ЗАШТО САМ ПРОТИВ РЕЛИГИЈЕ, КАО ТАКВЕ ... ?! (видео) | Forum

Topic location: Forum home » Religija » Pravoslavlje
Pages: 1 2 »
Message #1
Пар пута сам на форуму писао да су религија и религиозност потпуно страни светоотачком православљу и теологији а да су саборност и живот у Христу аутентични доживљаји ранохришћанске заједнице као Цркве.

По религији (етим. повезивање, веза са оностраним) Бог је негде далеко, у некој метагалаксији, одвојен од света. Он је оставио нека правила (-заповести,каноне,догмате) људима уз помоћ којих се они спашавају, умилосрђују Бога ...

Ево једног интересантног видеа који на један типично протестантски начин говори против религије, а опет о љубави према Џизасу... Наравно, пропагира екстремни индивидуализам који је и узрок многих хришћ. подела, насупрот саборности и животу у Цркви као телу Христовом.

Инџој !

http://www.youtube.com/watch?v=1IAhDGYlpqY&noredirect=1

Message #2
Наравно, муслимани су нам одмах показали како они боље поштјују Џизаса од хришћана :  :)

http://www.youtube.com/...&feature=related

Message #3
А почитовање Исуса и Марије такође није изостало од стране католика :

Message #4
Бога ми, и антитеисти нису били лењи, па су одмах изхејтовали све што се појави од стране затуцаних верника :

admin
avocado Feb 17
Message #5
ponovo se subscribe-ovah na Amezing Ateistu... :)
admin
avocado Feb 17
Message #6
Elem, znam da mi je neko to objasnjavao, mozda si i ti... ali sam zaboravio ili ni tada nisam shvatio... pa ako bi mogao ovde da mi objasnis zasto pravoslavlje nije religija... ali bez vaseg profesionalnog zargona ... znaci objasni mi kao da imam 5 godina... ;)

Znaci bas onako kao sto i AA pita u klipu, sta je religija... i sta je X ako je religija-X=hriscanstvo...
Message #7
Важи Авокадо, објаснићу то у току дана.
admin
Message #8
Quote from Агапије По религији (етим. повезивање, веза са оностраним) Бог је негде далеко, у некој метагалаксији, одвојен од света. Он је оставио нека правила (-заповести,каноне,догмате) људима уз помоћ којих се они спашавају, умилосрђују Бога ...
Osim što ovo apsolutno nije tačno.

"Religion is a collection of cultural systems, belief systems, and worldviews that establishes symbols that relate humanity to spirituality and, sometimes, to moral values. Many religions have narratives, symbols, traditions and sacred histories that are intended to give meaning to life or to explain the origin of life or the universe. They tend to derive morality, ethics, religious laws or a preferred lifestyle from their ideas about the cosmos and human nature. Most religions have organized behaviors, including clerical hierarchies, a definition of what constitutes adherence or membership, congregations of laity, regular meetings or services for the purposes of veneration of a deity or for prayer, holy places (either natural or architectural), and/or scriptures. The practice of a religion may also include sermons, commemoration of the activities of a god or gods, sacrifices, festivals, feasts, trance, initiations, funerary services, matrimonial services, meditation, music, art, dance, public service, or other aspects of human culture." - prema tome, možete vi da pokušavate da se stavite iznad svega ostalog koliko hoćete ali samo činite da vam se više i više ljudi smeju. Pravoslavlje je hrišćanska sekta i religija. A to , kako se i po čemu razlikuje od svih drugih hrišćanskih sekti, njih tridesetak hiljada, ili drugih religija, o tome može da se diskutuje ako ima zainteresovanih, ali to ne menja činjenicu da je i dalje samo jedna hrišćanska sekta i religija.

Indžoj: http://en.wikipedia.org/wiki/Religion

The Forum post is edited by Predrag Stojadinović Feb 17
admin
Message #9
Quote from Агапије

Ево једног интересантног видеа који на један типично протестантски начин говори против религије, а опет о љубави према Џизасу... Наравно, пропагира екстремни индивидуализам који је и узрок многих хришћ. подела, насупрот саборности и животу у Цркви као телу Христовом.

