Interesuje me na osnovu cega ateisti odredjuju sta je moralno a sta nije.Kao vernik ja na osnovu svoje religije i pravila koja ona propisuje znam sta je dobro a sta lose.Evo jednog primera:Ide covek ulicom i vidi da je drugom coveku ispao novcanik,meni kao verniku moralni zakon nalaze da vratim novcanik njegovom vlasniku,jer bih u suprotnom prekrsio Boziju zapovest "Ne kradi",ali sta bi uradio ateista u takvoj situaciji?Ja verujem da Bog sve vidi iako taj covek verovatno nikada nece saznati ko mu je uzeo novcanik i iako necu odgovarati pred zakonom.Ista situacija je i sa preljubom,ja znam coveka koji je ateista a nije hteo da se tajno sastaje sa svojom komsikom(koja je prava "radodaljka") zato sto je udata i osecao bi se glupo.Zasto,sta njemu kao ateisti ima da smeta to sto je ona udata?Da predjemo na jos nemoralnije ponasanje kao sto je incest,zasto bi ateisti bilo neprijatno da vodi ljubav sa nekim sa kim je u srodstvu?Znam naravno da postoje ateisti koji su moralniji od pojedinih vernika,kao i da postoje vernici pa i svestenici koji su nemoralni,ali interesuje me zasto se pojedini ateisti osecaju glupo i neprijatno pa osecaju i grizu savesti kada urade nesto sto nije moralno(sa stanovista religije,a ne zabranjeno zakonom).Jedan moji drug se osecao toliko neprijatno jer je sanjao kako vodi ljubav sa svojom rodjenom sestrom,on nije verovao u Boga,niko osim njega nije znao za to nije to ucino svesno i svojom voljom,objasnjavao je to psihologijom,podsvescu itd. ali se osecao narednih nekoliko dana vrlo neprijatno.Zasto se ako verujete da nema Boga i da je moral nastao evolucijom i da je promenljiv,osecate neprijatno kada uradite nesto sto je nemoralno i sta je po vama moralno a sta nije ?
Šta misliš Zorane da si ti siromah i imaš bolesno dijete skoro na samrti,a nemaš para da kupiš lijek,a jedini način je da provališ u apoteku i uzmeš lijek za svoje dijete.Da li bi se ti i dalje držao zapovijesti "ne kradi" ili bi dopustio da ti dijete umre?
Eh moral...Ovo sam već pisao, ali...here we go again :(
Evo, odgovoriću ti jednostavnom činjenicom...Zašto pas ne raskida svakog čoveka na kojeg naiđe? Pas nema religiju, niti boga, ni moralne zakone. I zašto pas uz dobrog trenera bude poslušan i miroljubiv?
Osnovni moral jeste nasleđe evolucije, to su u stvari ti neprijatni OSEĆAJI kada ti se "nešto" stegne u grlu, u stomaku, nervoza, strah od odmazde, bol itd. Dalje, još jedan deo našeg života je jako bitan za objašnjenje potrebe za bogom kod ljudi, a to je autoritet. Ljudi su bića koja najduže od svih životinja zavise od roditelja. Roditelji su dugi niz godina "bogovi" koji su neprikosnoveni autoritet za nas, tu osobinu smo evolutivno razvili jer nam je ona pomogla da opstanemo. Dete NIJE SPOSOBNO da preživi samostalno bez da sluša savete roditelja, plemena, zajednice...Znači oni ljudi koji su slušali te savete su preživeli i dalje se razmnožavali, oni koji nisu su izumrli. Znači mi smo genetski razvili osobinu da se podređujemo autoritetima, na ovo se religija nacrtala kao parazit.
Ne samo genetski, već živa bića određuje i okolina, a ljude i kultura u kojoj se razvijaju kao ličnosti. U stvari kratko rečeno lični bog je zamena za autoritet roditelja, a globalni bog je autoritet zajednice. "Bog sve vidi" veoma podseća na rečenicu "Zajednica sve vidi", zbog toga se religiozni ljudi uglavnom organizuju u crkve i verske zajednice, to je jednostavno potreba...Zajednica osuđuje, postavlja pravila, lovi veštice, a čovek svoje ponašanje podređuje takvoj zajednici. Probaj recimo obući se u ženu i izaći na ulicu, ako može prođi pored sedišta Obraza ili 1389 pa da vidiš šta zajednica kaže. :)
Moral je unutrašnje pitanje čoveka, ako si ti moralan zato što je tako rekao bog, onda to nije tvoje unutrašnje pitanje već dolazi spolja, to onda i nije moral. Moral dolazi iznutra, a zakoni spolja.
