Troje dece nađeno mrtvo, otac ih lečio molitvom | Forum

Topic location: Forum home » Religija » Religija generalno
Pages: 1 2 »
admin
Message #1

http://www.tanjug.rs/novosti/32774/troje-dece-nadjeno-mrtvo--otac-ih-lecio-molitvom.htm

SEUL - Troje dece nađeno je danas mrtvo u Južnoj Koreji, pošto je njihov otac, hrišćanski sveštenik, pokušao da ih izleči samo molitvama, saopštila je policija.
Decu, uzrasta pet, osam i 10 godina, našli su rođaci u njihovoj kući u južnom okrugu Boseong, izjavio je agenciji Frans pres detektiv lokalne policijske stanice."Očigledno su bolovali od infekcija koje nisu lečene dugo vremena, pošto se otac samo molio za njih, umesto da je potražio lekarsku pomoć", rekao je detektiv.
Četvrto dete 43-godišnjeg sveštenika, jednogodišnja beba, odvedena je u nadležnu službu, a policija ispituje oca.

admin
Message #2
Sad i da kažemo "Eto, govorili smo toliko puta da su to ludaci", to sirotu decu neće vratiti... užas, užas, užas.
Message #3
Jeзиво ...

Само, не разумем Пеђа, зашто ову тему стављаш у област "Поуке" ?

Ово нема никакве везе са Хришћанством, Христом, Православљем... Могуће је да је овај "отац" неки preacher неке секте (попут Јеховиста који не дозвољавају себи, нити деци, трансфузију крви...).

Наша духовност не забрањује употребу лекова. Напротив - благосиља.

Такође, наша духовност не благосиља пасивизам, напротив подстиче "Ora et labora".

Христос никада није рекао : "Седите и молите се Богу". У Светом Писму читамо : "Сваки радник је достојан своје плате" (-заслужује своју плату). Апостол Павле такође изричито каже : "Ко не ради - да не једе".... Итд

admin
Message #4
Quote from Агапије Ово нема никакве везе са Хришћанством
Quote from Predrag Stojadinović pošto je njihov otac, hrišćanski sveštenik, pokušao da ih izleči samo molitvama

admin
Message #5
Quote from Агапије Наша духовност не забрањује употребу лекова. Напротив - благосиља. Такође, наша духовност не благосиља пасивизам, напротив подстиче "Ora et labora". Христос никада није рекао : "Седите и молите се Богу". У Светом Писму читамо : "Сваки радник је достојан своје плате" (-заслужује своју плату). Апостол Павле такође изричито каже : "Ко не ради - да не једе".... Итд
Agapije, pričaš o nečemu što nema veze sa poentom, kao i obično...

Koliko puta smo čuli o "čudima izlečenja" na ovom mestu, na onom mestu, kod onog manastira, kod ovog manastira, onih moštiju, ovih moštiju, ona sveta voda, itd. itd. itd.??? Koliko takvih priča ima?

I kada ljudi koji veruju takve stvari to stalno čuju, koliko je teško za pomisliti da će im pasti ovakva grozota na pamet?

Ne mora niko direktno da nešto uči ljude da bi ipak bio odgovoran za posledice. Vi ste svi odgovorni za ovakve stvari zato što podstičete i širite verovanje u stvari koje ne postoje.

The Forum post is edited by Predrag Stojadinović Feb 12
admin
avocado Feb 12
Message #6
Topic was moved from Pouke.
admin
avocado Feb 12
Message #7
Evo prebaceno je u "Religija generalno"... da se ne pravi distrakcija sa teme raspravom o tome da li je ovo neposredno ili posredno ili nikako povezano sa Poukama...
admin
avocado Feb 12
Message #8

Quote from Агапије Jeзиво ... Само, не разумем Пеђа, зашто ову тему стављаш у област "Поуке" ? Ово нема никакве везе са Хришћанством, Христом, Православљем... Могуће је да је овај "отац" неки preacher неке секте (попут Јеховиста који не дозвољавају себи, нити деци, трансфузију крви...). Наша духовност не забрањује употребу лекова. Напротив - благосиља. Такође, наша духовност не благосиља пасивизам, напротив подстиче "Ora et labora".