Инџој !

http://www.youtube.com/watch?v=1IAhDGYlpqY&noredirect=1

Tužan i jadan pokušaj obmajnivanja. Primetili trend ljudi da se oslobadjaju religije, pa hajde da promovišemo religiju tako što ćemo da lažemo da verovanje u bajku o Isusu nije religija pa koga prevarimo, prevarimo... I naravno, pošto su im ciljna grupa mladi, upakovaćemo sve to u loše repovanje...

Ah da, ja volim crkvu ali ne volim religiju :D

Hmmm, to mu dodje kao ja ga volim u dupe ali nisam homoseksualac? Kako beše, Mujo, a od triput?

Inače: "Adding comments has been disabled for this video."

The Forum post is edited by Predrag Stojadinović Feb 17
Message #10

Im about to learn something totally new today.....cant wait to expend my knowledge :)

Sad, posto vise ne mogu da odbrane cinjenicu koliko je religija losa i koliko se svi bore za sekularnost....sad idu korak dalje da objasne kako religija i nije u stvari religija :D

E daj ovu teoriju da cujem pa da umrem.

Message #11
Religija u širem smislu riječi je veliki iskop čovječanstva, međutim, kako kaže Daglas Adams, u užem smislu riječi, ona je fantastična stvar koja ljude okuplja oko lijepih stvari (kod nas određenih slavama, svadbama, krštenjima...). Recite mi, onda, koja je razlika između religije u užem smislu riječi i npr. fudbala ili roštilja, jer priznaćete, okupljanje oko ovog drugog je mnogo zabavnije, djelotvornije...
Message #12

E, da, i vječita tema pljačke od strane crkve!

http://www.vijesti.me/svijet/monti-stavlja-tacku-poreske-olaksice-crkve-clanak-60909

Slijedimo primjer!

admin
avocado Feb 17
Message #13
Hajde da pustimo Agapija da nam prvo objasni to sto zeli, pa da onda komentarisemo...

Forde, da ne ostvaram sad ja kad si ti naceo, molim te otvori novu temu povodom poreza na imovinu koji crkva ne placa... to je bas zanimljiva tema i mislim da ce moci dosta da se kaze povodom nje, pa da ne spamujemo ovde...
The Forum post is edited by avocado Feb 17
Message #14
Дакле, Авокадо, покушаћу да објасним што разумљивије, колико је то могуће ... Јер о неким феноменима (у животу ..) се не може једноставно одговорити, још и ако из себе имају много наслага прошлости, векова, миленијума ... Дакле, ствари о којима желимо да говоримо су вишеслојне...

Али ћу само кратко поставити негативне ствари религиозности и, супротно од тога, онако га види светоотачко богословље .

Одмах, само да кажем, већину погрешних пројава религиозности управо можемо наћи у православљу и међу православним верницима, као и католичким итд ...Од тога "болију" све вере, а опет кажем православно богословље види лека у древном, ранохришћанском доживљају Цркве као заједнице личности окупљених у име Исуса Христа.

Елем,

+По религиозном схватању , циљ спасења је искупљење, по светоотачком  богословљу је то обожење.

+Религија заговара индивидуализам, православље саборност.

+По религији човек је обичан смртник, грешник ....а ми сматрамо да човек јесте грешан али уједно је и „икона Божија“. (има особине Бога : слободу, ум, вољу, стваралаштво...)

+По религији човек је слуга, роб Божији по Православљу је син божији (човек је врхунац и круна Божијег стваралаштва).

+У религији човек има страх од Бога, од пакла, и све се дешавва по некој нужности итд... у православљу човек је члан Цркве, пре свега, зато што воли Бога, воли живот, воли Литургију и све што чини , чини слободно, зато што жели да тако чини, зато што му се тако свиђа .

+У религији вера је психологизована, спиритуализована и све се темељи на психолошком и емотивном доживљају Бога, живота и себе ....овамо, са друге стране,  вера је живот са Христом  заснован на вечним, односно онтолошким (не и психолошким) темељима.Ratio (не само emotion)се итекао користи и пожељан је јер је Бог, пре свег, рационално биће ..

+По религији, човечија душа је по природи „бесмртна“,  па светим оцима и учитељима она је по природи смртна јер је створена „ни из чега“ ( -exnihilo) али јсете створена за бесмртност која се управо остварује једино у заједници слободе и љубави са Оним Који Јесте Бесмртан и Вечан и који јесте носилац живота и Саможивот.