Zasto mislis da covek nije sposoban da sam odredi sta je moralno a sta ne?zasto mislis da je potrebno ucesce boga da bi se znalo sta je dobro a sta ne?
Ako tebi (recimo) pukne guma na autu, ili ti je potreban bilo kakva pomoc gde sam se eto, ja zadesio ispred tebe...meni nije potrebno da se drzim boga ili ti plasim pakla da bih uzeo i pomogo ti.Pomocicu ti jer ako zivimo u zajednici moramo da pomazemo jedni drugima i medjusobno olaksavamo zivote.Ako ja tebi ucinim dobro i vratim ti taj novcanik, ili stanem da ti pomognem kad si u nevolji, vrlo verovatno je da ces i ti uzvratiti istom merom kad se nadjes u mojoj situaciji.I ako bi svi tako lancano funkcionisali, svima nama ce zivot biti mnogo laksi i lepsi.I zelja za lepim i urednim zivotom me vuce da radim dobre stvari.NE BOG!
Prost primer i oko te preljube :
Ja nikad nisam prevario niti jednu devojku, niti cu.Opet...nema apsolutno veze sa bogom.Opste poznato je da je POVERENJE\ISKRENOST temelj ozbiljne veze ili braka i predanosti partnera jedno drugom.Ako je meni u cilju da ocuvam vezu (jer mi je jelte, jako stalo do date osobe) , izbegavacu maximalno da napravim preljubu jer ce cinjenje iste kad-tad dovesti do toga da voljena osoba sazna i jedan glupi ispad nekoga ko nije vredan toga dovesce do razaranja braka (ili veze) i gubitka nekog ko ti mnogo u zivotu znaci.
STRAH od toga (od gubitka osobe) , gorcina pri samoj pomisli na TO, je nesto sto kaze "no-no...stani....nije vredno toga".RACIONALNO razmisljanje!!!...NE BOG!!!
I na bilo koja moralna nacela mozes da primenis ove primere.
Otarasi se te predanosti imaginarnim\nepostojecim stvarima.Zasto za sve dobro sto ucinis ti dajes kredit tom nekom ciki iz bajke zvane "Biblija".
A ako mislis da je "ON" neki uzor morala - bolje bi ti bilo da procitas tu bajkicu.Taj "svemocni" cika nije UOPSTE moralan...stavise
I nije mi jasno? Sta si hteo da kazes...kad bi ti znao da nema boga, ti bi bio los covek jer se drzih morlanih nacela i cinis dobre stvari samo zato sto se PLASIS BOGA???A kad bi znao da ga nema (kao sto ga i nema) ti bi onda ubijao i krao?Jesi to hteo da kazes?
A da mi tebe odmah privedemo?Mislim, bolje spreciti nego leciti...
Quote from Zoran
Kao vernik ja na osnovu svoje religije i pravila koja ona propisuje znam sta je dobro a sta lose
Pošto je religiju izmislio čovek, mislim da je odgovor jasan da nam je osnova za moral ista, ljudski mozak.
Razlika je samo što su izvori tvog morala krajnje nepošteno vezani za nekakvu magičnu izmišljenu silu pa su samim tim izolovani od kritike i unapredjenja, dok mi uvek i iznova preispitujemo svoja moralna načela i dozvoljavamo brza poboljšanja ukoliko postoji greška.
Ih bre, ovi sve neki agresivni, napali na čoveka a lepo je postavio iskreno pitanje.
Evo ja ću polako...
Quote from Zoran
Evo jednog primera:Ide covek ulicom i vidi da je drugom coveku ispao novcanik,meni kao verniku moralni zakon nalaze da vratim novcanik njegovom vlasniku,jer bih u suprotnom prekrsio Boziju zapovest "Ne kradi",ali sta bi uradio ateista u takvoj situaciji?
Zavisi od mnogo faktora, ali generalno mislim da bi većina vratila taj novčanik jednostavno zato što bi voleo/očekivao/šta god da se i njemu u takvoj situaciji vrati novčanik. Altruizam (ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih) je evolucionarno razvijena osobina i nije svojstvena samo ljudima a korisna je jer jedinke koje najviše pomažu drugima imaju tako najveću šansu da dobiju pomoć ako im zatreba.