Tatjana Djordjevic se ne bi u potpunosti slozila sa tobom i nasla bi citate iz iste knjige koju i ti citiras a koji idu njenoj tezi u prilog... onda biste mogli da citirate razlicite svete oce i da opet budete u pat poziciji... i tako u krug... a to nije nasa ili Pedjina greska i problem...

Message #9
Evo ti neki moj utisak o svemu tome.

Mozes bez problema da nadjes neke stihove iz Biblije kojima ces opravdati to sto je ovaj pop ucinio - tu se slazem. Mozes, uostalom, da nadjes stihove kojima ces opravdati bilo sta.

I sad, pitanje koje se postavlja jeste: koja strana je u pravu kad SPC nije iznela svoj zvanican stav, tj. nijedan Sabor SPC se nije bavio tim pitanjem? Oni koji tvrde da je koriscenje lekova i ostalih medicinskih sredstava lecanja sasvim ok, ili oni koji smatraju da je to greh i da je molitva jedino opravdano "medicinsko sredstvo"?

Za mene, to je lazna dilema a evo ukratko i zasto. Kada govorimo o zvanicnim stavovima PC, pod time najcesce podrazumevamo odluke(dogmate i kanonska pravila, a u novije vreme i crkveni ustav) koje su formulisane na saborima(bilo vaseljenskim bilo pomesnim). I to je uslovno receno tacno. Zasto uslovno receno?

Da bih to objasnio, neophodno je prvo shvatiti koji je smisao crkvenih sabora, i u svrhu toga cu se posluziti primerom Apostolskog sabora(Dap. 15), koji kao prvi sabor Hriscanske Crkve predstavlja uzor svim narednim saborima.

Kao sto je opstepoznato, hriscanstvo se razvija iz judaizma i prvi hriscani su ustvari bili judeo-hriscani. Zbog toga nije nikakvo iznenadjenje sto je verovatno prvi izazov koji se nasao pred ranohriscanskom Crkvom potreba da se tacnije odredi prema Starozavetnom zakonu. Glavno pitanje koje je podelilo hriscane tog doba bilo je da li hriscani treba da se obrezuju. Odluka sabora bila je da hriscani ne treba da postuju Starozavetni zakon, te nije potrebno ni da se obrezuju.

Dakle, sabori su sazivani samo u slucaju kada postoje odredjeni unutarcrkveni problemi po pitanju vere i prakse. Oni ne menjaju niti donose neku novu veru, vec potvrdjuju veru jednom predatu od Hrista. Dalje, to znaci da, ukoliko oko odredjenog pitanja ne postoji nesaglasnost(ili barem neslaganje dolazi od malog broja pripadnika Crkve tako da ono ne predstavlja problem crkvenom jedinstvu), crkveni sabor nema potrebe da o tome raspravlja.

U kontekstu toga, Crkva nema potrebu da se izjasnjava po pitanju upotrebe medicinskih sredstava zato sto o tome ne postoji nesaglasnost medju hriscanima. Nema potrebe podsecati na cinjenicu da se patrijarh Pavle lecio na VMA, kao i da sve druge vladike(ne samo Srpske vec i drugih pomesnih crkava) nemaju nista protiv medicine. Isto to vazi i za svestenstvo/monastvo kao i 99 % laika. Ukoliko neko zna drugacije, voleo bih da me o tome obavesti.

Message #10

Quote from Petar Mitrović I sad, pitanje koje se postavlja jeste: koja strana je u pravu kad SPC nije iznela svoj zvanican stav, tj. nijedan Sabor SPC se nije bavio tim pitanjem? Oni koji tvrde da je koriscenje lekova i ostalih medicinskih sredstava lecanja sasvim ok, ili oni koji smatraju da je to greh i da je molitva jedino opravdano "medicinsko sredstvo"?