+По религији, пакао је МЕСТО – вулкан са вечитим огњем у коме се грешници муче јер нису испуњавали прописане норме (заповести, каноне ...), по православљу пако је СТАЊЕ личности отуђене од огња божанске љубави у коме уживају они који имају понтецијала за то, они који су се током живота хранили телом и крвљу Христовом, који јесте огањ који почишћује и обесмрћује све ...

+По религији Рај је лебдење на облацима итд, по православљу Рај је бити у заједници са Богом, који јесте највеће БОГатство, Рај и милина које човек може да осети ...

+ Религија од духовника пави гуруа и  непогрешивог „носиоца благодати и истине"  (нпр. Артемује ) уместо да изграђује способне парохијски свештенике којима је циљ да сваког верника упути ка Христу (а не гуруу) ...

+ Религија ствара култ и лутање по манатирима тражећи овакве „духовнике“ који су прозорљиви (-видовити)  уместо да упућује чланове своје Цркве на конкретну литургијску заједницу (-парохију).

+Религиозним људима Литургија и Евхаристија су само једна од светих тајни, за утемељеног верујућег човека, Евхаристија је Тајна над Тајнама  потврда Цркве као Тела Христовог.

+Истински верујућ човек је креативан и одише духом благодати. Религиозан је стерилан, фарисејски (-самозадовољно) настројен.

По религији Бог је, првенствено, праведан, строг, прецизан... овамо Бог је пре свега љубав, доброта, разумевање, праштање, милост ...

Ето, ово је укратко оно што је могло да се каже. Авокадо, ако има некаквих нејасноћа, слободно реци.

Message #15

+ Postoji auto , i postoji Lexus

+ Auto je za "od tacke A do tacke B", Lexus ej samo za uzivanje

+Auto trosi gorivo i zagadjuje vazduh , Lexus ima elektricni motor i ide na struju

+Auto je obicno sredjeg kvaliteta , Lexus je stabilan i pun elektronike koja sadrzi sve moguce bezbednosne faktore

+Auto ima najobicnije gume, Lexus se kotrlja na najskupocenijim Bridgestone potenza gumama...

..............and so on and so on....But i think you got the point.

Drugovi i drugarice ateisti...ovo vam je PRVI korak u razvodnjavanju religije :D ....Ahhh....couldnt be happier.Agapije...dude...you made my day.Keep up good work

However....this is the best part...

Quote from Агапије овамо Бог је пре свега љубав, доброта, разумевање, праштање, милост ...

LOOOL. The funniest shit ever.WTF is THAT LOOL.What kind of lame explanation is THAT?

Zamislite vanzemaljca koji se upoznaje sa zemljanima i cuje da mi slavimo nekog boga...i hoce da malo bolje da mu se pojasni ko i sta je to bog...i onda dodje Agapije i pocne da mu objsnjava STA je Bog..i pocne da navodi normalna osecanja hahahhahahaha "Znas....Bog ej ljubav...lepota....dobrota...postenje"...Znaci...ako mu tad ne bi bilo jasno sta je bog, nece nikad :DDDD

Samo mi jedno nije jasno.....kako im je to bas SAD palo na pamet da se protive nazivu "religija"?

The Forum post is edited by Aleksandar Kostic Feb 18
admin
Message #16
Quote from Агапије Дакле, Авокадо, покушаћу да објасним што разумљивије, колико је то могуће ... Јер о неким феноменима (у животу ..) се не може једноставно одговорити, још и ако из себе имају много наслага прошлости, векова, миленијума ... Дакле, ствари о којима желимо да говоримо су вишеслојне...
Agapije, postoji mogucnost da ti ovog anisi svestan, ali ovo je klasičan uvod u zamajavanje... Priprema za 
Argumentum Verbosium...