Delfini pomažu bolesnim članovima grupe da izadju po vazduh, majmuni hrane iznemogle članove grupe, itd.
Quote from Zoran
Ista situacija je i sa preljubom,ja znam coveka koji je ateista a nije hteo da se tajno sastaje sa svojom komsikom (koja je prava "radodaljka") zato sto je udata i osecao bi se glupo.Zasto,sta njemu kao ateisti ima da smeta to sto je ona udata?
Opet razni faktori i opet isto kao gore, evolucionarno razvijen osećaj za nešto jer je tako bolje. Onaj koji drugome otima ženu može da nadrlja zbog toga...
Quote from Zoran
Da predjemo na jos nemoralnije ponasanje kao sto je incest
Po kom osnovu odredjuješ ovo kao "nemoralnije"?
Quote from Zoran
zasto bi ateisti bilo neprijatno da vodi ljubav sa nekim sa kim je u srodstvu?
Isključivo zato što je tako naučen.
Quote from Zoran
Znam naravno da postoje ateisti koji su moralniji od pojedinih vernika
Opet, na osnovu čega to odredjuješ kada još uvek ne postoji univerzalni moralni kod? A ne postoji upravo zbog religije...
Quote from Zoran
Jedan moji drug se osecao toliko neprijatno jer je sanjao kako vodi ljubav sa svojom rodjenom sestrom
Odgovorih, pa ponavljam, zato što je tako naučen.
Quote from Zoran
Zasto se ako verujete da nema Boga i da je moral nastao evolucijom i da je promenljiv,osecate neprijatno kada uradite nesto sto je nemoralno
Prvo, moral nije "nastao evolucijom". To je koncept koji su ljudi izmislili, tačnije, dali naziv skupu pravila i normi kojima se reguliše medjuljudsko ponašanje i odnosi.
Quote from Zoran
sta je po vama moralno a sta nije?
Moralno je ono što unapredjuje ukupnu dobrobit čovečanstva.
Činjenica je da postoje mnoge morlane dileme na koje nemamo odgovor, ali to ne znači da odgovor ne postoji već samo da ga mi nismo našli.
Preporučujem knjigu "The Moral Landscape" od Sam Harris-a. Još uvek je čitam pa zato ne mogu da prenesem šta sve piše ali to je prvi početak sredjivanja morala uz pomoć nauke i razuma i po meni je to ono što nam fali u bilo kakvoj diskusiji o moralu.
Quote from Damir Dobraš
Šta misliš Zorane da si ti siromah i imaš bolesno dijete skoro na samrti,a nemaš para da kupiš lijek,a jedini način je da provališ u apoteku i uzmeš lijek za svoje dijete.Da li bi se ti i dalje držao zapovijesti "ne kradi" ili bi dopustio da ti dijete umre?
Kao prvo ja da sam neki ubogi siromah ne bih ni stvarao porodicu.Kao drugo,kada je neko na samrti tesko je da mu neki lek moze pomoci,a i da moze tu je drzava i zdravstvo a i dobri ljudi koji bi pomogli.A da li bih ukrao lek?pa najverovatnije,ali to ne bi bio greh.Moras da shvatis smisao Bozijih zapovesti,one se odnose na to da se covek osposobi da zivi sam i od svoga rada i zato se i kaze da "ne pozeli nista sto je tudje",to je poslednja zapovest koja zaokruzuje sve ostale i stavlja tacku.Isto je i sa zapovescu "Ne ubij",koja u originalnom hebrejskom znaci "ne pocini greh ubistva",znaci ne ubijati bez potrebe ili iz zadovoljstva,ali ne i kada dodje rat.Ja bih recimo ukrao lek i kasnije kada bih skupio novac i isti dao apoteci i jos sa kamatom,ali ponavljam da je pitanje nerealno da ne kazem glupo a i ne bi bilo greh.
Quote from Predrag Stojadinović
Zavisi od mnogo faktora, ali generalno mislim da bi većina vratila taj novčanik jednostavno zato što bi voleo/očekivao/šta god da se i njemu u takvoj situaciji vrati novčanik. Altruizam (ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih)
Mozemo mi da volimo mnogo toga,ali nam niko ne garantuje da ce nam dobrota biti uzvracena.