Nije problem da li je koriscenje lekova i medicine "sasvim ok" ili je greh.Problem je u tome sto vi morate da shvatite da je medicina\lecenje lekovima JEDINI nacin ka izlecenju.Ako ti, kao vernik, mislis (ili cak propovedas) da postoji cak i 1% sanse da ces molitvom izleciti rak, sidu, trovanje (bilo cim)...pa sve do obicnog gripa\zapaljenja pluca...you name it...onda ti NISI NORMALAN COVEK!!!I to u bukvalnom smislu te reci.Ako vi, kao crkva, ne zelite da snosite odgovrnost za ovakve stvari, morate da kazete ljudima da je medicina JEDINI put ka izlecenju i da je molitva najobicnije gubljenje vremena.

Naravno, znam da vi ne bi smeli da upotrebite izraz kao sto je "gubljenje vremena" ali, posto znam kako umete lepo da zavijete u masnicu i prepravite sve vase lazi, obmane i gluposti da izgledaju kako vi zelite da izgledaju, ne sumnjam da cete sloziti neku pricu.Bitna je sustina onoga sto vi treba da propagirate, a to je da je jedini put ka covekovom izlecenju putem medicine i samo medicine. 

admin
Message #11
Quote from Petar Mitrović I sad, pitanje koje se postavlja jeste: koja strana je u pravu kad SPC nije iznela svoj zvanican stav, tj. nijedan Sabor SPC se nije bavio tim pitanjem? Oni koji tvrde da je koriscenje lekova i ostalih medicinskih sredstava lecanja sasvim ok, ili oni koji smatraju da je to greh i da je molitva jedino opravdano "medicinsko sredstvo"?
Nemoj ovo da shvatiš kao napad ili vredjanje ili provociranje nego čisto kao narodski jezik: JEBLA TE CRKVA! U pravu je on strana koja koristi razum, objektivne naučne analize i dokaze dobijene iz tih analiza a ne neka grupa matoraca koja sedi i samo filozofira i to u najboljem slučaju! Kakva bre SPC ili Sabor i slični argumenti autoriteta?!?!?

Okani se više da se pozivaš na svetLe očeve, majke, sabore, sinode i ostale glupave titule i grupacije!

TI NAZIVI I TITULE IM NE DAJU KREDIBILITET!

I svaki put kada govoriš o njima kao bazi za bilo kakav odgovor samo pokazuješ da nemaš niti svoje ja, niti svoj razum, niti sposobnost da misliš već moraju oni da ti KAŽU šta je ispravno a ti da SLEPO PRIHVATIŠ. A to je jadno, i to krajnje.

The Forum post is edited by Predrag Stojadinović Feb 13
admin
avocado Feb 14
Message #12

Quote from Petar Mitrović U kontekstu toga, Crkva nema potrebu da se izjasnjava po pitanju upotrebe medicinskih sredstava zato sto o tome ne postoji nesaglasnost medju hriscanima

S obzirom na realnost i konkretan primer (ludaja djordjevic), ta nesaglasnost ocigledno postoji... ne mora da postoji 50:50 odnos da bi rekao da postoji nesaglasnost...

A cinjenica da jedna strana ima vecinu (na Saboru ili bez Sabora), ne znaci da bolje tumaci vase svete spise... samo znaci da ima vecinu... spisi ostaju isti... njih nikad ne revidirate, ne pisete amandmane... ostavljate ih tako da ludaja Djordjevic do groba moze da tvrdi da je u pravu... sa podjednako jakim argumentima kao i vi...