Quote from Агапије +По религији човек је обичан смртник, грешник ....а ми сматрамо да човек јесте грешан али уједно је и „икона Божија“. (има особине Бога : слободу, ум, вољу, стваралаштво...)
Po religiji je čovek grešnik a po vama je samo grešan :D :D :D

Po religiji je smrtan a po vama ima osobine boga ali nije besmrtan :D :D :D

The Forum post is edited by Predrag Stojadinović Feb 18
admin
Message #17
Quote from Aleksandar Kostic Samo mi jedno nije jasno.....kako im je to bas SAD palo na pamet da se protive nazivu "religija"?
Quote from Predrag Stojadinović Primetili trend ljudi da se oslobadjaju religije, pa hajde da promovišemo religiju tako što ćemo da lažemo da verovanje u bajku o Isusu nije religija pa koga prevarimo, prevarimo...
admin
avocado Feb 18
Message #18

Quote from Агапије Дакле, Авокадо, покушаћу да објасним што разумљивије, колико је то могуће ... Јер о неким феноменима (у животу ..) се не може једноставно одговорити, још и ако из себе имају много наслага прошлости, векова, миленијума ... Дакле, ствари о којима желимо да говоримо су вишеслојне... Али ћу само кратко поставити негативне ствари религиозности и, супротно од тога, онако га види светоотачко богословље .
Nisam zadovoljan tvojim odgovorom (sto naravno ne moras da shvatis kao tvoj problem ako neces)... cini mi se da si samo izabrao ono sto ti se ne dopada kod nekih religija i to nazvao religijom a sa druge strane izabrao pojedine odlike pravoslavlja i rekao da to nije religija... bez nekog ili nekih opstih kriterijuma, odnosno definicija koje bi ta dva pojma razdvojila. Bas onako kako AA u svom klipu objasnjava da lici na kampanju Coca-Cole ("Coke is the cure, soda is infection" i slicno)...

Dakle, cini mi se da zesce redefinises pojam "religije" da bi se uklopio u tvoju tezu da pravoslavlje nije religija...

Ali evo o pojedinim stavkama:

Quote from Агапије +Религија заговара индивидуализам, православље саборност.
Naprotiv. Onako kako ja razumem pojam religije i razliku izmedju tog pojma i vere, ili bar razliku izmedju organizovane religije i religije... a cini mi se da vecina ljudi na svetu deli ovaj stav... upravo (organizovana) religija podrazumeva "sabornost" - jedan veci broj ljudi koji dele identicne, zajednicke stavove na osnovu neke knjige ili doktrine...

Quote from Агапије +По религији човек је обичан смртник, грешник ....а ми сматрамо да човек јесте грешан али уједно је и „икона Божија“. (има особине Бога : слободу, ум, вољу, стваралаштво...)
Koliko znam, veci broj monoteistickih religija smatra da covek ima pojedine osobine boga a da neke osobine boga nema. Ne vidim tu sustinsku razliku. Naprotiv, mislim da su ljudi iz nedostatka maste boga (bogove) zamislili kao savrsenog coveka sa nekim dodatnim supermocima... u svakom slucaju, ni tu ne vidim razliku izmedju religije i pravoslavlja.

Quote from Агапије +По религији човек је слуга, роб Божији по Православљу је син божији (човек је врхунац и круна Божијег стваралаштва).
Po svim religijama smo deca nekog boga ili nekih bogova i kruna njegovog stvaralastva... takodje, koliko znam (mozda gresim) i po pravoslavlju je covek istovremeno i dete i sluga Boga...

Quote from Агапије +У религији човек има страх од Бога, од пакла, и све се дешавва по некој нужности итд... у православљу човек је члан Цркве, пре свега, зато што воли Бога, воли живот, воли Литургију и све што чини , чини слободно, зато што жели да тако чини, зато што му се тако свиђа .

A ako mu se to ne svidja i ne voli Boga, onda nikom nista, nema potrebe da strahuje? Ili se muci u paklu kao u svim ostalim religijama koje imaju slican koncept?

Quote from Агапије +По религији, пакао је МЕСТО – вулкан са вечитим огњем у коме се грешници муче јер нису испуњавали прописане норме (заповести, каноне ...), по православљу пако је СТАЊЕ личности отуђене од огња божанске љубави у коме уживају они који имају понтецијала за то, они који су се током живота хранили телом и крвљу Христовом, који јесте огањ који почишћује и обесмрћује све ...
Ja sam i ranije pisao da je vas koncept pakla najelegantniji i bar na prvi pogled izbegava neke ocigledne probleme... ali to nije neka sustinska razlika izmedju religije i nereligije... samo imate drugaciji koncept pakla... u kojem te bog ne kaznjava direktno i neposredno, vec je samo osmislio univerzum u kojem ces biti kaznjen ako ne verujes u njega...

cenim profesionalno dobre odgovore na zeznuta pitanja... ali teologija je samo to... smisljanje dobrih odgovora na zeznuta pitanja... niste vi dosli do takvog opisa pakla zato sto ste istrazivali i utvrdili da tako jeste... vec je neko smislio solidan odgovor na pitanje "Kako pravedni Bog kaznjava nepravednom kaznom" koji se svodi na to da te niko ne kaznjava vec ti je tesko jer si u odsustvu njegove ljubavi... (sto je solidan ali ne bas sjajan odgovor, iz vec navedenog razloga - opet je Bog osmislio univerzum u kojem postoji takvo stanje stvari, tj. on stoji iza te "kazne")...

