ubijemo, prognamo i zapalimo one koji se razlikuju. Danas deca služe religijskim organizacijama kao topovsko meso koje će biti pokidano u ratu za njihovu tzv. istinu. Ja se nadam da će religija nestati ali ne u represivnom smislu jer to bi samo iznedrilo još neku drugu religiju, već kroz veće učešće nauke, razuma, logike i sekularizma. Uskoro nam pristiže "religijski praznik Sveti Rastko Nemanjić " koga su bez imalo srama proglasili prvim srpskim prosvetiteljem ( a prosvetiteljstvo je nastalo početkom 18 veka a on je živeo u 12 veku kakva logika). Čovek koji je ubijao, palio, žigosao, proterivao ljude, žene i decu i otimao im svu imovinu samo zato što su bili drugačiji, a on je držao istinu u svojoj ruci :lovac: . Jedan nemoralni feudalac koji je svoj narod uništavao jer je mogao. :vitez:

Živeo prvi pravi prosvetitelj Dositej Obradović i živelo prosvetiteljstvo. :bravo: :pise:

Pozdrav iz BiH zemlje religijskih mučenika. :jesus:

Pozdrav svima. :siroma:
Korisnikov avatar
acobrx
 
Postovi: 9
Pridružio se: 21. Jul 2012., 23:19


Re: Veronauka u Republici Srpskoj

Postod MarkoEkmedzic » 20. Dec 2012., 21:31

Uf, da su ti koji porede ateizam i komunizam samo malo neobrazovani, ne bi bio toliki problem... oni su strašno mnogo neobrazovani, mahom zato što od kvalifikacija imaju onu lošu verziju Hogvortsa, protivprirodnim bludom prikačenu za BU...
http://www.casovi.in.rs

Ateista ne veruje niti u jednog boga, ali zato čvrsto veruje u potrebu da društvo postane sekularno, samim tim i napredno i nadasve humano

Slika
Korisnikov avatar
MarkoEkmedzic
 
Postovi: 639
Pridružio se: 28. Jun 2012., 22:50
Lokacija: Beograd, Srbija