Message #13

Quote from Aleksandar Kostic Nije problem da li je koriscenje lekova i medicine "sasvim ok" ili je greh.Problem je u tome sto vi morate da shvatite da je medicina\lecenje lekovima JEDINI nacin ka izlecenju.Ako ti, kao vernik, mislis (ili cak propovedas) da postoji cak i 1% sanse da ces molitvom izleciti rak, sidu, trovanje (bilo cim)...pa sve do obicnog gripa\zapaljenja pluca...you name it...onda ti NISI NORMALAN COVEK!!!I to u bukvalnom smislu te reci.Ako vi, kao crkva, ne zelite da snosite odgovrnost za ovakve stvari, morate da kazete ljudima da je medicina JEDINI put ka izlecenju i da je molitva najobicnije gubljenje vremena. Naravno, znam da vi ne bi smeli da upotrebite izraz kao sto je "gubljenje vremena" ali, posto znam kako umete lepo da zavijete u masnicu i prepravite sve vase lazi, obmane i gluposti da izgledaju kako vi zelite da izgledaju, ne sumnjam da cete sloziti neku pricu.Bitna je sustina onoga sto vi treba da propagirate, a to je da je jedini put ka covekovom izlecenju putem medicine i samo medicine.

Sto se mene tice, verujem u cuda ali mislim da se dogadjaju jako retko... mnogo redje nego sto se to misli. Dakle, ta izlecenja su izuzetak a nikako pravilo.

Message #14
@Pedja

Kao prvo, sabori nemaju kredibilitet sami po sebi. Imas gomilu sabora koji nikada nisu prihvaceni. Oni nemaju kredibilitet i autoritet po automatizmu, vec im taj kredibilitet daje evharistijska zajednica.

Kao drugo, gde si ti video da se ja stalno pozivam na oce? Ako nesto ne podnosim kod nekih vernika to je citatologija, koju cesto prati vadjenje iz konteksta i umetanje/ucitavanje sopstvenih stavova u tekst koji se citira. A ukoliko ih vec citiram, to cinim samo da bih dokazao da su oci verovali u nesto sto druga strana porice.

Da ne spominjem sto oci po nekim pitanjima imaju dijametralno drugacije stavove, pa je pozivanje na njih kao nepogresivih teoloskih autoriteta krajnje besmisleno(recimo sv. Maksim kaze da bi se Isus ovaplotio i bez pada, dok sv. Avgustin kaze da ne bi itd.).

Kad na to dodamo cinjenicu da medju njima ima i onih koji su verovali i ispovedali nesto sto je u ocima Crkve jeres, njihova "nepogresivost" se rusi kao kula od karata.

Trece, da ja slepo prihvatam sve dogmate koje je Crkva donela, ne bih nikada mogao (sebi) da priznam da mnoge stvari ne razumem i da mi nisu jasne.
Message #15

Quote from Petar Mitrović Sto se mene tice, verujem u cuda ali mislim da se dogadjaju jako retko...

Definisi mi "cuda".Na sta konkretno mislis? Cuda kao "teske bolesti od kojih se uglavnom umire ali se desi da se ljudi izbore sa njima - UZ POMOC MEDICINE" , ili cuda kao "bolesti koje je MOGUCE izleciti putem MOLITVE"?
Message #16

Quote from avocado S obzirom na realnost i konkretan primer (ludaja djordjevic), ta nesaglasnost ocigledno postoji... ne mora da postoji 50:50 odnos da bi rekao da postoji nesaglasnost...
Da, ali je ta nesaglasnost, kao sto rekoh, gotovo nepostojeca.
Aj iskreno, koliko ljudi je po tvojoj slobodnoj proceni culo za nju i smatra da su lekovi greh?
Od svih vernika koje poznajem(sto "tradicionalista" sto onih "pravih") ne znam nijednog koji tako misli. Mozda moje iskustvo nije dobar reprezent realnosti, al' bih po svemu onome sto znam rekao da jeste.