Kazete da je moral nastao evolucijom,OK!Mozete li mi reci dokle je stigao do ove godine.Koje bi bile ateisticke moralne norme da ne kazem zapovesti jer se po vama moral menja?Dajte napisite mi slicno kao sto su napisane deset zapovesti iz Biblije,u tom stilu.
Quote from Zoran
Kazete da je moral nastao evolucijom,OK!
Molim???
Prvo, moral nije "nastao evolucijom". To je koncept koji su ljudi izmislili, tačnije, dali naziv skupu pravila i normi kojima se reguliše medjuljudsko ponašanje i odnosi.
Poslednji put, ili čitaj šta odgovaramo ili idi negde drugde ako ti nije cilj da nešto naučiš!
Quote from Zoran
Koje bi bile ateisticke moralne norme da ne kazem zapovesti jer se po vama moral menja?
Opet ne čitaš šta pišemo!!! Nemam nameru da ti dozvolim da maltretiraš ljude na forumu! ČITAJ šta pišemo! MORAL SE NE MENJA, menja se NAŠE RAZUMEVANJE toga šta je dobro a šta nije, dakle šta jeste moralno a šta nije!
Moralno je ono što unapredjuje ukupnu dobrobit čovečanstva.
Quote from Zoran
Dajte napisite mi slicno kao sto su napisane deset zapovesti iz Biblije,u tom stilu.
Glupost. Prvo tih deset zapovesti su krajnje debilne. Osim dve koje su ljudi znali i pre biblije, sve ostale su maloumne, bespotrebne, besmislene ili jednostavno glupe.
Tvoj zahtev je takodje besmislen jer niko ovde nije lud da troši vreme na pisanje šta je sve moralno a šta nije. Takodje, ako nisi znao, u bibliji postoji 613 zapovesti, tih 10 su samo najpoznatije.
Po tvojim odgovorima vidim da moje dugo pisanjanje uopšte nisi pročitao!
Pa ću ti ponoviti najbitniju stvar: Moralno je ono što unapredjuje ukupnu dobrobit čovečanstva.
Moralno je ono što unapredjuje ukupnu dobrobit čovečanstva .
Pa interesuje me sta je po ateistima to sto unapredjuje ukupnu dobrobit čovečanstva,koje su to moralne norme,ako nemas trenutno vremena odgovori kad budes mogao ili nemoj uopste da odgovaras ako neces,mozda neko drugi hoce.Ja i nisam mislio na sav moralni zakon nego na osnovne zakone.Zato sam i otvorio temu da bih saznao sta je i kakav je ateisticki moral i na osnovu cega ateisti u svom zivotu odredjuju ispravnost svojih postupaka.Najjednostavnije je da mi napisete sazeto kao sto je napisano u Bibliji(koju sam celu procitao) u nekoliko kratkih recenica.Ako je to mogao da uradi neki nepostojeci i izmisljeni bog,valjda mozete i vi.
Quote from Zoran
Ako je nasledje evolucije onda bi poligamija bila moralni zakon,jer u pitanju je prosirenje i opstanak vrste.
Ok, pretpostavimo da si u pravu...Koliko bi jedno takvo društvo "ko koga do'vati" trajalo? Prirodna selekcija ima neke mehanizme koji neće dozvoliti dalji razvoj ovakvog društva, i veoma brzo bi propalo, tj opet bi se selektivno izdvojili geni koji nisu za poligamiju:
1. U takvoj zajednici opstaju i loši geni.
2. Selektivni pritisak žena na muškarce bi izostao.
3. Muškarci bi prestali da se brinu o potomstvu, jer ne bi znali koje je dete njihovo.
4. Uloga autoriteta oca bi izgubila smisao.
5. Ženama bi bilo daleko teže odgajati decu.
Iz takve zajednice bi vremenom opet nadmoć pridobili geni ljudi koji su privrženi, tj monogamni jer bi njihova deca lakše opstala.
Evolucija i jeste opstanak gena koji su našli najekonomičniji put, i istisnuli iz zajednice one koji troše velike količine energije za odgajanje podmlatka, ili dolaska do hrane.
Ovaj način funkcionisanja društva je dobro proučen '70-tih godina prošlog veka kod hipi-kolonija, koje su pokušale da stvore slično društvo. Sve su se raspale jako brzo, i ostale su majke sa decom, a očevi po defaultu nestali iz njihovog života.