To sto ste imali vise vremena za razmatranje ovakvih pitanja od drugih,  mudrije teologe i dug period u kojem mudri ljudi nisu ni imali cime (nisu smeli) da se bave osim ovakvim stvarima, vas ne cini razlicitim od drugih religija...

I tako dalje... ovi dalji odgovori cak i nisu odgovori na pitanje po cemu je pravoslavlje razilicto od religije, vec odgovori na pitanje sta je po tebi ispravan a sta neispravan dozivljaj (i praksa) pravoslavlja...

Dakle, kao sto rekoh na pocetku, nezadovoljan sam odgovorom jer ne osecam da sam ista blize razumevanju zasto po vama pravoslavlje nije religija.

Message #19

Avocado, zaista postujem tvoje konjske zivce sa ovakvim ljudima, ali pricas sa nekim ko je U STARTU reko da veruje u BESMISLICE i to u NAJBUKVALINIJEM mogucem smislu.

Sta to znaci?

To znaci da on moze ovde da napisem AMA BAS sta god zeli, da se nalupeta najzescih gluposti, i MA KOLIKO ti njemu DOKAZAO i LOGICKI i razumom i slikama i svim i svacim, on ce i dalje reci da "veruje zato sto NJEMU to ima smisla", i to mu je "dozvoljno" jer se on na pocetku ogradio da veruje u BESMISLICE???

Kakav razgovor ocekujes od njega?

Pogledaj sta su oni uradili sa tim razvodnjavanjem u naprostijem smislu reci - sve sto im se ne svidja, i za sve sto ih mi teretimo da je lose , stavili su to pod "RELIGIJA", a sta sto je dobro i sve lose koje su recima mogli da izvrnu da izgelda dobro su nazvali "NERELIGIJA".

Ono sto je smesno je sto je definicija religije bas ono sto oni rade - verovanje u natprirodnu silu, dodgme, grehovi i slicno....TO JE RELIGIJA.Meni uopste nije jasno ko kupuje ovakvu njihovu pricu..?Sta...znaci sad zbog njih moramo da menjamo definicju reci smao zato sto se njima to ne svidja?

Ova prica ne bi drzala vodu ni kad se vodila rasprava "Sekta vs Religija" a ne "Religija vs ne-religija".Ja vozim Lexus i samo zato sto je najbolji auto, ja vise ne zelim da se ubraja u "obicne" automobile.Really? GTFO!

A najmsesnije je sto oni SAMI daju odredjeni personality Bogu.Kako bre uopste ZNATE kakav ima personality.On cuti tamo gore..i ne javlja se...neznas sta misli...mozda se i propio zadnjih 2000 godina i postoao los...kako ZNATE da je on BAS TO sto vi zelite da on bude.Ne samo da nemate dokaz za njega i pricate bajke...sad mi lepite i osobine kakve vi MISLITE da on ima....i cim ih kazete, to je tako??Na osnovu CEGA????

Message #20

I jos jednom za sve retardirane vernike :

Rec "RELIGIJA" nema veze sa pojedinostima u veri, sa detaljima ili NACINU SHVATANJA vase knjige, vaseg boga, vasih verovanja.....RELIGIJA je GENERALNO verovanje u neku visu silu, sistem verovanja, pracenje nekih zakona (navodno) propisanih od te vise sile...MOLITVE, VERSKE CEREMONIJE....to je sve RELIGIJA!!!!!

Ako bi Bog ZAISTA postoja, i ako bi recimo, teoriski taj neki bog ZAISTA bio ljubav (sta god to znacilo).Znaci ono najlepse, najbolje...naj naj naj - to bi opet bila RELIGIJA!!!!

You got that???

Pages: 1 2 »