Quote from avocado A cinjenica da jedna strana ima vecinu (na Saboru ili bez Sabora), ne znaci da bolje tumaci vase svete spise... samo znaci da ima vecinu... spisi ostaju isti... njih nikad ne revidirate, ne pisete amandmane... ostavljate ih tako da ludaja Djordjevic do groba moze da tvrdi da je u pravu... sa podjednako jakim argumentima kao i vi...
Nigde nisam rekao da je to dokaz da je nase tumacenje ispravno. Ali svakako da misljenje zvanicne Crkve jeste u neku ruku "vaznije", jer ima mnogo veci uticaj nego misljenje nekog pojedinca. Uostalom, to je ono sto je ateistima i vazno. Vas ne zanima koja je vera i tumacenje u pravu, vec kakve posledice to ima na drustvo ciji ste i vi clanovi.

Dalje, tacno je da Crkva ne menja spise, sto ne znaci da sve iz  njih prihvata. Recimo, Crkva prihvata i SZ, ali vec Apostolski sabor sredinom 1. veka donosi odluku da se SZ zapovesti ne postuju, tj. da nisu vazece za hriscane. Tako, hriscani se od najranijih vremena ne obrezuju, ne postuju subotu vec nedelju, ne slave jevrejsku Pashu vec hriscansku-Uskrs itd. Dakle, opet se vracamo na onaj veoma bitan detalj da je Crkva iznad Biblije da Biblija samo po sebi, u ocima Crkve, ne vredi nista(sa religiozne strane).

I zanima me koje to stihove koristi Tatjana kako bi opravdala svoje stavove?
Message #17

Quote from Aleksandar Kostic
Definisi mi "cuda".Na sta konkretno mislis? Cuda kao "teske bolesti od kojih se uglavnom umire ali se desi da se ljudi izbore sa njima - UZ POMOC MEDICINE" , ili cuda kao "bolesti koje je MOGUCE izleciti putem MOLITVE"?
Drugo.

A nemam ni problema sa stavom da Bog deluje preko drugih. Cak sta vise, rekao bih da je to mnogo cesci slucaj nego Bozije intervencije u smislu trenutnog ukidanja delovanja prirodnih mehanizama.
admin
Message #18
Quote from Petar Mitrović Kao prvo, sabori nemaju kredibilitet sami po sebi. Imas gomilu sabora koji nikada nisu prihvaceni. Oni nemaju kredibilitet i autoritet po automatizmu, vec im taj kredibilitet daje evharistijska zajednica.
Bez obzira, DAJE im se kredibilitet, alo!
Message #19

Quote from Petar Mitrović
Quote from Aleksandar Kostic
Drugo.

A nemam ni problema sa stavom da Bog deluje preko drugih. Cak sta vise, rekao bih da je to mnogo cesci slucaj nego Bozije intervencije u smislu trenutnog ukidanja delovanja prirodnih mehanizama.

TI...i tebi slicni ste diretkno odgovorni za ovo sto se desilo ovoj deci.TI...i tebi slicni ste razlog zasto sam antiteista.Nizasta vam ne bih dao lek....kad god vam je lose, reko bih vam da se obratite tom imaginarnom prijatelju i da ga zamolite da ucini da bol nestane.

admin
Message #20
Aleksandre, ne slažem se uopšte sa tobom po tom pitanju.

Šta više, ružno je i pomisliti, a i reći da nekome ni za šta ne bi dao lek.

Naravno da među vernicima ima i dobrih i loših ljudi, kao i među ateistima, kao što ima i onih koji su zagriženiji ili manje zagriženi u svom verovanju.

No svejedno, zaista ne bih nikome uskratio lek.

Petar i ja se ne slažemo oko dosta toga vezano za religiju, i tumačenja koja iz iste proizilaze, ali daleko od toga da bih mu uskratio pomoć, ili davanje leka kada je to neophodno. I ne samo njemu, naravno.
The Forum post is edited by Marko Ekmedžić Feb 14
Pages: 1 2 »