Quote from avocado
S obzirom na realnost i konkretan primer (ludaja djordjevic), ta nesaglasnost ocigledno postoji... ne mora da postoji 50:50 odnos da bi rekao da postoji nesaglasnost...
Da, ali je ta nesaglasnost, kao sto rekoh, gotovo nepostojeca.
Aj iskreno, koliko ljudi je po tvojoj slobodnoj proceni culo za nju i smatra da su lekovi greh?
Od svih vernika koje poznajem(sto "tradicionalista" sto onih "pravih") ne znam nijednog koji tako misli. Mozda moje iskustvo nije dobar reprezent realnosti, al' bih po svemu onome sto znam rekao da jeste.
Quote from avocado
A cinjenica da jedna strana ima vecinu (na Saboru ili bez Sabora), ne znaci da bolje tumaci vase svete spise... samo znaci da ima vecinu... spisi ostaju isti... njih nikad ne revidirate, ne pisete amandmane... ostavljate ih tako da ludaja Djordjevic do groba moze da tvrdi da je u pravu... sa podjednako jakim argumentima kao i vi...
Nigde nisam rekao da je to dokaz da je nase tumacenje ispravno. Ali svakako da misljenje zvanicne Crkve jeste u neku ruku "vaznije", jer ima mnogo veci uticaj nego misljenje nekog pojedinca. Uostalom, to je ono sto je ateistima i vazno. Vas ne zanima koja je vera i tumacenje u pravu, vec kakve posledice to ima na drustvo ciji ste i vi clanovi.
Dalje, tacno je da Crkva ne menja spise, sto ne znaci da sve iz njih prihvata. Recimo, Crkva prihvata i SZ, ali vec Apostolski sabor sredinom 1. veka donosi odluku da se SZ zapovesti ne postuju, tj. da nisu vazece za hriscane. Tako, hriscani se od najranijih vremena ne obrezuju, ne postuju subotu vec nedelju, ne slave jevrejsku Pashu vec hriscansku-Uskrs itd. Dakle, opet se vracamo na onaj veoma bitan detalj da je Crkva iznad Biblije da Biblija samo po sebi, u ocima Crkve, ne vredi nista(sa religiozne strane).
I zanima me koje to stihove koristi Tatjana kako bi opravdala svoje stavove?